Восени Росія піде з півдня, а навесні-влітку 2024-го закінчиться війна - Світан

27 липня 2023, 09:00оновлено 28 липня 2023, 10:24
Війська Росії на осінь готуються відходити до Криму з Херсонської області і йти на Донбас із Запорізького напрямку, вважає військовий експерт Роман Світан.
Роман Світан
Україна не піде на поступки щодо Криму і Донбасу та влаштує військам Росії розгром - Світан / Главред

Агресорка Росія в черговий раз атакувала в інформаційному полі Польщу. Варшава - один з головних союзників України, вона всіляко підтримує українців і неодноразово закликала до надання Києву всіх типів озброєнь, які дозволять здобути повну перемогу над Москвою. Оскільки Польща перебуває в НАТО, Кремль не здатний організувати проти неї масштабні військові провокації, тому намагається діяти в звичному стилі погроз і пропаганди.

Україна продовжує контрнаступальну операцію і поступово просувається на полі бою. Київ очікує додаткових озброєнь від Заходу, щоб зробити ривок вперед і прорвати "оборонні" лінії російських окупантів.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан розповів, чому погрози Путіна і Лукашенка на адресу Польщі – лише істерика диктаторів, оцінив здатність бойовиків ПВК Вагнер у Білорусі влаштувати провокації проти Польщі, пояснив, чому вагнерівці не здатні захопити Сувалкський коридор, а також зробив прогноз про відведення російських військ із захопленого півдня і терміни військової перемоги України над Росією.

Путін назвав західні території Польщі "подарунком Сталіна". Далі вже Лукашенко заговорив про "плани НАТО і Польщі відрубати Захід України". І все це пролунало на тлі наміру Білорусі провести навчання з ПВК Вагнер і рішення Польщі перекинути війська до білоруського кордону. На вашу думку, які провокації може організувати Росія біля кордонів НАТО?

Росія не буде організовувати жодних провокацій. Натяки Лукашенка на можливі дії беззбройного ОЗУ Пригожина, чисельність якого лише декілька тисяч людей, на кшталт спроб налякати польського їжачка голою білоруською дупою батька. Подібну риторику можна назвати навіть не провокацією, а істеричним хихиканням двох літніх окупаційних керівників.

Путін і Лукашенко розуміють, що на них чекає зовсім не той кінець, який вони уявляли, тому влаштували один перед одним браваду. Причому бравують вони роззброєною ПВК, яка самостійно не провела жодної військової кампанії. Вагнерівці становили лише 1% від усіх російських військ на полі бою.

Тому я вважаю, що заяви Москви і Мінська більше схожі на істерику, а не реальне попередження. Втім, Польща поставилася до їхніх слів досить серйозно. Варшава запустила підготовку до вторгнення з боку Білорусі. Її план передбачає превентивний удар по розташуванню ОЗУ Пригожина.

Дивіться відео, в якому Роман Світан зробив прогноз щодо завершення війни в Україні:

У Держприкордонслужбі України заявили, що в Білорусі розміщені 5 тисяч бойовиків ПВК Вагнер. Якщо найманці прибули не для провокацій, з якою метою вони там знаходяться?

Щоб знищити оскаженіле військо, застосовують певні методи. Зокрема, коли хочуть знищити людей, які вчинили, м'яко кажучи, військовий проступок, їх збирають в одному місці і ліквідують. Оптимальний варіант у такій ситуації - відібрати зброю, вивезти з країни, зібрати в одному місці і "накрити".

Якщо зараз по ПВК Вагнер буде завдано авіаційного або ракетного удару, завдання буде виконане. Тоді 5 тисяч бойовиків ОЗУ Пригожина, які посміли висловити своє обурення щодо управління військами, ліквідують. Приблизно для цього їх і відправили до Білорусі.

В рамках вистави вагнерівці можуть не тільки проводити навчання білоруських військ або готуватися до відходу з країни, але і знову піти на Москву. Сценарій можливий у тому випадку, якщо вежі Кремля, які не домовилися між собою, ще раз спробують використати ПВК Вагнер як інструмент для шантажу.

Слід зазначити, що ПВК Вагнер позбавили зброї, тому вони нікому нічим не загрожують – хіба що самим собі і Лукашенку. Для батька вони небезпечні тим, що можуть взяти зброю в Збройних силах Білорусі.

Бойовики Вагнер здатні знести Лукашенка?

Так, вони можуть повалити Лукашенка. Але зброю отримуватимуть на білоруських складах.

Риторика Путіна і Лукашенка – спектакль і щось на зразок ІПСО. Особливо слова останнього про те, як вагнерівці прагнуть "сходити на екскурсію до Варшави та Жешува". Однак цікаво, чому Лукашенко згадав саме Жешув - головний хаб для постачання зброї в Україну? Можливо, є певний ризик провокацій з метою порушення військової логістики?

Деякі речі можна здійснити технічно, а деякі не можна. Неможливо напасти на країну НАТО силами ПВК Вагнер з Білорусі, які, до того ж, беззбройні. Навіть силами 50 тисяч бойовиків не можна реалізувати таку операцію. От якби там було 5 мільйонів військ, тоді в теорії можна було б говорити про цей сценарій.

Наприклад, Росія зібрала в Україні понад 300 тисяч військових. І вони нічого не можуть зробити – ані оборонятися, ані просуватися. У нас менше військ, проте ми проводимо наступальні операції.

Заяви з Росії та Білорусі – це навіть не провокація і не ІПСО. Нервовий смішок, істерика або ж повне незнання військової доктрини, ситуації і дій.

Наведу інший приклад.

ОЗУ Пригожина під час війни проти України за рік пройшло близько 30 кілометрів. Це швидкість руху бойовиків за підтримки 300-тисячного угруповання російських військ. ПВК Вагнер використовувала літаки, техніку і боєприпаси та інші військові ресурси Росії, але змогла досягти тільки такого просування.

Через пригожинське угруповання пройшли декілька десятків тисяч в'язнів: їх брали по 3-5 тисяч людей на фронт і знищували. Так були знищені декілька десятків тисяч раніше завербованих у в'язницях людей. І все це у рамках операцій, які проводилися при супроводі, можна сказати, всього бойового контингенту російської армії.

Окремо 5 тисяч бойовиків не зможуть досягти жодної мети. Вони навіть близько не зможуть підійти до кордону з Польщею, не кажучи вже про його перетин або напад на об'єкти. Бойовиків знищать дальніми засобами ураження ще на підході до кордону. Ба більше, якщо розвідка дізнається про реальну заплановану провокацію, 5-тисячне угруповання ПВК Вагнер буде повністю знищено ракетами Tomahawk ще у таборі в Білорусі.

Подібні провокації силами бойовиків ПВК Вагнер у Білорусі реалізувати неможливо. Тим більше проти Польщі - країни НАТО з готовою армією у декілька сотень тисяч військових. Поляки останнім часом нашпиговані американським озброєнням навіть краще, ніж американські війська.

Ще одна істерика - Сувалкський коридор. Із Росії вже неодноразово доносилися погрози щодо його захоплення. У західній пресі з'являлися публікації про те, що якщо Москва окупує Сувалкський коридор, то відріже країни Балтії від Польщі і НАТО в цілому. Наскільки реальний такий сценарій?

Пригожинці за підтримки всіх російських військ цілий рік йшли 30 кілометрів від Попасної до Бахмута. Протяжність Сувалкського коридору становить 100 кілометрів. Угруповання Вагнер з Білорусі може пройти цю відстань хіба що силами 5 мільйонів бойовиків.

Місто Сувалки і "коридор" – просто лінія кордону між Польщею і країнами Балтії. Кордон в 100 кілометрів – відстань між Білоруссю і Калінінградською областю. Ані теоретично, ані технічно вони не зможуть там пройти, тому що в разі спроби потраплять під флангові удари найпотужніших армій Польщі та балтійських держав.

Для операції потрібна мінімум 5-мільйонна армія, і зараз немає жодного штабу, який би опрацьовував подібний маршрут. Навіть вся армія Росії не здатна це зробити.

Виходить, це все порожня риторика з боку Росії.

Так. Це те ж саме, що за допомогою викрутки намагатися доколупати до центру Землі.

Подібними безглуздими речами Росія намагається якось утримати свій інформаційний простір?

Росіяни, з військової точки зору, виглядають повними ідіотами. В рамках військового аналізу подібні речі навіть не розглядаються.

Які сценарії готує Росія проти України на осінь?

Російські війська спробують утриматися на сухопутному коридорі, але вже розуміють, що нічого не вийде. Тому вони готуються відходити до Криму з Херсонського напрямку і йти на Донбас із Запорізького напрямку. Росіяни спробують утриматися в Криму по лінії трьох переходів – Перекопу, Чонгара і Арабатської стрілки.

На східному фронті вони спробують утриматися по лінії фронту від Маріуполя на північ – Маріуполь, Волноваха, Донецьк, Горлівка, Попасна, можливо, Лисичанськ і до Куп'янська.

Крім того, спробують просунутися на Луганському напрямку, щоб видавити наші війська за Сіверський Донець, за Оскол, і взяти Лиман. Однак на Куп'янсько-Лиманському напрямку у них нічого не вийде, оскільки немає потрібних сил і засобів.

До осені противник спробує залишити за собою рубіж з півночі на південь – Куп'янський напрямок, Сватове, Кремінна, Лисичанськ, Попасна, Бахмут, Горлівка, Донецьк, Волноваха та Маріуполь.

От на таких кордонах росіяни планують увійти в осінь і зиму.

До весни вони спробують накопичити сили. Якщо не вдасться, спробують змусити військово-політичне керівництво України піти на перемовини щодо передачі їм окупованих територій - Криму і частини Донбасу. Росія буде ставити перед собою декілька завдань: отримання цих земель у тимчасове користування, продавлювання сценарію анексії або ж заморозка конфлікту на певній стадії.

У ситуації, що склалася, терміни завершення війни переносяться на травень-червень 2024 року?

Терміни розгрому російської армії в Україні перенеслися на весну-літо наступного року через передвиборчу кампанію в США. І здачі українських територій точно не буде: українське суспільство виступить рішуче проти будь-яких спроб залишити за Росією Крим, Донецьку і Луганську області. За таких умов США цілком можуть піти на передачу Україні ракет ATACMS і винищувачів. Але терміни закінчення бойових дій з розгромом російської армії будуть підігнані під дату проведення саміту НАТО у Вашингтоні.

На Вашингтонському саміті, на думку деяких політтехнологів, у рамках все тієї ж політичної програми Білого дому повинні оголосити про розгром ЗСУ російської армії американською зброєю і спробувати запросити Україну до НАТО. І вже в 2025 році, на саміті Альянсу в Нідерландах, прийняти Україну до колективного блоку безпеки Заходу.

В рамках такої концепції, орієнтованої на президентську передвиборчу кампанію в США, буде здійснюватися і передача Україні військової техніки, щоб ми не прискорили бойові дії і не форсували розгром армії РФ. У цій ситуації Захід дасть Путіну можливість переобратися на черговий президентський термін у 2024 році.

Тенденція не враховує одного аспекту - здатності армії України і народу прискорити процеси розгрому російських військ. У нас є декілька механізмів, в результаті застосування яких поразка Росії буде прискорена, а вся ця парадигма просто завалиться.

Ми завоюємо свою свободу тільки дуже великою кров'ю. Повернемо всі свої території. Якщо нам припинять давати озброєння, розіб'ємо російську армію вже своєю зброєю, навіть якщо на це піде тривалий час. Оборонна промисловість запрацювала, тому ми вирішимо питання і за допомогою своєї зброї. Не залишимо в живих жодного російського солдата на своїй території.

Тобто Захід спробує затягнути війну до президентських виборів у США?

Так, всі наші союзники, крім, можливо, найближчих партнерів, сприяють тому, щоб війна затягнулася ще на рік – до виборів президента США.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти