Україну чекає важкий рік, РФ планує збільшити війська до 1 млн і наступати влітку-восени – Гетьман

23 лютого 2024, 16:25оновлено 25 лютого, 14:25
Росія здатна піти в наступ на Київську, Чернігівську та Сумську області, їй вистачить одного-трьох тижнів, щоб перекинути війська, вважає Олексій Гетьман.
Україну чекає важкий рік, РФ планує збільшити війська до 1 млн і наступати влітку-восени – Гетьман
Росія наступатиме максимум до кінця березня, але посилить мобілізацію після "виборів" Путіна – Гетьман / Главред

Україна зіткнулася зі складною ситуацією на полі бою. Нерішучість Заходу, яка проявляється, в першу чергу, в затягуванні Конгресом США рішення щодо продовження військової підтримки, призвела до нестачі озброєнь і боєприпасів. Агресорка Росія цим скористалася і перейшла до наступальних дій, щоб поліпшити своє тактичне становище на фронті. Сили оборони працюють над стабілізацією обстановки, відбиваючи атаки окупантів.

В інтерв'ю Главреду ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман розповів, чому ситуація на фронті стала найнебезпечнішою за два роки повномасштабної війни, оцінив загрози у зв'язку з наступом Росії в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Харківській областях, розкрив плани Кремля щодо мобілізації після "виборів" Путіна і нового наступу влітку-восени, пояснив, чому в 2024 році навряд чи слід очікувати широкого контрнаступу армії України і назвав напрямок, на якому у Сил оборони може з'явитися шанс на прорив.

В американському Інституті дослідження війни заявили, що росіяни скористалися зволіканням із західною допомогою і наступають одразу на декількох напрямках. У The New York Times акцентували увагу на тому, що окупанти наступають на Мар'їнському, Роботинському, Кремінському і Бахмутському напрямках та назвали обстановку найнебезпечнішою з моменту початку повномасштабної війни. Як ви оцінюєте ситуацію? Чи є загроза значного прориву фронту?

Наші військові, яки беруть участь у бойових діях на "нулі", раніше вже казали, що судячи з того, як росіяни зосереджують свої війська, ситуація може бути страшнішою, аніж на початку повномасштабного вторгнення. І я думаю, що наразі ситуація дійсно більш небезпечна, ніж 24 лютого позаминулого року. На початку повномасштабного вторгнення росіяни зібрали приблизно 150 тисяч своїх військових і певну кількість техніки, а зараз вони вже мають майже півмільйонне угрупування. Тепер їх стало втричі більше, і це небезпечно.

Вони зібрали дуже велику кількість людей, тому можна припустити їхню здатність прорватися на певних ділянках фронту. Втім, швидше за все, суттєвого просування та прориву лінії бойового зіткнення не буде. Якщо росіянам десь вдасться просунутися, ми відійдемо на інші лінії оборони. Великого прориву не повинно бути.

Противник атакує одразу на декількох напрямках для того, щоб добитися найбільш оптимального для себе результату. Коли ми влітку минулого року готувалися до контрнаступу, наші західні партнери казали, що треба атакувати на кількох напрямках, щоб збільшити ймовірність просування. Що краще наступати на двох-трьох напрямках, щоб ворог не зміг заблокувати атаку. І росіяни, швидше за все, читали ці поради і зараз самі ними користуються.

Атака йде на п'яти напрямках, і на деяких з них ворог зосередив 40-80 тисяч своїх військових. Це серйозні цифри і нам треба тримати оборону. Наразі важко сказати, де саме вони будуть більш активно просуватися. Не думаю, що росіяни прориватимуться одразу на всіх цих напрямках. З метою нанесення головного удару війська РФ сконцентруються на одній чи двох ключових ділянках фронту. Ворог може нанести такий удар у напрямку будь-якого з цих п'яти міст.

Дивіться відео, в якому Олексій Гетьман зробив прогноз щодо нового наступу Росії:

Чи може стати район Куп'янська головним напрямком удару?

Росіяни раніше заявляли, що до так званих президентських виборів на Росії вони планували захопити Авдіївку. Також були плани щодо виходу на Куп'янськ-Вузловий та Куп'янськ з форсуванням річки Оскіл і подальшим просуванням у цьому районі.

І цілком можливо, що напрямком головного удару військ Росії буде Куп'янський або Лиманський напрямок. Раніше вони перекинули частину військ з Куп'янського напрямку на Авдіївку, а тепер, швидше за все, повернуть їх назад. Тому саме під Куп'янськом можна очікувати посилення бойових дій.

Останніми днями російські війська посилили свої атаки на Запорізькому напрямку. Зокрема, вони активно діють у районі Роботиного. Чи є там загроза загострення ситуації?

Це Токмакський напрямок, на якому вони, схоже, хочуть вирівняти лінію фронту. Росіяни намагаються активно діяти там, де ми раніше просунулися. Їм важко це робити: треба рухатися колонами, а вони там все замінували, і тому самі натрапляють на свої ж міни. У цьому районі дуже запеклі бої, але я не думаю, що російські війска хочуть суттєво просунутися.

Швидше за все, цими діями вони намагаються відсунути наші війська якомога далі від Токмака. На півдні росіяни задля забезпечення своїх угруповань користуються двома важливими логістичними артеріями: залізною дорогою, яка йде маршрутом Волноваха-Токмак-Мелітополь-Джанкой, і Кримським мостом. Якщо хоча б в одному місці перерізати залізничний шлях, угруповання "Днепр" на херсонському напрямку та кримське угруповання залишаться без забезпечення. Постачання можна буде здійснювати лише Керченським мостом. Якщо подивитися на їхні лінії Суровікіна, то можна побачити, що вони йдуть паралельно цій залізниці. Інших залізниць там не має, і саме тому противник час від часу намагається побудувати паралельну залізницю вздовж Азовського моря.

Шлях Волноваха-Токмак-Мелітополь-Джанкой – рокадна дорога, яку можна використовувати для швидких перевозок. Росіяни прагнуть до того, щоб тримати якомога далі свою військову логістику від нашої артилерії. Зараз вони намагаються відсунути нас на ще більшу відстань, щоб ми не мали над залізницею вогневого контролю. Якщо нас відтіснять від цього шляху ще на декілька кілометрів, то буде важче по ній стріляти.

Наступальні дії росіян – це спроба покращити своє тактичне становище для подальших майбутніх наступів?

Так, звісно. Я думаю, що ці наступальні дії завершаться або ближче до президентських виборів, або одразу після них. До кінця березня вони точно закінчаться. Тому що противник, як і будь-яка інша армія, не може постійно наступати. Йому треба буде зупинитися и готуватися до майбутнього наступу.

Новий наступ, швидше за все, буде влітку чи навіть восени, коли буде мобілізована, умовно кажучи, ще одна армія. Наразі угруповання росіян в Україні нараховує майже півмільйона осіб, і вони хочуть призвати приблизно ще таку ж кількість військових. Тоді у Росії буде майже мільйонне угруповання. Росіяни підлаштовуються під президентські вибори у Сполучених Штатах, і для них дуже принципово, хто перемагатиме – Трамп чи Байден. В залежності від розвитку подій вони плануватимуть свої дії. Саме такі їхні розрахунки.

У рамках наступальних дій, які росіяни проводять зараз на п'яти напрямках, вони намагатимуться просунутися настільки, наскільки це можливо. Думаю, глибокого просування не буде, і вони почнуть готуватися до операції влітку, яка очікується після додаткової мобілізації.

Проте нинішня ситуація на фронті дійсно дуже небезпечна. Нам бракує снарядів, військової техніки і людей, щоб стримувати таку величезну армію противника. Ми чомусь багато місяців розповідали, що проти нас воюють якісь "ч*обики"… Так, був момент, коли росіяни робили паузу на підготовку нових бійців і кидали у бій певний контингент, але зараз жодних "ч*обиків" та недолугих там немає. Це професійна армія, яка сьогодні оснащена не гірше, ніж наша. Зі своїми танками, броньованими машинами та іншою військовою технікою. Ця техніка не краща від західних зразків, але її дуже багато, тому в нас у цьому питанні приблизний паритет. Противник має перевагу в артилерійських снарядах і панує у повітрі.

Ситуація для нас не є критичною, але вона дуже важка. Подивимось, як надалі розгортатимуться події.

Кульмінація поточних наступальний дій Росії буде приблизно на початку березня, а до середини місяця вони стихнуть?

Я думаю, швидше за все, так і буде. У нашому Головному управлінні розвідки стверджують, що росіяни виснажуються. Витрачаються снаряди, набої, паливо-мастильні матеріали, виснажується техніка. Можливості армії не безмежні.

Втім, поки є сили, вони наступатимуть до середини-максимум кінця березня. Потім наступальні дії призупинять и готуватимуться до наступу влітку-восени цього року.

Чи є загроза наступу Росії на Київську, Чернігівську та Сумську області? Час від часу з'являються повідомлення про те, що на північному напрямку діють російські ДРГ, які здійснюють спроби прорвати кордони України.

Диверсійно-розвідувальні групи працюють постійно. Якщо на певних ділянках немає боїв і там посилюється діяльність ДРГ, це вказує на підготовку до бойових дій. Такі групи проводять розвідку та намагаються вчинити диверсії. Зазвичай військові правила трактують діяльність ДРГ як підготовку до наступальних дій.

Можна зробити припущення, що війська РФ спробують атакувати Київщину, Чернігівщину та Сумщину з півночі або північного сходу. Наразі на цих напрямках немає угруповань противника, які здатні були б це зробити. Але росіяни використовують залізничні шляхи і можуть відносно швидко, за 1-3 тижні, розташувати свої війська на ділянці фронту довжиною 1,5 тисячі кілометрів. Під час повномасштабної війни вони неодноразово потягами переміщували велику кількість свої військ.

Чи буде у Росії велика мобілізація вже після "виборів" Путіна?

Мобілізація стовідсотково буде. Питання лише у тому, якою ця кампанія буде: понабирають людей із країн третього світу (такі потуги вже є) чи з депресивних регіонів РФ. У Росії намагатимуться не мобілізувати надмірну кількість людей з великих міст – з Москви, Санкт-Петербургу, Єкатеринбургу, тощо – щоб не спровокувати там якісь рухи, що можуть виникнути через втрати на полі бою. Хоча ми вже бачили, що протестні рухи у Росії на політичну ситуацію не впливають.

Чи вдасться Росії мобілізувати 300-400 тисяч людей? Побачимо. Думаю, що в країнах тоталітарних режимів це не важко зробити: потрібен лише наказ, після чого людей можуть хапати прямо на вулицях. Проте я впевнений, що вони готуватимуть цих людей щонайменше декілька місяців, щоб стали підготовленими бійцями. Їх використовуватимуть як м'ясо, але росіянам все одно потрібно, щоб мобілізовані хоча б трохи могли воювати.

Таким чином, навесні в Росії буде мобілізація, далі вони проведуть військову підготовку новобранців, а після цього варто чекати загрози нового наступу?

Подальший розвиток подій саме так і виглядає. Вочевидь, Росія проведе мобілізацію і продовжуватиме наступальні дії. Навряд чи там вирішать припинити війну і відвести війська. Ми розуміємо, що Росія не проводить мобілізацію з політичних причин, тому що проводитися так звана президентська кампанія: у будь-якій країні мобілізація не дуже підтримується людьми та знижує рейтинг влади. І Путін це чудово розуміє, тому мобілізацію вирішили провести після "виборів".

На мій погляд, новий наступ, швидше за все, буде влітку-ближче до осені. Вони намагатимуться провести кампанію максимум до кінця вересня або до жовтня, щоб не дотягнути до листопада, коли підуть дощі і буде важко рухатися важкою технікою. Може здаватися суперечливо, що наступ буде до виборів у США, але, я думаю, росіянам вже тоді буде зрозуміло, хто переможе, і на які події в подальшому орієнтуватися.

Наразі ми бачимо, що допомога від Штатів, у зв'язку з ситуацією у Конгресі, призупинена, а Європа, наскільки я розумію, не може надати Україні військову допомогу в потрібних обсягах. Як діяти Україні у цій ситуації?

Європа раптом дуже швидко знайшла снаряди. Коли європейці побачили, що США призупинили допомогу, а у нас виникли складнощі, вони перелякалися і зрозуміли: якщо посиплеться наш фронт, Росія вже реально загрожуватиме їхнім країнам. У Швеції вже поясняють дітям, що робити під час війни і де знаходиться бомбосховище, а у Нідерландах попереджали, що треба запасатися водою і їжею, тому що можливо буде війна.

І зараз Данія вирішила передати нам всю свою артилерію. Судячи з того, що публікується у відкритих джерелах, Копенгаген нам надасть 62 одиниці військової техніки. Йдеться про 24 самохідних артилерійських установки М109 калібру 155 мм, 6 гаубиць калібру 122 мм, 20 мінометних систем та 12 реактивних систем залпового вогню. Президент Чехії Петр Павел знайшов 800 тисяч снарядів, які ми можемо швидко отримати. Правда, не зрозуміло, звідки вони, можливо, з Південної Кореї.

Крім того, ми отримаємо від партнерів мільйон дронів зі штучним інтелектом. Це безпілотники, які хитро літають роєм: за одним летить зграя інших і вони атакують об'єкти з метою нанесення суттєвої шкоди. Вже почали казати, що це розумні дрони і буцімто можна буде говорити про війну машин та згадувати фільм Термінатор, але це не так. Наявність штучного інтелекту свідчить про те, що такі дрони гарно запрограмовані. Але вони не можуть думати та ухвалювати рішення. Ці БПЛА аналізують ситуацію, ідентифікують об'єкти і завдають ударів. Вони керуються програмою, яку прописали люди.

Яка дальність у цих дронів?

Це дрони з радіусом бойової дії в десятки кілометрів, вони застосовуватимуться роєм у прифронтовій зоні. Ми часто ведемо дискусії про далекобійні дрони із дальністю 1 000 кілометрів або навіть більше, водночас росіяни удосконалюють свої Ланцети, які активно атакують у прифронтовій території і завдають нам багато шкоди. Програма далекобійних дронів продовжує працювати, втім, потрібні й недалекобійні БПЛА.

І зараз у нас приділяється увага недалекобійним дронам, щоб компенсувати дефіцит артилерійських снарядів. Ці дрони потрібні, щоб уражати ворожі цілі на відстані 10-20 кілометрів. Російські Ланцет, з точки зору БПЛА, це непогана зброя. У нас будуть аналоги таких безпілотників, або навіть кращі моделі.

Таким чином, у Європі побачили, що відбувається у Сполучених Штатах, і почали боятися. Напевно, європейці думали так: зараз республіканці і демократи між собою домовляться, а ми свій резерв будемо тримати і не чіпати. З надією на те, що загрозливих подій до президентських виборів не буде. Але тепер вони відчули власну небезпеку і почали працювати зі своїми резервами. Пригадайте, як друзі з ЄС обіцяли поставити нам 1 мільйон снарядів майже за рік, а знайшли лише 524 тисячі. А тут за декілька днів після Мюнхенської конференції знайшлося одразу 1 300 000 снарядів.

Чи впораємося ми без допомоги США? Якщо Європа зможе швидко знаходити для нас зброю та артилерійські боєприпаси, оборону ми втримаємо. Наразі проблемою є те, що росіяни переважають нас в кількості пострілів у 5-7 разів. Але про контрнаступальні дії в умовах відсутності американської військової підтримки не йтиметься.

Начальник штабу бригади Нацгвардії Азов, майор Богдан Кротевич днями нагадав заяву очільника ГУР Кирила Буданова про те, що треба переносити війну до Росії. Кротевич припустив можливість проведення рейдових операцій на російській території, тому що там немає таких ліній оборони, які росіяни побудували в України. На ваш погляд, які операції могли б проводитися на території Росії?

Це має робити Легіон Свобода Росії. Бійці вже проводили рейди на Білгородщині, агітували місцевих жителів вступати до лав їхніх збройних сил і демонстрували, що вони воюють не з Росією, а проти путинського режиму. Здається, люди там не дуже вороже до них ставляться.

Хоча на Росії люди вже давно перелякані. Тоталітарний режим заганяє усіх у такі рамки, що людина боїться висловлюватися навіть на власній кухні. Нещодавно я бачив відео з демонстрацією у великому російському місті, де один поліцейський з кийком розганяв людей. І натовп в 50 людей від нього тікав – не лише жінки, а й чоловіки. Можете у нас таке уявити? Тікали від одного поліцейського. У нас все було б навпаки.

Можна навести й інший приклад. Пригадайте, як у Росії, під час одного з протестних рухів, людей посадили до автозаку, який заглох. Коли машину треба було завести зі штовхача, вони вийшли, штовхали її, щоб потім сісти і поїхати у статусі затриманих. Може їх у таких випадках і відпускають за декілька днів, але ситуація показова.

Росіяни перелякані, на серйозні кроки не здатні, але, можливо, російські добровольці могли б організувати якісь рухи. Ми ж пам'ятаємо, як було, коли Пригожин рухався на Москву: коли люди побачили, що влада слабка, а трон захитався, у них одразу з'явилася сміливість.

Демократична революція в Росії навряд чи можлива – там може бути лише бунт, "бессмысленный и беспощадный". Проте коли Росія почне руйнуватися, все посиплеться за принципом доміно. Люди дуже швидко піднімуться. Вони повстануть не за демократію, а для того, щоб поміняти старого царя на нового. І це буде вікно можливостей для України: поки вони зноситимуть старого царя, якщо це все-таки відбудеться, ми можемо і війну завершити, і ще багато чого корисного для себе зробити.

Днями з'явилася інформація, що адміністрація президента США Байдена розглядає можливість надання Україні ракет ATACMS із дальністю 300 кілометрів. На вашу думку, чи можна припускати можливість проведення контрнаступу ЗСУ цього року?

Я думаю, що нашого контрнаступу в 2024 році не буде. Росіяни зібрали велику кількість військових, намагатимуться мобілізувати додаткові сили, тому навіть з далекобійними ракетами навряд чи можна буде провести контрнаступальну кампанію. Військово-політичне керівництво вже оголосило концепцію на 2024 рік і про наступальні дії ніхто нічого не каже. Це буде важкий рік, в якому нам треба буде витримати оборону і потім вже планувати на 2025 рік контрнаступальні дії.

Але можливий локальній контрнаступ ЗСУ на лівому березі Дніпра в Херсонській області – в районі таких населених пунктів, як Кринки, Козачі Лагері… Цілком можливо, що ми спробуємо вийти до північного адмінкордону з Кримом, зруйнуємо Кримський міст і будемо тримати під вогневим контролем залізничний шлях Волноваха-Мелітополь-Джанкой, щоб залишити без забезпечення херсонське та кримське угруповання росіян. Судячи з того, що ми робимо на морі, можливо, це і є один із наших наступальних планів на 2024 рік.

На східному фронті у противника набагато більше сил і засобів, тому наступати там цього року нереально. Це все одно, що битися лобом в стіну. Хіба що треба буде зробити якийсь дуже вдалий і хитрий маневр. Утім, такий маневр оптимальніше зробити навколо Криму.

Наступного, 2025 року, дай Боже, у нас буде 2-3 ескадрильї винищувачів F-16 та далекобійні ракети. Тоді з'явиться можливість руйнувати військову інфраструктуру в тилу росіян.

Хто такий Олексій Гетьман?

Олексій Гетьман - український військовий експерт, майор ЗСУ. Ветеран російсько-української війни.

Як військовий експерт коментує події війни Росії проти України на радіо, телебаченні та Інтернет-ресурсах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти