Роздадуть гроші на оплату ЖКГ: у Мінсоцполітики розповіли, як їх отримати

16 червня 2024, 10:24
143
Українці, які витрачають на комуналку понад 20% сукупного доходу сім'ї, мають право отримати субсидію, повідомили в Мінсоцполітики.
субсидія
Як правильно оформити грошову допомогу на комуналку? Колаж: Главред, Фото: УНІАН

Українці, які витрачають на оплату комунальних послуг понад 20% сукупного доходу сім'ї, мають право на субсидію, то монетизована (надається грошовими коштами) допомога компенсує зростання тарифів на електроенергію. Про це повідомляє Міністерство соцполітики.

За словами урядовців, субсидія надається людям, якщо їхнє домогосподарство сплачує за комунальні послуги більше, ніж визначений ним обов'язковий платіж.

Платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Крім того, має значення майновий стан домогосподарства та норми споживання. Адже за електроенергію, спожиту понад встановлений норматив, сім'я платитиме власним коштом.

відео дня

Оформити житлову субсидію може:

  • одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає в житловому приміщенні (навіть без укладення договору оренди);
  • за заявою опікуна або піклувальника, неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківського піклування, або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку;
  • індивідуальний забудовник, якщо будівлю не прийнято в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується.

Під час призначення субсидії враховуються доходи всіх осіб, зареєстрованих та/або задекларованих у житловому приміщенні. Однак під час подання заяви не забудьте зазначити, хто фактично проживає у квартирі/будинку. Якщо на день звернення за призначенням субсидії хтось із сім'ї перебуває за кордоном понад 60 діб, то його має бути виключено зі складу домогосподарства, і тоді його доходи не враховуватимуться.

Що за відомство Мінсоцполітики?

Міністерство соціальної політики України (рос. Міністерство соціальної політики України) - державний орган виконавчої влади України, що працює у сфері соціальної політики, загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування, волонтерської діяльності, з питань сім'ї та дітей, оздоровлення та відпочинку дітей, усиновлення та захисту прав дітей, запобігання насильству в сім'ї, протидії торгівлі людьми, а також захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, що повернулися до України, забезпеченнярівних прав та можливостей для дітей, які мають доступ до соціальної допомоги.

Пенсії в Україні - останні новини

Нагадаємо, 2024 року в Україні збільшили вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію у віці 60 років - тепер необхідно мати страховий стаж у 31 рік. Раніше цей показник становив 30 років.

Також щорічна індексація пенсій призвела до збільшення виплат для військових пенсіонерів, включно з тими, які отримують пенсію по інвалідності. Мінімальні виплати для них зросли на 600-700 гривень, залежно від групи інвалідності та звання.

Крім цього, з 1 квітня частину пенсійних виплат можуть призупинити. Щоб уникнути призупинення, пенсіонери мають пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року у відділення "Ощадбанку" або в Пенсійному фонді України, або через відеоідентифікацію.

Вас може зацікавити таке:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти