Чому в Україні розростаються "тарифні майдани" і чим вони закінчаться

5 січня 2021, 20:00оновлено 21 січня 2021, 14:26
У декількох містах України почалися протести через підвищення ціни на газ і його транспортування. Чим це загрожує всій країні - дізнавався Главред.
Протест у Лубнах через подорожчання газу
Протест у Лубнах через подорожчання газу / Соцмережі

​Днями жителі міста Лубни Полтавської області перекрили трасу міжнародного значення Київ-Харків на знак протесту проти підвищення цін на газ. Але, як розповіли Главреду експерти, Історія в Лубнах-далеко не остання.

"Тарифні майдани" в Україні ризикують стати буденністю.

Що сталося

Вранці понеділка, 4 січня, поблизу села Засулля на знак протесту близько 300 осіб (за підрахунками місцевої поліції) заблокували трасу Київ-Харків, внаслідок чого утворився 20-кілометровий затор в обидва боки. Причиною протестів стали отримані напередодні місцевими жителями платіжки за газ, у яких, крім удвічі підвищених тарифів на розподіл газу, виявилися і зайві нарахування. Зокрема, тим користувачам, які опалюють своє житло газом, нарахували по 299 "зайвих" кубометрів, через що кожному з них довелося б доплачувати, окрім і без того чималого рахунку за газ, близько 900 гривень зверху.

відео дня

читайте такожЗ новою кабалою! Які тарифи зростуть у 2021 роціЦя обставина стала причиною аналогічних протестів в кінці грудня 2020 року. Тоді, крім Лубнів, акції протесту також проходили і в інших населених пунктах Полтавської області - в Пирятині, Гребінці та Оржиці люди приходили під офіс "Лубнигазу" та до будівель місцевих адміністрацій.

Але після першої хвилі протестів у "Лубнигазі", який розсилав платіжки, вирішили спробувати знизити градус обурення місцевих жителів - тоді зайві кубометри назвали технічною помилкою. Як повідомили у компанії, раніше отримані платіжки відкликали і натомість пообіцяли надіслати нові в акурат перед протестами - з 4 по 6 січня.

Подорожчав не тільки газ, а й доставка

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року газопостачальні компанії України підняли ціну на газ для населення. Так, Нафтогаз у січні підняв ціну блакитного палива майже на гривню за кубометр порівняно з грудневою ціною - до 7,22 гривень. На 1,6 гривні, до 8,82 гривні за куб, цінник збільшився і у підрозділу компанії "Енера" в Сумах, Чернігові, Вінниці та інших містах. Рекордно дорогий газ у Львівенергозбуту - майже 11 гривень.

Але подорожчав не тільки газ, але і його доставка.

Самі газівники пояснювали необхідність підняття вартості доставки подорожчанням газу, витратами на ремонти мереж і зростанням мінімальної зарплати, в результаті чого тарифи на транспортування, які в кінці минулого року НКРЕКП затвердила для газорозподільних компаній, в залежності від регіону збільшилися від 6 до 110%.

До речі, у випадку з "Лубнигаз" подорожчання склало 101%.

Пастка для президента

Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики Михайло Гончар вважає, що проблемою уряду, причому не тільки в питанні підвищення тарифів, є недостатність комунікації.

читайте такожЯк поміняти постачальника газу і скільки можна заощадити"Населенню необхідно було пояснювати, з чим пов'язано це підвищення тарифів. З'являлася лише уривчаста інформація про те, що з нового року будуть приходити дві платіжки – окремо плата за газ як енергетичний ресурс і окремо за його доставку. Якщо раніше облгаз був і постачальником, і кур'єром з доставки газу, то тепер в результаті процедури поділу бізнесу це два різні суб'єкти. Однак в більшості випадків кінцевий бенефіціар залишився тим самим - він захований десь в офшорній компанії, а прізвище його, як правило, Фірташ. Для Полтавщини усі ці нововведення, в тому числі зростання тарифів на газ і його доставку, виглядають дико, тому що це другий Регіон після Харківщини з видобутку газу в Україні. Більше третини газу, який видобувається в Україні, видобувається саме на Полтавщині. Жителі цієї області, природно, збентежені, чому так: у них поруч в області видобувається газ, проте зараз для них він стає дуже дорогим", - розповів Гончар.

Як пояснили Главреду експерти, протести в Лубнах - тільки перші з багатьох. До слова, на схожу акцію в соцмережах вже закликають виходити і жителів інших міст. Зокрема, в селі Мамаївці Чернівецької місцеві жителі теж блокували відрізок міжнародної траси" Чернівці-Снятин " і написали колективний лист президенту та Кабінету Міністрів.

А в групі Фейсбук Куп'янський Грім один з місцевих жителів закликав перекривати трасу Куп'янськ-Харків.

У Куп'янську закликають перекривати трасу через ціни на газ
У Куп'янську Харківської області, як і в Лубнах закликають перекривати трасу через підвищення ціни газу / скріншот

"Ми впритул наближаємося до межі, коли українці просто махнуть рукою і перестануть платити комуналку. Тоді почнеться криза неплатежів, коли люди будуть чисто фізично не в змозі її оплатити. Протестні акції проти підвищення тарифів на газ, які почалися в Полтавській області, можуть очолити опозиційні політики. І в такому випадку в Україні почнеться "тарифний майдан", - пояснив політолог, директор аналітичного центру " Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Погоджується з колегою політичний і економічний експерт Тарас Загородній. Він вважає, що поки акції локальні, оскільки зараз розпал свят, і багато українців ще не бачили нових платіжок і не усвідомили, скільки їм доведеться платити:

читайте такожАрешт житла, штрафи і заборона на виїзд з країни: як у Раді планують стягнення боргів за комуналку"Протести будуть наростати, і Лубнами їх географія навряд чи обмежиться. У нас вже стоять на Майдані ФОПи, які першими відчули принадність турборежиму і нісенітниці, яку наприймав парламент. Тепер протестують і перекривають трасу в Полтавській області споживачі газу. Далі у вже існуючі протести можуть влитися і мітинги пільговиків".

Експерти сходяться на думці, що стримати протест і не допустити його переростання в "тарифний майдан" могли б, по-перше, рішення президента, які б стримали апетити монополістів. Наприклад, якби було вирішено хоча б питання шаленого підвищення зарплат у Нафтогазі.

"Від президента люди хочуть справедливості. Вони далекі від розуміння того, де чиї вигоди - люди бачать цифри у себе в платіжках, і ці цифри непідйомні для них. Природно, невдоволення всім цим буде адресуватися владі, перш за все, президенту, тому що українська політика – лідерська ("ми тебе вибрали, ми тобі довірили – ти за все, що відбувається і відповідаєш")", - додав Золотарьов.

По-друге, заспокоїти людей можна було б шляхом кадрових перестановок - зміни складу Кабміну і дострокових виборів парламенту.

"Один з головних постулатів у політиці: вчасно знайди винуватого, інакше винуватим будеш ти. Однак не ясно, на кого можна замінити Шмигаля. Зеленський може продовжити грати в Гончарука-2, Гончарука-3, але так ситуацію не витягнути. Потрібен сильний і вольовий лідер, який зможе вирішити проблему, у кого є досвід роботи в кризових ситуаціях. Теоретично на прем'єрський пост міг би потягнути Порошенка, але він точно не погодиться, Палицю, у якого є управлінський досвід, а також Тимошенко. Юлія Володимирівна намагається активно пресингувати Зеленського і показує, що влада програла все, що могла. Однак, як тільки вона стане прем'єром, в ту ж хвилину Зеленський перестане бути президентом ", - зазначає Загородній.

Що стосується розгону парламенту, то на думку Загороднього, цей варіант - більш ризикований, тому що так Зеленський втратить контроль над ним і тоді йому доведеться йти на переговори про створення коаліції зі своїми політичними суперниками.

Анастасія Кучкіна, Надія Майна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти