Війна месенджерів на горизонті: до чого призведе масова відмова від WhatsApp

11 січня 2021, 19:55
У всьому світі шукають заміну месенджеру WhatsApp у зв'язку зі зміною його політики конфіденційності.
Whatsapp
WhatsApp / play.google.com

Користувачі різних країн світу почали масово відмовлятися від месенджера WhatsApp у зв'язку зі зміною його політики конфіденційності.

За новими правилами, соцмережа зможе передавати дані користувачів третім особам. По суті, їм був поставлений ультиматум - або ви ділитеся своїми даними з компанією з "дірявою " безпекою і віддаєте конфіденційність рекламним службам, або після 8 лютого втрачаєте доступ до всіх своїх групових чатів.

В умовах WhatsApp зазначено, що додаток є частиною сім'ї компаній Facebook, куди входять не тільки Instagram і месенджер, але і їх рекламні структури, що відстежують всі активності і місце розташування користувачів.

відео дня

"Ми можемо використовувати інформацію, яку ми отримуємо від них, і вони можуть використовувати інформацію, якою ми з ними ділимося, щоб допомогти працювати, надавати, покращувати, розуміти, налаштовувати, підтримувати і просувати наші послуги та їх пропозиції", - йдеться в політиці.

Експерти розповіли Главреду, що у майбутньому конкуренти сервісу будуть користуватися цим, аби переманити користувачів до себе.

Що змінилося

Месенджер WhatsApp, що належить компанії Facebook Марка Цукерберга, нещодавно оновив свої правила політики конфіденційності. Згідно з ними, тепер доступ до даних користувачів WhatsApp матимуть і інші компанії, що входять до корпорації Facebook.

Як вказується в оновленій угоді користувача, WhatsApp зможе передавати іншим компаніям:

  • Номер телефону та ім'я користувача акаунта (причому без їх зазначення користуватися месенджером буде заборонено);
  • Дані про соціальний статус;
  • Повідомлення і медіафайли, які ви в них пересилаєте - як вказується в Угоді, частина цих даних, хоч і в зашифрованому вигляді, але зберігається на серверах компанії деякий час;
  • Контакти телефонної книги;
  • Інформація про транзакції та платежі.

Зміни у політиці конфіденційності набудуть чинності з 8 лютого 2021 року.

Масова відмова і пошуки альтернативи

Зазначимо, що WhatsApp, так само як і його старший брат Facebook, тривалий час вважаються найпопулярнішими месенджерами в світі - ними, за даними сайту Statistа за жовтень 2020 року, користувалися, відповідно, 2 і 1,3 мільярда населення планети.

Війна месенджерів на горизонті: до чого призведе масова відмова від WhatsApp
WhatsApp в жовтні 2020 року очолив світовий рейтинг соцмереж / скріншот Statista.com

Для порівняння, в Україні WhatsApp також входить до топ-5 месенджерів – ним користується менше 50% українців.

Однак звістка про прийдешні зміни вже спровокувала відтік користувачів з месенджера. Одними з перших від послуг WhatsApp вирішили відмовитися у Туреччині- прес-служба глави держави Реджепа Таїпа Ердогана, а також деякі відомства і міністерства, після публікації нової версії угоди повідомили про перехід у месенджер BiP, що належить мобільному оператору Turkcell – компанії, яка кілька років тому придбала українського оператора Lifecell.

Крім цього, влада Туреччини також почала розслідування проти месенджера і корпорації Facebook загалом щодо порушення антимонопольного законодавства країни і на час розслідування призупинили дію нової угоди користувача.

В Індії Асоціація трейдерів звернулася до уряду з проханням заборонити месенджеру впроваджувати нову політику, мотивуючи це можливим використанням даних, що містяться у месенджері "для будь-яких цілей", зазначивши, що за допомогою WhatsApp в чужих руках ризикують опинитися дані особистих листувань двохсот мільйонів жителів Індії.

У Росіїчлен Громадської палати РФ з розвитку інформаційного суспільства, ЗМІ та масових комунікацій Олександр Малькевич також закликав можновладців відмовитися від робочих чатів у месенджері WhatsApp. "Треба розуміти, що вся наша конфіденційна інформація тепер на законних правах буде ставати надбанням західних спецслужб", - заявив він.

У Пакистані місцеві ЗМІ теж вже пропонують своїм читачам альтернативу "доньці Фейсбуку", серед яких і його прямий конкурент – Telegram.

Його творець, Павло Дуров, коментуючи нову угоду користувача WhatsApp, повідомив, що Facebook, який опинився не в силах конкурувати з Telegram чесними методами, перейшов до підривної діяльності. У своєму пості, присвяченому оновленню політики конкурента, він написав:

"Я чув, що у Facebook є цілий відділ, присвячений з'ясуванню того, чому Telegram такий популярний. Уявіть собі, що десятки співробітників працюють тільки на цьому повний робочий день".

Ця заява не голослівна - редактори Вікіпедії нещодавно виявили кілька платних ботів, які додавали в енциклопедію упереджену інформацію про WhatsApp, а також поширювали в соцмережах інформацію, в якій намагалися дискредитувати Telegram.

"Усі клієнтські додатки Telegram мають відкритий вихідний код з 2013 року. Наше шифрування і API повністю задокументовані і тисячі разів перевірялися експертами з безпеки. Що стосується WhatsApp, вони навмисно приховують свій код, роблячи неможливим перевірку їх шифрування і конфіденційності. Кожен чат в Telegram з моменту запуску був зашифрований. У нас є секретні чати, які є наскрізними, і хмарні чати, які також пропонують безпечне і розподілене хмарне сховище в реальному часі. WhatsApp же не використовував шифрування протягом декількох років, а потім ухвалив протокол шифрування, що фінансується урядом США. Навіть якщо припустити, що шифрування WhatsApp надійне, воно стає недійсним через безліч бекдорів і використання резервних копій", - пояснив свою критику Дуров.

читайте такожInstagram Facebook: американська корпорація може втратити Instagram і WhatsAppРозкритикували нововведення "родича" Фейсбуку і у прес-службі ще одного конкурента WhatsApp - Viber. Там їх назвали "насмішкою над поняттям приватності", яке демонструє неповагу до безпеки даних користувачів і до самих користувачів.

"Останнє оновлення WhatsApp стало фінальним етапом приєднання програми до сім'ї Facebook. Оскільки тепер вони стають єдиним цілим, з повідомлень користувачів платформи буде стягуватися додаткова монетизація. Саме це повинно турбувати тих, для кого конфіденційність у мережі є пріоритетом", — йдеться в повідомленні Viber.

Не пропустив світовий тренд і відомий підприємець Ілон Маск, який також запропонував шукати заміну WhatsApp. "Використовуйте Signal", - коротко написав Маск у своєму Твіттері.

Конкуренція посилиться

Варто зазначити, що побоювання "відмовників" небезпідставні, адже у корпорації Facebook раз у раз виникають проблеми з конфіденційністю. Вперше прог них стало відомо, щонайменше, два з гаком роки тому, коли соцмережа Facebook потрапила в гучний скандал, пов'язаний із передачею даних користувачів третім особам в обмін на інтеграцію.

У 2018 році американське видання The New York Times публікувало дані, що підтверджують, що у Facebook була угода про доступ до особистих даних зі 150 компаніями, серед яких виявилися такі світові гіганти, як Yahoo!, Netflix, Spotify, Amazon, Huawei і т. д. Більшість цих компаній мали доступ до особистого листування, фото, постів у соцмережі Фейсбук. Відтоді подібні скандали повторювалися часто.

"Соціальні платформи і месенджери збирають і збирали дані про користувачів завжди, це - частина бізнесу. Ті ж Apple і Google вже кілька років буквально прослуховують користувачів, щоб показувати їм релевантну рекламу. Не "читають", а "прослуховують" голоси. Тому якщо ви видалите один месенджер-але залишитеся у всіх інших - це мало що змінить", - говорить експерт зі стратегічного маркетингу Юрій Буділов.

Він пояснює, що взаємні звинувачення засновників сервісів є одним з методів ринкової боротьби.

читайте такожСвої пошуковики і месенджери стають умовою незалежності будь-якої країни"Наприклад, той же Дуров раніше звинувачував Apple і Google у монопольному становищі на ринку OS для мобільних телефонів. Мовляв, ви берете 30% прибутку додатків, монополія, зрада, але хіба не Apple і Google створили цей ринок за власні кошти свого часу і не Apple і Google продовжують інвестувати мільярди в розвиток мобільних технологій щорічно? Тому дивуватися тут нема чому - "війна за користувача" відбувається у будь-якому бізнесі і це нормально в умовах вільного ринку".

Член правління Інтернет Асоціації України Олександр Глущенко зауважив, що, з технічної точки зору, Facebook створює єдину екосистему з трьох своїх дочірніх підприємств – Facebook, Instagram і WhatsApp. І, якщо у користувача встановлений хоча б один з цих сервісів, то він вже передає свої дані Цукербергу. На його думку, масова відмова від використання месенджера WhatsApp у майбутньому може спровокувати черговий виток конкуренції між найбільшими діджитал-корпораціями.

"Користувач завжди має вибір у вигляді Skype, Viber, Telegram, Signal, Facebook messenger, BOTIM, WeChat і низки інших – знайти заміну не така вже й проблема. Інша справа, що за такої різноманітності користувачеві особливо нікуди бігти, бо більшість електронних засобів комунікацій в світі вже належать найбільшим американським корпораціям GAFAM - Google, Apple, Facebook, Amazon. Ці корпорації готові конкурувати між собою, але при цьому вони ревниво ставляться до всіх, хто не входить до "вищої ліги". Яскравий тому приклад - нещодавнє видалення програми соцмережі Parler з Google Play і App Store. Іншими словами, великі корпорації не допустять перетікання трафіку на платформи, які не можуть контролювати", - вважає Глущенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти