Путін хоче насолити Заходу: Віталій Кулик – про легалізацію "Талібану" Росією

3 квітня 2024, 14:05оновлено 4 квітня, 14:20
На талібах сходиться дуже багато інтересів росіян, тому РФ хоче легалізувати відносини з ними. А ще за їх допомогою хоче позбавити впливу колективний Захід.
Путін хоче насолити Заходу: Віталій Кулик – про легалізацію 'Талібану' Росією
Росія вирішила легалізувати терористів "Талібану" / Главред

Країна-терорист Росія вирішила легалізувати свого колегу, афганський "Талібан" та зняти з нього статус терористичної організації. Більше того, росіяни навіть планують офіційно запросити делегацію "Талібану" до участі у форумі "Росія — Ісламський світ", що має відбутися у Казані в травні.

В інтервʼю Главреду директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розповів, чому Путін вирішив заручитися дружбою талібів та чи можуть афганські бойовики опинитися на фронті в Україні.

Для чого Росії знадобилася легалізація "Талібану" – яка її мета?

відео дня

Російська Федерація давно має тісні зв'язки з "Талібаном". Не секрет, що ці зв'язки, особливо після повторного приходу "Талібану" до влади та захоплення Кабула, посилилися. Більше того, під час захоплення Кабула таліби охороняли російське консульство, і сьогодні є потужна група лобістів, які виступають за визнання талібів законним урядом Афганістану. Росіяни намагаються інфінтрувати туди якомога більше своїх резидентів, поставити контролюючі структури та взаємодіяти з "Талібаном" та їхньою розвідкою, щоб використовувати талібів у своїх інтересах.

Таліби неодноразово приїжджали до Росії на різноманітні заходи – вони були присутніми на кількох неофіційних зустрічах, з ними ведуть переговори, для них використовують винятки і надають їм дипломатичний імунітет в самій Росії під час цих переговорів тощо. Відомо, що польові командири проходили навчання на деяких в російських полігонах та не секрет, що ФСБ намагається контролювати наркотрафік, який здійснюється з Афганістану до регіонів Євразії. Тобто на талібах сходиться дуже багато інтересів росіян.

Таліби – це наразі важливі союзники Росії в Центральній Азії. Росіяни вважають, що через талібів їм вдасться контролювати цей регіон і знизити для себе безпекові ризики. Бо таліби далеко, а контроль за шляхами важливий. Регіон Афганістану є ключем до багатьох процесів, які відбуваються в Євразії, оскільки через Афганістан можуть піти транспортні коридори. Афганістан є центром виклику безпеки для Китаю, Пакистану, Ірану, Індії. І, незважаючи на те, що американці фізично вийшли і там зараз більше діють британці через розвідувальні мережі та різні групи інтересів, Захід ставить на різні антиталібські коаліції, а росіяни грають зараз з талібами, і тому все йде до легалізації уряду "Талібану" в Російській Федерації. Тобто терористи притягуються до терористів.

Якщо Росія дійсно легалізує у себе "Талібан", чи може це відобразитися на її відносинах зі США та на авторитеті Штатів загалом, оскільки територію Афганістану тривалий час контролювали саме вони?

Нагадаю, що перша військова кампанія проти Афганістану відбувалася в комунікації Росії та США. Сполучені Штати забезпечували військову присутність, в тому числі використовували можливості росіян. Саме тоді "Талібан" потрапив до списка терористичних організацій в Росії. Тривалий час таліби вважалися в РФ фактором дестабілізації регіону, тому що вони і досі мають певну претензію на ідеологічну присутність і домінування у Центральній Азії, включно з російськими мусульманськими регіонами. Але зараз у талібів вже немає тієї потужності, яку вони мали раніше. І на даний момент вони більше регіональний, а не трансрегіональний фактор. Вони не є монолітною організацією, бо там є 3-4 відколи, і можна сказати, що є таліби Пакистану та Афганістану, і в самому уряді Афганістану є 3-4 потужні фракції, які конкурують між собою.

Росіяни зробили ставку на центристів – на тих, хто готовий з ними до прагматичного діалогу. Ті самі таліби взаємодіють і з китайцями, вибудовуючи свою архітектуру владарювання в Афганістані.

Чи вплине це на відносини Росії та Сполучених Штатів? Думаю, що ні, адже після України майже всі межі вже перейдені, і взаємодія з КНДР для Росії є більш негативним фактором, ніж взаємодія з талібами.

Однак це може призвести до пакету санкцій. Але нагадаю, що коли Сполучені Штати виходили із Афганістану, вони проводили переговори у Досі (Катар) і майже на офіційному рівні взаємодіяли талібами та навіть досягали певного порозуміння. Таким чином, квазі визнання відбулося, і США не втратили комунікацій із талібами і зараз. Тому я не бачу великих запобіжників від того, що Росія скасує маркування "Талібану" як терористичної організації і встановить дипломатичні відносини з урядом талібів в Афганістані.

А чи може Росія опосередковано задіяти талібів, тобто чи бойовиків, чи їхню зброю для того, щоб використовувати їх у війні в Україні?

Ні, бо таліби не будуть ділиться своєю зброєю. Вони досить довго намагалися її отримати і те, що вони захопили в американців, вважається їхнім військовим трофеєм, тому нікому цю зброю передавати не збираються навіть за великі гроші. Ця зброя – це ресурс "Талібану" для втримання влади в Афганістані, який досі перебуває у певній турбулентності.

Стосовно використання підрозділів "Талібану" у військових діях, то я виключаю навіть можливість їхнього вербування для участі у війні в Україні. Це не ті військові підрозділи, які можна ефективно використовувати десь в третіх країнах, адже "Талібан" заточений на свій регіон. Вони діють невеликими групами, які можуть бути ефективними лише в якості каральних загонів або ж специфічних військових формувань в умовах пустелі, гірської місцевості, клімату та географії Афганістану та Центральної Азії.

Тому я більше бачу "Талібан" в якості способу впливу на процеси, які відбуваються в Євразії та Центральній Азії, та спроби через підвищення ставок потіснити інтереси Заходу в цьому регіоні. Тобто притягнути до себе Афганістан і перетворити його із такого нейтрально-негативного в позитивний. Однак зробити це Росії буде досить складно, тому що попри значна маса талібів розглядає Росію як ворога, терориста та спадкоємця країни, які розв'язала громадянську війну в Афганістані. Тому багато бонусів Росія від цього не отримає, але ще більшийворог для талібів – це образ Сполучених Штатів. Бо саме його таліби вважають найбільшим ворогом для своєї віри.

Трохи раніше ви говорили можливі санкції щодо РФ. Чи загрожують Росії якісь наслідки, якщо вона ухвалить рішення про легалізацію "Талібану"?

Відповідь на це може бути дзеркальною. Тобто якщо Росія визнає талібський уряд (нагадаю, що деякі країниАзії справді встановили дипломатичні відносини на тому чи іншому рівні). Питання в тому, якою буде форма визнання талібів. Якщо це буде демонстративне відкриття повноцінного посольства, надання агреманів та вірчих грамот дипломатам "Талібану" в Москві, то це одна історія. Тоді Росія повноцінно визнає талібів і це може гіпотетично мати наслідки у вигляді якогось невеликого санкційного пакету.

Якщо таліби будуть оголошені союзниками Російської Федерації, буде створено якесь інтеграційні об'єднанняабо ж в одне з таких обʼєднань запросять талібів, тоді це інша ситуація. І, очевидно, тоді буде інший пакет санкцій чи якогось тиску на Росію. Але значних інструментів у Заходу в частині талібів і Росії немає.

Хто такий Віталій Кулик?

Віталій Кулик (22 вересня 1976, Київ) - український політичний експерт, колишній головний консультант Національного Інституту проблем міжнародної безпеки при РНБО. З 1998 року і по сьогодні - директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти