Інфляційне таргетування в Україні за 6 років довело свою ефективність - голова НБУ

19 серпня 2021, 11:38
Кредити подешевшали, а кредитування зростає, зазначив Кирило Шевченко.
Кирило Шевченко
Кирило Шевченко розповів про плюси інфляційного таргетування

З дати запровадження монетарного режиму інфляційного таргетування в Україні минуло рівно шість років. Ця подія відбулася 18 серпня 2015 року. Про це повідомляє Facebook-сторінка голови Нацбанку України Кирила Шевченка.

"Ці шість років довели, що орієнтир НБУ саме на низьку та стабільну інфляцію, а не на фіксований валютний курс – ефективніший. Якщо порівняти коливання інфляції до запровадження інфляційного таргетування та після, то прогрес очевидний. Кредити здешевшали, кредитування зростає", — зазначив Шевченко.

На 1 січня 2021-го року міжнародні резерви сягнули восьмирічного максимуму — понад 29 мільярдів доларів США. Завдяки гнучкому курсоутворенню економіка стала менш вразливою до криз. Знизилася її доларизація. Так, доларизація депозитів скоротилася із 47% до 35%. Здійснено суттєвий прогрес у валютній лібералізації. І все це є фундаментом для стійкого економічного розвитку.

відео дня

Підвищення інфляції на сьогодні є глобальним явищем. Але НБУ, на думку Шевченка, на відміну від центробанків розвинутих держав, не може дозволити собі займати пасивну позицію щодо інфляції.

"Підвищення облікової ставки і згортання антикризових інструментів дозволить зберегти контроль за інфляційними процесами, а отже – і можливість фінансування в гривні за доступною вартістю і на тривалі терміни", — пише голова НБУ.

При реалізації монетарної політики НБУ, за словами Шевченка, ухвалює рішення щодо реакції не лише на поточні виклики, а на довгострокові тенденції. Серед нових викликів він визначає, зокрема, інноваційні та екологічні. Для цього НБУ бере активну участь у розробці низки законопроєктів, серед яких "Про платіжні послуги", "Про віртуальні активи". З іншими центробанками обговорює місце зелених фінансів у мандатах національних фінансових регуляторів та почав роботу над розвитком майбутнього ландшафту системи зелених фінансів в Україні.

НБУ також разом з міжнародними партнерами аналізує найкращі міжнародні практики для розробки Стратегії розвитку сталого фінансування, яку планує фіналізувати у жовтні, та розробляє Концепцію регуляторних стимулів, яка повинна бути завершена у серпні.

Нещодавно повідомлялося, що підвищення Нацбанком облікової ставки допоможе боротись з інфляцією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти