В Україні різко подорожчають продукти

1 лютого 2021, 18:27оновлено 1 лютого 2021, 19:23
В Україні вже навесні значно подорожчають продукти харчування, а також продукт №1 для українців.
В Україні різко подорожчають продукти
Ціни на продукти знову злетять / pixabay

В Україні навесні 2021 року очікується підвищення вартості деяких продуктів. Як кажуть експерти, зростуть суми на 6% на зернові, овочі та фрукти. Це відбудеться внаслідок низького минулорічного врожаю більшості сільськогосподарських культур.

"В цілому ми вважаємо реалістичними прогнози Нацбанку щодо підвищення інфляції до 7-8% навесні зі зменшенням темпів інфляції влітку. В першу чергу може подорожчати зернова група, не виключено короткострокове сезонне зростання цін на овочі та фрукти, яке традиційно проходить навесні", - сказав радник зі стратегічного розвитку Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, пише Оbozrevatel.

читайте такожЧергове подорожчання: в Україні злетять ціни на хліб

За його словами, частка газу в структурі собівартості по переважній більшості видів харчової продукції не перевищує 3-5%, тому прямий вплив буде незначним, проте істотним він стане в ресурсному секторі.

Як повідомив генеральний директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в Facebook, продукт №1 в Україні злетить в ціні.

"Серйозне збільшення вартості сировини, газу та електроенергії для виробників хліба і хлібобулочних виробів призвело до зростання собівартості на 10-15%", - повідомив Дорошенко.

За його словами, Кабмін намагається знайти рішення для запобігання "швидкого зростання вартості продукту №1", у тому числі через інтервенції з державного резерву та Аграрного фонду. Але, як зазначив Дорошенко, зробити це швидко не вдасться: поки від істотного і швидкого зростання вартості хліба "споживача захищає декларування цін торгівлею".

Ціни на продукти в Україні - про що раніше повідомляв Главред:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти