Перший крок до президентства: чого чекати від участі Притули в київських виборах

13 серпня 2020, 12:12
Політологи розповіли Главреду, як участь Сергія Притули у виборах мера Києва сплутає карти основних претендентів на цю посаду, і оцінили його шанси на перемогу.
Сергій Притула
Сергій Притула / Главред

Шоумен, телеведучий, керівник і засновник гумористичного шоу "Вар'яти", а також член політичної ради партії Голос Сергій Притула завив, що балотуватиметься в мери Києва.

Хоча сам шоумен раніше навіть не натякав на свою участь у "битві за Київ", соціологи вже давно заміряли його рейтинг, розглядаючи, як потенційного кандидата на посаду столичного голови. І Притула ніколи не "плентався в хвості". Навпаки, рівню його підтримки міг би позаздрити будь-який інший кандидат, крім хіба що безумовного фаворита цих виборчих перегонів – нинішнього мера Києва Віталія Кличка.

Картина вимальовується наступна. Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", яке було проведено 26-27 липня, за Віталія Кличка готові проголосувати 41,7% респондентів, які вже визначилися з вибором і мають намір голосувати, за Сергія Притулу – 11,6%, за Ірину Верещук – 9,4%, Андрія Пальчевського – 9%, Олексія Гончаренка – 5,4% та ін.

відео дня

Як заявив сам Сергій Притула, уродженець містечка Збараж Тернопільської області, він іде на вибори, щоб "створювати історію успішного Києва".

"Київ – це мій дім. І для мене важливе відчуття захисту і безпеки в моєму домі", – зазначив він.

Оцінюючи політичні перспективи Сергія Притули, опитані Главредом експерти дають несподіваний прогноз: нехай шанси перемогти на київських виборах у шоумена невеликі (відверто кажучи, їх зовсім немає), проте участь у боротьбі за крісло столичного мера може затіватися з іншою метою – з прицілом на наступні президентські вибори, де Притула цілком може показати хороший результат. А, крім того, він стає серйозною загрозою для Петра Порошенка...

Проте, визнають політологи, київські вибори за участі в них Притули стануть набагато цікавішими: багатьом кандидатам він сплутає карти і дуже ускладнить передвиборчу боротьбу в столиці.

Імовірність перемоги Притули або проходження до другого туру дуже низька. Однак він стане прекрасним локомотивом для списку партії Голос – нехай він не буде очолювати список формально, але він буде вважатися лідером Голосу в Києві і, безумовно, принесе додаткові голоси цій політичній силі.

Голос із Притулою, в першу чергу, буде відбирати голоси у Європейської солідарності, тому що претендує на ту ж електоральну нішу – патріотичного виборця. Це вже помітно по вкрай негативній реакції прихильників партії Порошенка на висунення Притули: на кандидата від Голосу обрушився цілий шквал критики, йому пригадали все "старі гріхи".

Так гостро не відреагувала жодна інша політична сила. Справа тут навіть не в київських виборах, а в тому, що Євросолідарність і Порошенко вибудовують свою політичну агітацію виключно навколо ідеї про те, що Петру Порошенку немає альтернативи в патріотичному сегменті. Тому вони дуже ревно ставляться до будь-яких спроб запропонувати альтернативу в цьому електоральному сегменті.

читайте такожБитва за Київ: хто стане наступним мером столиці Більш того, не можна виключати того, що згодом Притула зможе претендувати і на посаду президента. Порошенко зачистив патріотичний сегмент під нуль і залишився там сам. У нього стабільно зберігається досить непоганий відсоток підтримки, але і величезний антирейтинг – близько 80%, який не дозволить йому вдруге стати президентом. Це означає, що представникам патріотичного сегмента знадобиться новий прапор, довкола якого можна буде об'єднатися – і Притула може ним стати.

Тому від Європейської солідарності можна очікувати дуже жорсткої кампанії з дискредитації Притули. Це буде "хрестовий похід" порохоботов проти Притули.

Сказати складно, чим закінчиться поєдинок Кличка і Притули, якщо раптом вони обидва опиняться в другому турі. Поки що такий сценарій виглядає суто умоглядним. Але Притула навряд чи здатний перемогти Кличка. Втім, його завдання – не перемогти, а реанімувати Голос, щоб він міг повернутися у "велику політику".

Участь у виборах мера Києва Сергія Притули нічого не змінить. Кличко лише отримає ще один карт-бланш, щоб спокійно виграти вибори. Адже Притула буде топтатися по опозиційному по відношенню до Кличка електорату, по якому вже топчуться Пальчевський, Верещук та інші. Відповідно, всі вони будуть розтягувати між собою цей і так обмежений електорат.

У Кличка є його стійкі 35-40%. І все, що йому потрібно – це втримати це ядро. А ще краще – підтягнути людей, щоб перемогти у першому турі, набравши 50+1%.

Інтрига лише в тому, хто разом із Кличком вийде в другий тур. А так, шанси Кличка на перемогу нехай і не беззаперечні, але дуже і дуже високі. І Притула тут нічого не змінить, більш того, думаю, він навіть не зможе пробитися до другого туру.

Вибори виграються не тільки брендом, а й організацією. На місцевих виборах люди завжди голосують за особистість, за людей, яких добре знають, за конкретний порядок і програму. Це створює проблеми для тих, хто намагається повторити "шлях Зеленського".

Інший об'єктивний фактор (особливо він позначається в Києві) – це групи впливу, які консолідуються навколо того чи іншого кандидата. Наприклад, Столар вклався і в Пальчевського, і частково в Кличка – Столар завжди диверсифікує ставки, як Ахметов та інші великі гравці. Кличко в цьому плані зайняв такі ж позиції, як Кернес у Харкові або Садовій у Львові. У цих великих містах "слугам народу" нічого не світить, тому що старі еліти або мери, які перемогли в 2015 році, сильно вкоренилися.

Висування Притули – це несерйозно і лише відображає кризу Голоси, який зібрав хлопчиків і дівчаток, які не можуть конвертувати свої моральні цінності в сильну політичну гру. Тому людина, яка найбільше радіє, спостерігаючи за парадом конкурентів, які, як гриби після дощу, лізуть з усіх щілин – це Кличко. Він просто аплодує стоячи, тому що все це грає йому на руку.

Висування Притули сплутає карти багатьом на київських виборах, перш за все, Віталію Кличку, який тепер не може розраховувати на перемогу в першому турі. Навіть якщо Притула набере 5-10%, це стане ударом по позиціях Кличко, і тоді про швидку перемогу годі й говорити. Якась частка частково ліберальних, частково патріотичних виборців відійде від Кличка, і ті, хто шукають нових осіб, спробують проголосувати за Притулу.

Не думаю, що у Притули є шанси перемогти на виборах і стати мером Києва. По-перше, він грає на тому ж електоральному полі, що й Кличко. По-друге, поки немає нічого, за рахунок чого Притула міг би виграти вибори, тому основна боротьба за вихід у другий тур розгорнеться між Пальчевським та Верещук. Причому у Пальчевського – більше шансів, тому що він збирає і електорат Слуги народу, і ОПЗЖ, і частково Шарія. А Притула зовсім не конкурує за проросійський електорат у Києві. Його електорат – це ті, хто готові голосувати за Європейську солідарність, УДАР і, власне, Голос.

Крім того, участь Притули в київських виборах дасть шанс на проходження Голосу до Київради і створення там хоча б невеликої фракції. Він може принести в багаж партії Голос посаду секретаря Київради – це план максимум, на який вони можуть претендувати.

Плюс поява Притули дає надію на те, що Голос, не загнеться і буде ще борсатися. Взагалі, судячи з щільного гастрольного графіку, який у Сергія Притули був запланований на кінець серпня і вересень, його дуже просили взяти участь у кампанії.

Висування в мери Києва Сергія Притули принижує і ображає партію влади. Слідом за одним коміком в політичну боротьбу вступив інший комік, причому Притула – це поліпшена модель Зеленського. Вступ до боротьби за крісло столичного мера Сергія Притули стане політичною смертю для кандидата від "слуг" Ірини Верещук, від неї просто нічого не залишиться.

Адже і так шанси Верещук були невеликі: для Києва це дивина, щоб колишня мер маленького західноукраїнського містечка претендувала на посаду мера столиці. Це відверте знущання та стьоб! Це якийсь Квартал 95! Нічого не маю проти Верещук, але хай би для початку вона спробувала себе в ролі мера Тернополя чи Львова.

читайте такожАктори "Вар'яти-шоу" Жожка и Вальон: А звідки ви добре там, де, что Притула НЕ вісувається у президенти? Тим не менше, Сергію Притулі не пройти навіть до другого туру. Люди, які дали гроші на Кличка, не допустять такого розвитку подій. Адже зараз добре проглядається змова різних груп на користь Кличка.

Так, мені складно оцінювати Притулу, тому що я не знаю його особисто. Я ж політолог і не можу всерйоз оцінювати людину, яку раніше бачив тільки на екрані в ролі ведучого і коміка, як політика. Мабуть, у нас вирішили: якщо мером столиці може бути боксер, то чому ним не зможе бути комік.

Однак вся ця історія з висуненням Притули в мери може затіватися з прицілом на майбутні президентські. В Україні величезна кількість людей, які розчарувалися в президенті Зеленському і шукають Зеленського-2. І якраз Притула легко може виступити в цій ролі. Тому на київські вибори Притула йде просто, щоб заявити про себе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти