В Україні стрімко і швидко дорожчає популярний овоч: із чим це пов'язано

16 лютого 2024, 19:35
5418
У супермаркетах України значно змінилася вартість важливого овоча. Скільки він тепер коштує і в чому проблема.
В Україні стрімко і швидко дорожчає популярний овоч
В Україні стрімко і швидко дорожчає популярний овоч / колаж: Главред, фото: УНІАН

В Україні різко піднялася вартість тепличних томатів. Починаючи з 12 лютого відпускна ціна підвищилася до 70-90 грн за кг, а це, в середньому, на 14% дорожче, ніж минулого тижня. Про це повідомили аналітики EastFruit.

За їхніми словами, у супермаркетах ціни піднялися також, але не на всі сорти, однак, найімовірніше, зростання цін торкнеться більшості сортових позицій.

У чому причина подорожчання

Причиною підвищення вартості аналітики називають високу вартість тепличних томатів на внутрішньому ринку в Туреччині, звідки, за традицією, і здійснюють поставки овоча в Україну в зимовий період.

відео дня

Також однією з причин є той факт, що наразі пропозиція цієї продукції на ринку досить обмежена. Основну масу становить імпорт, оскільки українська пропозиція вийде на ринок з новим оборотом не раніше середини березня.

Скільки зараз коштують томати

У супермаркетах подорожчання вже спостерігається, проте за даними Мінфіну, подорожчали саме червоні томати. Їхня вартість 16 лютого становить у середньому 92,65 грн, що вже на 2 грн дорожче, ніж середня ціна січня. Загалом в українських супермаркетах цей сорт помідора продають у ціновій категорії від 70,9 грн до 102 грн за кілограм.

Продукти в Україні

Як повідомляв Главред, за 2023 рік низка продуктів в Україні істотно подорожчала. Середні ціни на харчові продукти в грудні 2023 року були вищими на 4% від тих, які були в грудні 2022 року. Про це свідчать дані Державної служби статистики України (Держстату). Згідно з даними Держстату, найбільше за рік подорожчали м'ясо та м'ясопродукти, а також олія.

Також, в Україні різко піднялися ціни на картоплю. Вартість зросла через відсутність сховищ для зберігання цієї сільськогосподарської культури. Про це повідомив аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" Максим Гопка в коментарі "РБК-Україна".

До того ж, в Україні може подорожчати низка важливих овочів і фруктів. Незначне подорожчання, зокрема, прогнозується для картоплі, капусти, моркви, буряка, яблук тощо. Найбільше подорожчання серед овочів прогнозується для цибулі, серед фруктів - для яблук. Про це розповіла завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти