На волосинку від гибелі: чи стане 2021-ий лебединою піснею Зеленського і Ради

30 грудня 2020, 09:03оновлено 30 грудня 2020, 12:26
Експерти оцінили ймовірність дострокових парламентських і президентських виборів у новому році.
Зеленський
Експерти розповіли, за яких умов в 2021 році українцям доведеться достроково обирати нового президента і парламент / скріншот

Після провальних для партії влади місцевих виборів, де нікому з "слуг" не вдалося вибороти крісло мера навіть у невеликому місті, почалися розмови про те, що великі зміни не за горами – з відставками в Кабміні, достроковими парламентськими виборами і навіть достроковим відходом з посади президента Володимира Зеленського.

Але якщо перетруска уряду, тим більше, після коронакризи, є цілком логічною, а вибори Ради з кожною помилкою і провалом влади виглядають все більш ймовірними, то дострокові президентські вибори в Україні поки що здаються екстраординарним сценарієм. Як показує соціологія, в останніх на даний момент немає ніякого сенсу, адже найбільшою підтримкою, як і раніше, користується нинішній президент, а його основні конкуренти, схоже, вже досягли своєї електоральної стелі.

Політичні аналітики розповіли Главреду, чи загрожує переформатування або відставка Кабінету Міністрів, наскільки в 2021 році в Україні вірогідні дострокові вибори президента і парламенту, і за яких умов все це може статися.

відео дня

У 2021 році ймовірні не тільки дострокові парламентські вибори, а й дострокові президентські. Добре видно, що у президента, який заплутався в своїх інтригах з олігархами, немає свого політичного курсу, свого бачення майбутнього держави.

Протести, в результаті яких президент міг би втратити владу, малоймовірні. Але Зеленський може піти і за власною ініціативою. Добре видно, що він втомився, що сумує за концертами та іншою творчою діяльністю. Тому цілком можливо, що під наступний Новий рік або навіть влітку він може вийти і сказати: "Я втомився. Я йду".

Що стосується можливих дострокових виборів Ради, то в результаті таких Зеленський отримає інший парламент. Хоча і нинішня Рада вже втрачена ним. Вже те, що спікер Разумков має власну позицію щодо конституційної кризи, говорить про дистанцію і конфлікт між президентом і парламентом. Просто Зеленський не розуміє, що, раз у Ради є власна альтернативна позиція щодо вирішення конституційних суперечок, це вже утискає його політичне панування – він уже не головний у державі.


У 2021 році уряд Шмигаля може відправитися у відставку. Термінів, коли це може статися, ніхто не назве, оскільки рішення про відставку уряду в розпал кризи навряд чи можна буде назвати розумним. Тож до кінця коронакризи відправляти весь Кабмін у відставку ніхто не буде. Однак імовірність відставки окремих міністрів досить висока. І це може статися досить скоро. В першу чергу, це стосується економічного блоку і блоку охорони здоров'я.

Для дострокових парламентських або президентських виборів у 2021 році підстав поки що немає. Єдиним, від кого сьогодні залежить можливість дострокових виборів Ради, є Зеленський, а у нього зараз немає причин йти на перевибори парламенту, оскільки замість недосконалої монобільшості він отримає вкрай суперечливу конфігурацію нової Ради, в якій "слуги", Євросолідарність і ОПЗЖ не побудують більш-менш дієздатну коаліцію. У такій ситуації дострокові вибори не тільки не допоможуть подолати кризу, а й, навпаки, поглиблять її або створять нову.

Втім, Порошенко і Медведчук намагатимуться розхитувати ситуацію в країні, щоб вибори все-таки відбулися. Де-факто ці сили сформували тактичну коаліцію, яка себе вже неодноразово проявляла, і надалі вона буде розхитувати країну. Цей союз не назвеш стратегічним, але на даному етапі інтереси Медведчука і Порошенка збігаються – обидва зацікавлені усунути Зеленського і провести дострокові вибори, а далі – кому як пощастить. Саме тому вони зараз нагнітають "зраду", сіючи в суспільстві істерію, щоб далі використовувати її для фабрикації "народного протесту", який і приведе їх до влади.

Які б не були проблеми у Зеленського, він усе одно залишається найбільш рейтинговим політиком, якому суспільство найбільше довіряє. Тому підстав для дострокових президентських виборів також немає – вони нічого не змінять.


Оскільки легітимність Слуги народу після місцевих виборів – на нулі, парламентські вибори неминучі. Слуги, програвши все, що можна було програти, вже не можуть заявляти про свою монополію на владу.

Падіння легітимності в умовах кризи буде змушувати шукати компенсатори, щоб система була більш-менш стабільною і керованою. Нашим стейкхолдерам в особі олігархів і агробаронів, які насправді контролюють політичну систему, вигідно розхитування ситуації, тому парламентські вибори, швидше за все, пройдуть у другій половині 2021 року (якщо взимку 2020-2021 рр. нічого екстраординарного не відбудеться).

Імовірність дострокових виборів президента залежатиме від розвитку кризи в економіці через коронавірус і бездарне управління країною, а також від того, який тиск на Україну чинитимуть наші західні партнери і Росія. Багато в чому доля Зеленського визначиться відносинами з адміністрацією Байдена. Для США зараз немає сенсу змінювати президента України, оскільки у них немає необхідного політичного інструментарію – всі українські прозахідні партії сьогодні є банкрутами через низьку якість людського матеріалу, і за таких умов дострокові президентські вибори в Україні загрожують непередбачуваним результатом. Тому американці готуватимуть мережеву політичну інфраструктуру, щоб Росія на таких виборах не змогла їх обіграти. Тренди, пов'язані з ОПЗЖ і проросійськими партіями, які проявилися на місцевих виборах, помітили всі: підтримка проросійських сил зростає.

Якщо Зеленському вдасться якимось дивом освоїтися в ролі президента, він зможе досидіти до кінця терміну. Сказати "я втомився, я йду" він зможе тільки в тому випадку, якщо стане токсичним настільки, що буде небезпечним для реальних господарів України. Але просто так Зеленський із посади президента не піде – психотип не той. Він вельми амбітна людина і прекрасно розуміє, що його оточує купа людей, які стали кимось тільки завдяки його перемозі на виборах. Відповідно, якщо він перестане бути президентом, то і ці люди стануть ніким – а вони не зацікавлені, щоб казка закінчилася.


Головні виклики для влади в 2021 році – проблеми в економіці, зокрема, величезна діра в бюджеті, яка на сьогодні становить близько 300 мільярдів гривень. Проблеми почнуться навесні, якщо влада не вирішить проблему дефіциту бюджету. А, як бачимо, МВФ не горить бажанням допомагати латати цю дірку. Біда в тому, що діра ця стосується незахищених статей бюджету, і навесні неминуче почнуться проблеми з виплатами пенсій, зарплат бюджетникам і т.д. Владі доведеться якось вирішити проблему з наповненням бюджету. Якщо цього не станеться, почнуться соціальні проблеми, які в кінцевому підсумку швидко призведуть до соціального вибуху. У тому числі – до переформатування Ради, що дозволить суспільству "випустити пару".

Однак у результаті дострокових парламентських виборів Зеленський втратить свій вплив і на Раду, і на Кабмін, після чого отримає справжню парламентсько-президентську республіку. За таких умов президенту буде значно важче утримуватися далі на своїй посаді і впливати на процеси в країні.

При цьому Порошенко і Медведчук щосили намагаються домогтися реваншу і повернутися до влади. Нехай Порошенко проєвропейський, а Медведчук – проросійський, працюють вони досить злагоджено: координують свою діяльність і намагаються розхитувати країну. Це – величезний виклик для Зеленського, і поки не помітно, що він здатний протидіяти цьому.

Перед реваншистами не стоїть мета прибрати Зеленського, але їм вигідний слабкий президент України, який ні на що не впливає. За таких умов все буде вирішуватися у ВР і Кабміні, а процеси йтимуть повз президента. Таким чином, Зеленський наступного року може втратити будь-який вплив на події в країні, хоча відсторонити його від посади буде практично неможливо.


Щоб в Україні в 2021 році відбулися дострокові президентські вибори, повинен пролетіти якийсь "чорний лебідь". І в наших умовах "чорні лебеді" можуть полетіти зграями.

Для Трампа, наприклад, "чорним лебедем" став коронавірус і Black Lives Matter – сприятлива на початку року ситуація обернулася провалом в наприкінці року. Подібна ситуація може чекати і на Зеленського.

Імовірність дострокових парламентських виборів поки що нижче 50%. Але якщо у вересні минулого року ми говорили, що ця ймовірність – гіпотетична, 10-20%, то зараз вона ближче до 40%. Тобто ймовірність дострокових виборів Верховної Ради зростає, хоча, як і раніше, не факт, що восени наступного року ми підемо вибирати новий парламент.


У 2021 році політичних інтриг буде предостатньо. Чи втримається уряд? Якщо уряд не втримається, чи вдасться знайти голоси, щоб призначити нового прем'єра і новий уряд? Якщо не вдасться знайти голоси у Верховній Раді, чи будуть дострокові парламентські вибори?

Для того, щоб дострокові вибори в Раду відбулися, має бути виконаний цілий ряд умов: якщо відбудеться відставка Шмигаля, якщо в Раді не вистачить голосів за кандидатуру нового прем'єра – тільки тоді, згідно з Конституцією, відбувається розпуск парламенту і проводяться дострокові вибори. Тобто зараз є дуже багато "якщо". Отже, дострокові парламентські вибори – це гіпотетичний сценарій.

Для дострокових президентських виборів у 2021-му взагалі немає підстав. Вони стануть можливими лише в двох випадках:

  • Якщо знайдеться 3/4 голосів для відставки Зеленського, а вони навряд чи знайдуться.
  • Якщо відбудеться держпереворот, санкціонований зовнішніми гравцями. Я не вірю в майдан, який не санкціонований США, а у світі сьогодні немає жодного гравця, готового підтримати державний переворот в Україні.

Хоча деякі наші політики в це вірять, зокрема, Петро Порошенко, який щиро сподівається, що в січні 2021-го до влади в США прийде Джозеф Байден і благословить його на повернення до президентства в Україні. Але в народі є така приказка:"Дурень думкою багатіє".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти