Війна в Україні може завершитися влітку 2023 року похороном Путіна - Віктор Небоженко

28 вересня 2022, 06:00
Навіть звершення війни до літа - це дуже погано, тому що кожен її місяць обертається колосальними стражданнями для України.
Віктор Небоженко, Володимир Путін, війна в Україні
Якщо відбудуться якісь зміни в Кремлі, війна в Україні дуже швидко зійде нанівець - Віктор Небоженко / Колаж УНІАН, скріншот

Після 28 вересня, Росія, ймовірно, почне оголошувати результати так званих референдумів на непідконтрольних територіях України. Попередньо Росія вже показала, як можуть виглядати ці результати, коли публікувала дані своїх соцопитувань.

В інтерв'ю Главреду політолог і соціолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко розповів, чому Росія поспішає визнати захоплені регіони України російськими, як довго Україні доведеться повертати свої території в разі їх анексії, чи стане Путін застосовувати ядерну зброю і як реагуватиме на це Захід, коли може завершитися війна з Росією і що чекає Путіна після завершення бойових дій.

Які можуть бути подальші кроки Росії після "референдумів" - як Путін може їх використовувати?

відео дня

Ніяких кроків не буде. 50 років тому була американо-в'єтнамська війна, і час від часу американські літаки залітали на територію Китаю. Тоді Китай робив свої знамениті "китайські попередження", над якими потішався весь світ. Приблизно те саме буде зараз і з Росією - Україна проводитиме визвольні операції, США будуватимуть бази на лівому березі України, а Кремль разом із Путіним попереджатимуть цього не робити. Я думаю, що українське командування буде слідувати своїм правилам, а США вже попередили Росію про те, що в разі нанесення ядерного удару по Україні будуть разом з Великобританією наносити неядерні удари по Росії. А це говорить про те, що світ буде разом з ООН (а якщо ООН не впорається – то з іншою організацією, яка згодом виникне) займатися питанням ліквідації ядерної зброї в Росії. Адже будь-який ядерний удар по Україні не поставить нас на коліна. Але він буде порушенням одного з найважливіших результатів XX і XXI століття - Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, в якому другим підписом після США стоїть підпис РФ.

Занадто багато країн зацікавлені в тому, щоб цього не сталося. Адже якщо, не дай бог, хоч одна ракета з ядерною боєголовкою впаде на розташування українських військ, Львів, Київ чи Одесу (бо складно передбачити, що саме робитиме Росія), це означатиме миттєве використання ядерної зброї Іраном проти Ізраїлю та Північної Кореї проти Південної.

Чому Путін так поспішає провести "референдуми"? Адже в РФ кілька місяців до цього говорили, що не будуть їх проводити і вони не на часі, а тут зважилися і намагаються все зробити за кілька днів…

Я думаю, це пов'язано з обстановкою всередині оточення Путіна. Перш за все, боротьбою між "яструбами" і "голубами" - тобто тими, хто хоче миру і звільнення своєї власності в Європі, і тими, хто готовий продовжувати війну. Для "яструбів" це занадто неприємно, оскільки на чолі РФ опинилася людина, яка в свої 70 років дуже сильно втрачає здоров'я. Для будь-якого пенсіонера це - нормально, якщо він при цьому не є лідером ядерної держави. Як це не пікантно, але 80-річний Байден почувається краще, ніж 70-річний Путін.

А крім того, що відбувається всередині Росії, чи може це бути якось пов'язано із заявами представників Китаю та Індії про те, щоб Путін припинив бойові дії в Україні до саміту G20?

Ні, скоріше, навпаки. Індія не зацікавлена в продовженні війни, тому як у них аналогічні проблеми в північних штатах, де Китай відібрав у Індії територію розміром з чверть України. Китай же зацікавлений в тому, щоб Путін показав, що він хоч щось може. Не буде Китай укладати рівноправний договір з Росією, якщо він побачить, що РФ програла війну Україні. Більш того, цілком можливо, що Китай постарається виступити миротворцем і припинити війну - у нього на це більше шансів, ніж у США. Тому що йому не потрібно подальше послаблення РФ, яка ухвалює одне рішення гірше за інше.

Для Китаю важлива міжнародна репутація. Адже після пандемії коронавірусу, яка почалася в Китаї, до нього і так ставляться з великою підозрою. А якщо Китай замість Туреччини або інших країн виявиться модератором миротворчого процесу, це буде для нього перевагою. Тим більше, що можливість потренуватися в цьому у нього вже була, коли в січні 2022 року Росія вторглася до Казахстану, але потім протягом місяця звільнила його територію на вимогу Китаю.

Та й Україна значно охочіше повірить саме китайським гарантіям миру, ніж, наприклад, турецьким або єгипетським.

Зеленський заявив, що в разі проведення РФ "референдумів", переговори з Росією стануть неможливими. У той же час існує думка, що Путіну все-таки потрібні переговори з Україною. Чи може Росія як-небудь примусити Україну до мирних переговорів?

Зараз це неможливо. Україна правильно робить, що не нервує з приводу "референдумів", тому як вони нікчемні і не є важливими ні для Росії, ні для України, ні для США. Жодна країна в світі їх не визнає, а значить, що міжнародне право щодо них не діє. Більше того, ядерний шантаж Росії ніяк не вплине на плани ЗСУ зі звільнення територій. Тобто все буде продовжуватися - недарма я почав розмову з того, що РФ буде і далі погрожуватиме Україні ядерним ударом, а в цей час Україна буде звільняти своє чергове місто з окупації.

До речі, а процес звільнення цих міст теж може розтягнутися в часі?

Звичайно, оскільки ми досі не такі сильні. Зараз співвідношення сил сторін приблизно 50 на 50 - у Росії немає можливості наступати, у нас для цього теж не дуже великі можливості. Тому процес їх звільнення може розтягнутися, як мінімум, до весни наступного року.

При цьому важливо зазначити, що після того, як Путін заговорив про ядерний шантаж Європи (а не про оголошення часткової мобілізації чи проведення "референдумів"), вона зрозуміла, що доведеться діяти. Тобто Путіну потрібно було зупинитися на мобілізації і "референдумах" - тоді Україна перебувала б у слабкій позиції, оскільки Захід міг би змусити Україну зупинитися. Тому що Захід втомився від невизначеності війни в Україні. Адже невідомо, в чому глухий кут - в смерті Путіна або в розгромі української армії. І те, і інше - крайнощі, а Захід не звик так мислити, йому потрібні стратегії, плани, форсайти.

Ядерний шантаж неймовірно вплинув на Європу - значно більше, ніж прийдешня зима, високі ціни на газ і зміна урядів у ряді країн ЄС.

Надалі усе залежатиме від військової сили України і допомоги Заходу, а не від Путіна. Він уже висловив все, що міг - чисто в стратегічному плані він зробив усі кроки, які мали б призвести до його перемоги. Хіба що тільки сам на фронт не йде воювати. Він сказав армії:"Я даю вам півмільйона людей, артилерію, техніку - переможете Україну". Але я впевнений, що цього у РФ не вийде, тому що Путін зробив політичну помилку. Адже генерали не вимагали від нього слів про ядерний удар - тільки цивільний може заявити дурість про те, що він збирається обстрілювати інші країни, якщо ті будуть продовжувати участь у війні. Бойові дії все одно триватимуть - в України є сотні солдатів, які готові звільняти свою країну.

У НАТО заявили, що у відповідь на фіктивні результати "референдумів" планують збільшити допомогу Україні. Крім допомоги Україні у військовому плані, чи є у Заходу якісь механізми протидії РФ?

Подивіться на поведінку Німеччини. Крім того, що німці дозволили приїзд українським біженцям, вони запустили програму підтримки дезертирів з РФ. Уявіть - молодий чоловік щойно закінчив вуз, ніколи не тримав в руках нічого важчого від пляшки пива, живе у своєму віртуальному світі і раптово отримує повістку. Одночасно з цим друзі кажуть йому, що він може виїхати не, наприклад, в Ізраїль, а в Німеччину, де той усе життя мріяв працювати. Це - дуже сильний удар по Путіну. І Захід знайшов образливу форму тиску на РФ у зв'язку з непопулярною в російському суспільстві мобілізацією. І це буде тиснути на РФ сильніше, ніж будь-які санкції. Адже за минулі півроку Росія знайшла вихід з-під санкцій і вже їх не боїться - вони обрушили економіку, життя людей, а росіяни з цим погодилися. Але мобілізація і люди, які від неї тікають - набагато небезпечніше для Кремля, Путіна і Росії в цілому. Адже хіба було таке, щоб, наприклад, створювалися табори для американців - біженців з американської армії? А для біженців з російської армії будуть. І зробили це близькі друзі Путіна.

Якщо говорити про тривалість війни в цілому, не тільки про повернення захоплених Росією територій, то як довго вона може тривати?

Є край будь-якій війні. І справа не в нашому шапкозакиданні. Війна триватиме десь до літа наступного року. Але навіть завершення війни до літа - це дуже погано для нас. Тому що кожен її місяць обертається колосальними стражданнями - як для жителів України, так і для української економіки.

Мені взагалі здається, що війна завершиться не перемогою України, а урочистим похороном Путіна. Тому що маючи в його роки чотири серйозні хвороби, дороги назад у нього немає. Путін при владі 20 років і вже не тягне її. І в даному випадку вже не настільки важливо, знімуть його з посади або він сам помре, на його місці з'явиться політбюро, як це було завжди прийнято в російській імперії. Тому що після сильного лідера завжди настає групове управління. І вже ці люди підуть на будь-які компроміси і можуть укласти будь-які договори з цивілізованим світом.

Свого часу Радянський Союз був сильним, але до влади прийшов Горбачов і перше, що він зробив - підписав договір про возз'єднання Німеччини, що тоді здавалося неможливим. Тому що ніхто не думав, що можна ось так просто, одним рішенням вивести звідти 400-тисячну радянську армію. Однак зміна влади призводить до нових сценаріїв розвитку подій.

А чи можуть ці сценарії мати на увазі нову війну проти України в майбутньому?

Ні. Тому що Росія теж не знає, як закінчити війну з Україною. Але відсторонення Путіна - пов'язана із цим річ. Тому що ті, хто хочуть прийти до влади в РФ замість Путіна вже повинні прийняти для себе рішення про те, що нової війни не буде. І відповідаючи на ваше запитання - якщо відбудуться якісь зміни в Кремлі, війна дуже швидко зійде нанівець, а російська армія дуже швидко вийде з усієї території України, включаючи Донбас і Крим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти