Бізнес на межі виживання: екс-прем'єр дав похмурий прогноз щодо касових апаратів

17 листопада 2020, 19:01
214
Владі в період пандемії необхідно йти на поступки бізнесу, вважає президент УСПП Анатолій Кінах.
Бізнес на межі виживання: екс-прем'єр дав похмурий прогноз щодо касових апаратів
Підприємці під Радою протестують проти введення обов'язкових касових апаратів / t.me/kyiv_n

Час для введення касових апаратів для бізнесу влада вибрала невдало.

Про це у коментарі Главреду розповів екс-прем'єр-міністр країни, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

"Зараз тривають протести малого бізнесу проти введення РРО (касових апаратів). Я за те, щоб вони використовувалися. Але час для введення цієї норми з 1 січня 2021 невдалий - через пандемію бізнес на межі виживання, скорочує персонал, не має обігових коштів. Влада, незважаючи на це, продовжує гнути свою лінію. Зараз потрібно давати перехідні періоди і враховувати поточну платоспроможність бізнесу. На 100% компенсувати втрати неможливо, але їх можна максимально мінімізувати - у першу чергу, вести діалог з підприємцями і разом шукати оптимальні варіанти", - сказав Кінах.

відео дня

читайте такожПротести під Верховною Радою: перекрита вулиця І сутички з поліцієюЗа його словами, малий бізнес через карантин вже втратив до 50% своїх доходів і неможливість працювати у вихідні (карантин вихідного дня), у період найбільших оборотів розорить остаточно чимало мікро-компаній і самозайнятих осіб, що означатиме втрату роботи тисячами людей, зменшення доходів до бюджетів різних рівнів і критичне погіршення платоспроможності громадян.

Кінах нагадав, що закон про перехід на РРО ухвалювався з обіцянкою бізнесу, що програмне забезпечення буде безкоштовним, але зараз підприємці повідомляють, що їм пропонують переважно платні сервіси, що, разом з іншими витратами на Інтернет і покупку гаджетів, особливо, в період карантину-накладно фінансово і складно організаційно.

"Торгівля і так скорочується, карантин вихідного дня приносить до 40-50% втрат для бізнесу в сфері торгівлі, послуг, розваг. Ми розуміємо, що з Новим роком пандемія не зникне, тому, за нашими прогнозами, мінімум до квітня-травня 2021 бізнес буде жити з істотними обмеженнями. На відновлення багатьом з компаній буде потрібно не менше 2 років, і це - лише за умови ефективної підтримки підприємництва державою вже зараз", - заявили в УСПП.

Нагадаємо, що у вересні 2019 року Верховна Рада зобов'язала підприємців 2-4 груп (до цієї категорії входять підприємці-виробники та продавці товарів, власники ресторанного бізнесу та фермери) використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Впровадження касових апаратів повинно було відбуватися в три етапи:

  • Перший етап - з 1 серпня 2020 року бізнес повинен був добровільно почати встановлювати додатки РРО;
  • Другий етап - з 1 січня 2021 року PPO повинні були встановити так звані ризиковані сфери бізнесу (текстильні товари, товари, що були у вжитку, готелі та ресторани,інтернет-торгівля).
  • Третій етап - з 1 квітня 2021 року установку PPO повинні зробити всі ФОП другої і третьої груп єдиного податку.

У зв'язку з карантином представники малого та середнього бізнесу звернулися до парламентарів з проханням відстрочити процес переходу на касові апарати на один рік - до 1 січня 2022 року, проте депутати провалили голосування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти