Новий "майдан" чи дострокові вибори: чого чекати Україні восени

3 вересня 2021, 10:00
Уже незабаром в Україні можуть початися масові протести, які влада намагатиметься всіляко погасити.
протест
Восени в Україні можуть початися масові протести / УНІАН

Останні кілька місяців в Україні наполегливо обговорюють можливість осінньої турбулентності в політикумі. Враховуючи українську політичну традицію, коли саме в осінній сезон виявлялося невдоволення громадян, цей процес виглядає цілком логічним. Причому цьому сприяє ціла низка факторів, починаючи від перегляду тарифів на послуги ЖКГ і завершуючи політичною та економічною ситуаціями загалом. Більшість експертів, опитаних Главредом, переконані, що невдоволенням, що зріє в суспільстві через дії влади, можуть вдало скористатися, проте "майдани" цього разу навряд чи передбачаються.

Економічна криза - шлях до протестів

Варто зазначити, що факторів, здатних вивести українців на масові протести, за останні місяці накопичилося чимало, і левова частка з них лежить в економічній площині.

Зокрема,цьому сприяють дії влади щодо тарифів на житлово-комунальні послуги. Адже саме на осінь влада запланувала черговий ривок цін на електроенергію, газ, що, відповідно, неминуче спричинить зростання цін на опалення і гарячу воду в розпал опалювального сезону. З урахуванням того, що в Україні, згідно з даними Держстату, заборгованість з оплати послуг ЖКГ станом на червень 2021 року вже склала понад 70 мільярдів гривень, надалі зростання тарифів може тільки прискорити зростання неплатежів.

відео дня

Так, на думку економіста Олексія Куща, нинішній "фінт вухами" з тарифами на електроенергію, в ході якого ціни на електрику спочатку підвищили, а пізніше дещо знизили, ймовірно, був зроблений з метою захисту. "Коли в розпал пандемічної кризи скасували пільговий тариф до 100 кВт-год, а в планах було взагалі переведення населення на ринковий тариф (чим могли створити хвилю нової шокової терапії), він був зроблений для того, щоб мати медійний якір на осінь, яким можна було б хоч якось виправдовувати нинішню політику влади", - переконаний Кущ.

За його словами, окрім зростання цін на електрику (поки тільки для бізнесу), яке вже анонсували в Кабміні, в розпал опалювального сезону Україна ризикує загрузнути в черговій "газовій війні" з Росією у зв'язку з відмовою останньої від фактичного прокачування газу українською трубою. Як запевняє Олексій Кущ, через те, що контракт з Газпромом передбачає принцип "качай або плати", Росія, користуючись потужностями газопроводів в обхід України, може відмовитися від прокачування газу українською ГТС. А це, своєю чергою, спровокує перебої з постачанням газу на потреби споживачів (що теж загрожує черговою хвилею обурення, яке згодом може вилитися в протести).

Невдоволення зростатиме

Але крім економічних передумов, як запевняють експерти, присутня і низка непрямих політичних факторів, які разом із роздратуванням від економічних рішень можуть використовувати для активізації протестів опоненти чинної влади.

По-перше, протестний потенціал можуть спробувати "розгойдати" у разі імплементації горезвісної формули Штайнмаєра в українське законодавство. До того ж варто згадати, що не так давно, під час приїзду Ангели Меркель до Києва, таку вимогу владі озвучили, після чого в парламент навіть був поданий законопроєкт, який де-факто міг її закріпити.

Власне, саме цей привід вже випробували в середині серпня на акції протесту Національного корпусу під Офісом президента. "Йдемо до ОП, щоб дати зрозуміти владі: нас не зламати репресіями, тиском, сфабрикованими політичними справами. Ми не допустимо реалізації зрадницьких домовленостей і капітуляції країни перед Кремлем", - говорили тоді представники організації. Варто зазначити, що тоді акція завершилася так само швидко, як і почалася.

читайте такожСірник у бочці з бензином: чому восени протести в Україні неминучіЕксперти, опитані Главредом, зазначають, що на Банковій, розуміючи серйозність ситуації і опір у суспільстві, ідею з імплементацією вирішили притримати.

"Правий фланг політикуму готувався до імплементації формули Штайнмаєра, але цього не буде, оскільки Зеленський переконався в тому, що це "не заходить" у парламенті навіть Слугам народу. І оскільки завести цю тему до парламенту не вдасться, головна політична тема осені - протистояння спробам імплементації - не те щоб знята, але ніби відсунута убік", - говорить політичний аналітик Олександр Кочетков. І додає, що насправді якийсь глобальний привід для протестів "правим" може і не знадобитися.

"Активність протестів у нас, як правило, не залежить від серйозності приводу. Привід може бути який завгодно - наприклад, хтось зі Слуг народу влаштує якесь чергове трагічне ДТП напідпитку, і цього буде достатньо. Головне, що існує в Україні - невідповідність очікуванням більшості виборців і курсу, який проводить влада на чолі з Зеленським. Тобто всі чекали від нього якщо не проросійського, то явно миротворчого ухилу, але на сьогодні він опиняється в кільватері попередньої влади і схожий на патріотичну пародію Порошенка. Цього від нього не чекали як проросійські виборці, які за нього активно голосували, так і праве крило, адже цим він заходить на їх електоральне поле. І це якраз є головною передумовою для збурень", - переконаний експерт.

Дострокові вибори на носі?

Водночас експерти солідарні у тому, що заради недопущення протестів команда Зеленського буде йти на будь-які рішення, аби задобрити суспільство. Наприклад, на думку Кочеткова, у разі загострення у Зеленського можуть розглянути одразу кілька варіантів.

"Треба буде поміняти когось із керівництва, включаючи прем'єра, у виконавчій владі - це справа п'яти хвилин, якщо достатньо буде змінити окремих силовиків, то і в цьому ніякої проблеми не буде. Буде мало - вони легко підуть на перевибори Верховної Ради, у них є такий план, бо всі варіанти опрацьовуються", - говорить Кочетков і додає, що загострення протестів багато в чому залежатиме і від дій силовиків. Тобто якщо ті йтимуть на конфлікт із протестувальниками, це також може підсилити протести. Але, на думку Кочеткова, навряд чи Зеленського може очікувати доля Януковича, яку йому активно пророкують у патріотичному крилі ледь не з моменту інавгурації.

читайте такожЗеленський готується до осеніОднак, на думку політичного та економічного експерта Тараса Загороднього, кадрові ротації можуть і не врятувати, оскільки тоді може посилитися процес розколу всередині пропрезидентської партії. І тоді цілком ймовірно, влада, користуючись форою, може розгорнути підготовку до дострокових президентських виборів і запустити черговий виборчий цикл.

"Є великий ризик того, що вони підуть на дострокові президентські вибори. У парламентські я слабо вірю, оскільки Зеленський вже не отримає того результату, який у нього є. Але президентські дуже імовірні, щоб отримати карт-бланш ще на п'ять років, тому після цієї осені і цих тарифів у Зеленського жодних шансів на другий термін просто немає", - резюмує Загородній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти