Маск підігрує трампістам, але США не дадуть йому відключити Starlink для ЗСУ - Золотарьов

16 листопада 2023, 09:00оновлено 18 листопада 2023, 13:12
Заяви Маска по Україні - його особиста думка, він не готовий сваритися з Білим домом, вважає експерт.
Маск підігрує трампістам, але США не дадуть йому відключити Starlink для ЗСУ - Золотарьов
Маск підігрує трампістам, але США не дадуть йому відключити Starlink для ЗСУ - Золотарьов / Главред

Скандально відомий американський мільярдер Ілон Маск, який за останні місяці вже кілька разів робив неоднозначні заяви на адресу Украни, знову відзначився. Якщо раніше Маск пропонував Україні чи не віддати частину територій Росії, то тепер об'єктом для неприємних висловлювань став президент України Володимир Зеленський, якого Маск обізвав "м'ясником".

В інтерв'ю Главреду політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов розповів, навіщо Маск підіграє Путіну і Трампу, і чи зможе він відключити Starlink для ЗСУ.

Як можна пояснити заяви Ілона Маска щодо України?

відео дня

Ілон Маск – це ЛОМ (лідер громадської думки. – Главред) світового рівня. І кожна його заява, що стосується не тільки України, а й ризику громадянської війни в Європі, отримує найширший резонанс.

Інша справа, що Ілон Маск відображає позицію певних бізнес-, політичних кіл Сполучених Штатів Америки, у яких зовсім інший погляд на те, що відбувається в Україні. Природно, це ми бачимо по республіканцям – не випадково Трамп був так схвальний, коли Ілон Маск у своєму Твіттері написав про безліч втрат і мало територіальних надбань. Тобто він одним з перших позитивно відреагував на пост Маска. Тому до Ілона Маска треба ставитися спокійно, без емоційних реакцій, оскільки треба цінувати те, що він зумів дати ЗСУ Starlink. Що б там не говорили, але це досі значною мірою вирішує проблему зв'язку для українських підрозділів, які перебувають на передовій. А оскільки багато підприємців іноді поводяться як фріки і не вписуються в канони, то і до висловлювань Маска слід ставитися терпляче. І хоча багато хто намагається говорити про те, що Маск мало не перебіг на бік Путіна, його висловлювання – це суто його особиста позиція.

Який вплив він має у Штатах, і чи має його в Росії, якщо вже він так активно їм підіграє? Адже була інформація, що він збирається їхати на форум в РФ.

Він зацікавлений у просуванні власних ідей, продуктів. І, природно, контакти з Росією для нього не табу. Не факт, що він поїде в РФ, але те, що він ставиться до Путіна більш позитивно, ніж ми припускаємо, це абсолютно очевидно. Маск дуже часто виступає, як то кажуть, проти мейнстріму – генеральної лінії Білого дому. І це вже даність.

А з якою метою він може це робити? Чи може це говорити про його політичні амбіції, або все-таки мова йде тільки про примноження його бізнесу?

Я думаю, що головний тут все ж бізнес. Що стосується його політичних амбіцій, то оскільки він не народжений в Штатах, то президентом він точно не стане (у всякому разі, поки існує Конституція США). Але як фігура, що впливає на суспільну думку, Маск, безумовно, має вагу, і його позиція активно тиражується не тільки в Сполучених Штатах Америки, але і на всіх континентах.

Ви згадували Starlink, навколо якого свого часу розгорівся скандал, після чого стало відомо, що частину управління ним перебрав на себе Пентагон. Чи може поведінка Маска щодо України бути якоюсь відповіддю американській владі у ймовірних спірних питаннях?

Розбіжності з офіційною позицією Вашингтона у нього вельми помітні, але конфліктувати з державою Маск як бізнесмен точно не буде. Він може висловити якусь позицію, і в США з цього не роблять трагедії, але діяти врозріз з інтересами держави – собі дорожче. І Маск це прекрасно розуміє.

Таке ставлення Маска до Путіна можна вважати, якщо не вербуванням, то таким собі лобі Росії в США і Європі?

Такий варіант виключити не можна, але Росія для нього не є пріоритетом. Віддаючи належне історії ракетної техніки в РФ, Маск не збирається будувати там заводи "Тесла" або виробництво акумуляторних батарей. Він всього лише зацікавлений в тому, щоб його продукція продавалася на всіх континентах, в тому числі і в Росії. Тому з його боку можливі заяви, які можуть бути витлумачені як лобіювання інтересів Росії, але до дій, які йдуть врозріз інтересам США, а також законодавчим і санкційним обмеженням справа не дійде.

Безумовно, низка його заяв може бути використана російською пропагандою – вони їх уважно моніторять. І якщо вони будуть тотожні тим наративам, які запускаються з Кремля, то їх тиражуватимуть і показуватимуть, що у такої впливової людини і світової знаменитості інша позиція. Але, швидше за все, будь-яких дій від Маска не буде - все залишиться на рівні слів і заяв.

Тобто за ним ніхто не стоїть?

Напевно, це його особиста позиція. Але у Вашингтоні вже не двопартійна, а, фактично, півторапартійна підтримка України. Адже по суті в США з'явилася третя партія – трампісти. І позиція Маска останнім часом співвідноситься з цією групою, яка критикує нинішню політику Білого дому. І ця критика має окрему електоральну базу – не можна сказати, що це думка окремих політиків.

Можна уточнити - якщо Маск підіграє трампістам, то що буде в разі їх перемоги на виборах? Чи може Маск, не бажаючи лаятися з можливою новою владою в США, відключити для України Starlink?

Технічно така можливість у Маска, безумовно, є. Я не бачу серйозних розбіжностей, тим більше, що політика реіндустріалізації Трампа, оскільки він – економічний націоналіст, цілком відповідає інтересам самого Маска. З іншого боку, робити якісь конкретні дії, які могли б завдати шкоди Україні, Маск не піде. У нього досить послідовна позиція, і якщо, як ми бачимо, після всіх дебатів, Starlink в Україні працює, в тому числі і в прифронтовій зоні, я не думаю, що в разі перемоги Трампа в листопаді 2024 року (а реально він вступить в повноваження вже в січні 2025 року), що-небудь кардинально зміниться.

Хто такий Андрій Золотарьов

Андрій Володимирович Золотарьов (нар. 15 травня 1965, Дніпропетровськ) — український політолог, керівник Центру "Третій сектор". Політконсультант Олександра Рябченка (1994), Володимира Литвина( 1994), Юлії Тимошенко (1996-97), повідомляє Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти