ЗСУ до кінця року вийдуть до Криму, Росії загрожує революція - Жданов

30 серпня 2023, 09:00оновлено 30 серпня 2023, 22:25
Найманці ПВК Вагнер здатні влаштувати новий заколот у Росії, між ФСБ і Міноборони вибухне боротьба за владу, вважає військовий експерт Олег Жданов.
Олег Жданов
Армія України до кінця року вийде до Азовського узбережжя, потрібно буде відразу входити до Криму - Жданов / Главред

Розв'язана Росією війна проти України все більше відчувається вже жителями країни-агресорки. Безпілотники завдають ударів по російських військових об'єктах навіть у глибокому тилу, а атаки на Москву стали регулярними. Разом з тим Кремль після ліквідації Пригожина готується до нового заколоту і намагається запобігти загрозам режиму. ЗСУ продовжують контрнаступ і планомірно звільняють свої землі від російських окупантів. Україна не відступає від планів повернути всі території в межах 1991-го року, тоді як Росія намагається заморозити війну і утримати все те, що вдалося захопити.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий експерт Олег Жданов розповів, як удари по Москві впливають на башти Кремля, пояснив, які наслідки для режиму Путіна матиме ліквідація Пригожина і чому на Росію очікує новий заколот, назвав сценарій, який приведе РФ до революції і зробив прогноз про терміни виходу ЗСУ до Криму.

Ударів по території Росії стає все більше. Безпілотники атакують Москву і аеродроми з бойовою авіацією. На вашу думку, це удари точкового і психологічного характеру або вони зможуть послабити Росію з точки зору проведення військових операцій проти України?

відео дня

Удари по Росії і самій Москві – це події, які поступово зміщуються від політичного до військового спектру. Тому що ми реально завдаємо ураження, а противник дійсно несе втрати. Пошкоджуються як авіація, так і інші об'єкти, серед яких ППО і системи аеродромної служби. Політичний і моральний аспекти, звичайно, базуються на тому, що дрони залітають до Москви, внаслідок чого стає зрозуміло – "найбільш непереборна ППО в світі" нездатна перешкоджати прольоту БПЛА над столицею РФ.

Ми розуміємо, що Росія в такій ситуації посилить удари по Україні. У ГУР заявили, що вона вже збирає дрони Shahed на фінальному етапі і збільшила виробництво ракет. Виходить, ми можемо очікувати на нові масовані удари з повітря?

Справа в тому, що Росія вже не може наносити такі масовані удари, які викликали, наприклад, блекаути в Україні. Удари наносяться практично щоночі, і вони продовжуватимуться. Тому для нас тут нічого нового. Різниця лише у тому, що один удар може бути слабкішим, а інший – сильнішим. І потрібно бути готовими до того, що Росія битиме по Україні до останнього дня війни. Навіть якщо у Росії залишиться лише одна ракета, вона все одно вдарить нею по нас.

Втім, з кожним місяцем різниця між запасами ракет і можливостями російського військово-промислового комплексу зменшується. Гадаю, ракетних ударів теж буде менше.

Як удари по Москві позначаться на настроях у "баштах" Кремля? Удари по Кремлю, прильоти на Рубльовці і атаки БПЛА на Москва-Сіті напевно стали сигналом верхівці про те, що війна у них на порозі. Тим більше в ситуації, коли Пригожина ліквідували, а з Держдуми лунають заяви про плани розформувати ПВК Вагнер.

На мій погляд, кожен приліт дрона до Москви підливає масло у вогонь. Кожен вибух, навіть маленький, без жертв, приліт по якому-небудь символу або об'єкту їхньої гордості, такому як той же Москва-Сіті (до речі, ми б'ємо якраз по тій вежі, де розташовані міністерства РФ і немає житлових квартир), стає черговою крапелькою до чаши терпіння і страху еліт у Москві. І еліти змагатимуться одна з одною, яка з них першою піде на відкритий протест проти Путіна і не буде цього терпіти.

Що стосується ситуації з ПВК Вагнер, питання її розформування дуже суперечливе. Не факт, що справжні куратори такого бойового підрозділу дозволять це зробити. Пригожин був лідером, але не господарем угруповання. Там є люди, які дозволили йому організувати заколот.

Чи може ПВК Вагнер організувати новий заколот?

Так, може. Я думаю, що так званий відхід ПВК Вагнер з Білорусі нібито з метою розформування може не відповідати реальному стану речей. Це може бути легенда для прикриття передислокації Вагнера на територію Росії. Мені здається, сьогодні схронів зі зброєю, запас яких зробив Пригожин на допомогу Суровікіну, коли вони працювали в тандемі, може бути не дуже великим. Однак вагнерівці, з суттєвим оснащенням і озброєнням, можуть з'явитися вже за деякий час. Адже ми говоримо про найманців, які виконують будь-які поставлені завдання. І я все ж не думаю, що реальні господарі ПВК готові зараз взяти і злити підрозділ.

Найманці ПВК Вагнер почекають близько півроку і вже наступного, 2024 року, перейдуть до будь-яких активних дій?

Далеко не факт, що хтось захоче чекати цілих півроку. Події в Росії можуть розвиватися дуже стрімко, якщо ми говоримо про зміну балансу сил між баштами Кремля. Наприклад, Міністерство оборони зі шкіри геть лізе і формує приватні військові компанії, такі як Пламя, Патриот та інші. Відомство намагається перетягнути ковдру на себе, оскільки там чудово розуміють, що армія не виконуватиме певні накази. Наразі армія – не той організм, на який може покластися диктатор. Потрібна армія, яка виконає будь-який наказ і не буде демонструвати сумнівів.

На підтвердження моїх слів наведу вам приклад. У Росії почався флешмоб: створюються меморіали, присвячені Пригожину, який навіть з того світу не дає Путіну спокою. Більше 12 міст створили такі меморіали. Популярність Пригожина просто божевільна.

Кремль дійсно боїться особливого ставлення росіян до Пригожина.

Так, і в такій ситуації хтось наполегливо хоче нав'язати нам думку, що Вагнер нібито розформували і ліквідували. ПВК годувалася з державної годівниці, але Путін, який, звичайно ж, не читає фінансових звітів Набіулліної, не знає, скільки грошей пішло на найманців.

В принципі, Вагнер - це ж угруповання, яке напевно представляє одну з груп ФСБ, незадоволених певними подіями.

Звичайно. Більш того, на мій погляд, ФСБ не пробачить Міноборони ліквідацію Пригожина. Єдиний нюанс в тому, чи санкціонував його вбивство Путін.

На те, що до цього причетне Міноборони, вказують перші фотографії літака Пригожина. На фотознімках можна було побачити інверсійний слід від ракети ППО і відірване крило, яке виглядало як решето – в дрібних отворах, які характерні ураженню забійними елементами ракети ППО. Як на МН-17. Версія з вибухом всередині літака вже відпала, оскільки, судячи з фотографій, немає руйнувань у відсіках шасі.

Я вважаю, що ФСБ цього не пробачить. Спецслужба знайде виконавців і показово їх покарає для того, щоб замовники здригнулися в страху.

Все йде до "війни всіх проти всіх"?

Так, до боротьби за владу. Причому Путіна взагалі ніхто не братиме до уваги. Клани будуть битися між собою. Але не за Путіна, а за ту владу, яку він мав.

Чи можемо ми зробити прогноз щодо того, коли відбудеться новий заколот або криза, пов'язана з діями ФСБ і ПВК Вагнер?

Це найцікавіше питання, яке цікавить більшу частину людства. Дуже важко сказати. Вважаю, відбудуться події типу "чорний лебідь". Трапиться те, що послужить тригером нового заколоту, який виллється у відкрите протистояння.

Але навряд чи можна говорити про те, що це станеться найближчим часом. Коли еліти б'ються і у них наростає загострення пристрастей, суспільство залишається аморфним. Здебільшого воно підтримує політику Путіна і війну. Як кажуть соціологи, 10% пасіонарно налаштованих громадян роблять революцію. Тому доки не розгойдається суспільство, нічого не буде.

Тим самим тригером стане певна поразка у війні проти України?

Це може стати величезним стимулом для розвитку таких подій – "чорним лебедем". Наприклад, обвалення фронту на Мелітопольському або Бердянському напрямках може стати реальним тригером для нової революції в Росії.

Начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що Росія розмірковує над тим, щоб мобілізувати ще 450 тисяч на війну. Чи вдасться Кремлю призвати і підготувати стільки росіян і як це може позначитися на фронті?

Цілком можливо, що Росії вдасться призвати таку кількість людей. Буквально місяць тому там проводилися навчання Росгвардіі з придушення бунтів серед мобілізованих. Влада припускає, що буде масова мобілізація, яка може призвести до протестів, як мобілізованих, так і членів їхніх сімей.

Призвати громадян вони можуть, але у мене, як у військової людини, виникає питання: чим їх екіпірувати і озброювати? І, найголовніше, є серйозні сумніви щодо того, чи потягне мобілізацію економіка Росії. Мені здається, що ні.

Існує й інший ключовий аспект - це наша фора, яка є з самого початку війни. Росії постійно не вистачає часу, щоб реалізовувати свої плани. І поки росіяни будуть збирати 400 тисяч осіб, екіпірувати, озброювати і навчати, відправити на фронт їх вдасться максимум до зими. На той час ми можемо виконати завдання, які поставлені в рамках поточної наступальної кампанії.

А чи можуть такі країни, як Іран або Китай, надати Росії допомогу з екіпіровкою військ?

Припустимо, Іран може допомогти Росії вирішити проблеми з формою. А от Китай навряд чи, тому що Пекін сьогодні зіткнувся з величезними проблемами. Китай шукає фінансового інвестора, щоб уникнути обвалу своєї економіки. Китай стоїть на порозі гігантської кризи – штукатурка на китайській стіні вже починає обсипатися. Тому КНР зараз не до війни Росії та України.

Сили оборони України звільнили Работине Запорізької області і продовжують просуватися на Мелітопольському напрямку. Чи правильно я розумію, що війська поступово виходять на вогневий контроль над "суходільним коридором"?

Зарано про це говорити. От коли ми будемо підходити до Мелітополя, тоді можна буде міркувати і про вогневий контроль над "суходільним коридором". Дальність нашої зброї дозволить повністю перекрити "суходільним коридор" саме від Мелітополя.

Зараз нам потрібна перемога для того, щоб надихнути не тільки українців, а й світову спільноту. Наші дії повинні надсилати чіткий сигнал: дайте зброю, ми здатні перемогти російську армію. Тому поки слід говорити про перший тріумф, який стане для нас ключовим для посилення підтримки з боку країн-партнерів.

Для того щоб вийти до "суходільного коридору" нам знадобляться західна авіація і ракети або вистачить ресурсів, які є вже наразі?

Думаю, нам вистачить і цих ресурсів. У лютому поточного року, коли пішли перші розмови про підготовку до контрнаступу, тоді питання авіації не піднімалося настільки гостро. Швидше за все, контрнаступальна операція, яка йде сьогодні, планувалася без урахування західної авіації. Тому наш вихід до Азовського узбережжя можна вважати можливим і при поточному рівні військової допомоги від західних партнерів. Проте, як піде весняна кампанія в тому випадку, якщо не буде авіації, прогнозувати складно.

Чи можуть ЗСУ до кінця року вийти до Азовського узбережжя?

Я вважаю, що це цілком можливо. Сил і засобів нам повинно вистачити. Схоже, коли планували нинішній контрнаступ, вихід на Азовське узбережжя і визначили як головну мету. У нас є всі шанси, щоб вийти до Азовського моря до кінця поточного року. Навряд чи ми зможемо повернути в цьому році Маріуполь, але Бердянськ повинні звільнити.

Україна активно працює по позиціях військ РФ у захопленому Криму. Наносяться удари по Чорноморському флоту, ГУР висадив десант на мисі Тарханкут. Як ви думаєте, коли стане можливою операція зі звільнення півострова?

Давайте до цього питання повернемося десь наприкінці жовтня-початку листопада. Тоді ми будемо розуміти, де знаходиться лінія фронту. Якщо у нас буде достатньо сил і засобів, то в листопаді ми вийдемо на Азовське узбережжя. Відразу потрібно буде входити у Крим. Тоді це буде цілком можливо, тому що росіяни вже мають величезні проблеми з логістикою через Кримський міст. Відновлення роботи поромної переправи свідчить про те, що міст не здатний перевозити необхідну російським військам кількість вантажів. І якщо Кримський міст ще й добити далекобійними ракетами і влаштувати полювання за великими десантними кораблями, які перевозять військові вантажі, Крим перетвориться на анклав і пастку для росіян. Півострів стане островом, і у нас з'являться всі шанси зайти до Криму і почати визвольну операцію.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський та український військовик, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, у якому випускає відео з аналітикою бойових дій, де має понад 900 тисяч підписників та 63 млн переглядів, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти