Захмарні 100 грн за кг: що буде з цінами на гречку в цьому році

27 квітня 2023, 21:56
Експерти прогнозують, що в цьому році ціни на гречку не будуть істотно змінюватися. Захмарних 100 грн за кг чекати не варто.
Ціни на гречку в Україні
Ціни на гречку в Україні / фото УНІАН, колаж Главред

В Україні ціни на гречку продовжують знижуватися. Експерти розповіли, чи чекати космічних цін на гречку і що буде з крупою в цьому році.

Зараз аграрії збільшили площі посівів, очікується, що в цьому сезоні проблем з урожаєм не буде.

"Ціна на гречку поступово знижувалася, оскільки за результатами минулого, 2022 року, були сформовані певні її резерви. Аграрії збільшили посівні площі під цю культуру, відповідно, в цьому році ми очікуємо, що розмір цих площ залишиться незмінним або дещо більше (прогнозовано на + 5 %, всього 120 тисяч га)", - повідомили експерти "Українського союзу промисловців і підприємців" (УСПП), пише Delo.ua.

Крім того, цього року збільшення площ може бути за рахунок того, що в трьох областях України завершили розмінування земель, де зазвичай сіяли цю культуру.

Яка буде ціна на гречку

В УСПП прогнозують, що в цьому році ціни на гречку не будуть істотно змінюватися. Захмарних 100 грн за кг чекати точно не варто.

"Зокрема, якщо інфляція або курс долара в Україні не зробить раптового стрибка, то значних змін у цінах не буде. Саме фіскальна та монетарна політика впливатимуть на коливання цін на продукти в цілому та гречку зокрема", - зазначили експерти.

Ціни на гречку

На початку року середня ціна на гречку становила 69,40 грн/кг, а в квітні кілограм крупи коштує в середньому 57,01 грн.

Ціни на гречку
Ціни на гречку / скріншот Мінфін

Дивіться відео про те, якими будуть ціни на продукти в цьому році.

Ціни на продукти

Нагадаємо, з початку 2023 року в Україні накрутили ціни на популярні продукти. Так, помітно зросли ціни на мандарини, апельсини і яблука.

За даними порталу Мінфін, станом на 9 січня апельсини додали в ціні з 64,06 грн/кг до 69,90 грн/кг.

Як повідомляв Главред, генеральний директор агрохолдингу HarvEast Holding Дмитро Кушнір заявив, що з прилавків магазинів можуть зникнути перлова, ячна крупа, а також житній хліб. Справа в тому, що фермерам вирощувати ячмінь і жито в Україні стало невигідно.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти