Коли вакцина доїде до України, вона вже може стати небезпечною – епідеміолог Александрін

9 грудня 2020, 07:33
Навіть якщо вакцина від COVID-19 в нащій країні і з'явиться, глобально нічого не зміниться, впевнений лікар.
коронавірус
Влада готується запровадити локдаун з новими обмеженнями / Фото Reuters

Головний санітарний лікар, заступник Міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що Кабінет Міністрів України на засіданні в середу, 9 грудня, прийме рішення про дату введення локдауну в січні і можливі карантинні обмеження. За словами Ляшка, завдяки введенню локдауну в січні до кінця місяця планується знизити захворюваність до 6-8 тисяч випадків на добу з нинішніх 10 з гаком тисяч.

В інтерв'ю Главреду керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін розповів, чому насправді влада хоче вводити локдаун, наскільки часто люди повторно заражаються коронавірусом, у якому випадку можуть допомогти штрафи за носіння масок, чи зможе вакцина знизити захворюваність в Україні, і коли ми повернемося до нормального життя.

- В одному з недавніх телеефірів ви сказали, що ситуація в медицині патова і що, можливо, доведеться вводити черговий локдаун, але пізніше самі ж заявили, що він буде безглуздим. Як, коли і на який період його слід вводити, щоб він мав би сенс?

відео дня

- По-перше, потрібно стежити за моїми фразами - я не стверджував, що його не потрібно вводити. Просто локдаун мав би сенс, якби його впроваджували до новорічних свят. А те, що у нас хочуть ввести локдаун на Новий рік – це безглуздо. Тому що, якщо подивитися в динаміці по захворюваності на гострі респіраторні захворювання, то на новорічні свята захворюваність і так падає. Тому введення локдауну - це просто політичний популізм, який додатково вбиватиме малий бізнес. Ось і все.

Зниження захворюваності [на період свят] пояснюється тим, що люди менше користуються громадським транспортом, менше ходять в громадські місця або у великі колективи на роботу. При цьому вони спілкуються зі своїм близьким оточенням – своїми близькими, родичами, друзями. Точно таку ж дію вони будуть виконувати і на жорсткому локдауні.читайте такожУкраїнців протверезять від скептицизму тільки похорони в кожному будинку-професор Амосова

- Тобто необхідності закривати міський транспорт немає, наскільки я розумію.

- Ні.

- А що стосується тоді міжнародного сполучення (автобусів, літаків, поїздів)?

- Транспорт, як і будь-які інші об'єкти, пояснюється з точки зору інфекційної безпеки. Зокрема, нас цікавить якість або наявність механічної вентиляції. Якщо ми говоримо, наприклад, про літаки, то там найкраща вентиляція з усього транспорту. Вентиляція вимірюється в такій одиниці, як кратність повітрообміну – тобто, в тому, яку кількість разів протягом однієї години змінюється весь повітряний простір в закритому приміщенні. Так ось в літаку кратність повітрообміну досягає 60.

Також можна виділити такі поїзди, як Інтерсіті, де теж досить хороша вентиляція. Так от якщо ми, наприклад, зможемо під час посадки організувати процес так, щоб дотримувалися фізичної дистанції, правильно надягали маски і розсаджувати людей в шаховому порядку, то ніякого ризику для транспортування людей немає. А якщо уявити наші звичайні поїзди, плацкарти, купе або навіть СВ, де немає ніякої вентиляції і в вагонах або дуже жарко і повітря сухе, або холодно і протягує з вікон, то про яку нормальної вентиляції можна говорити. Напевно, кожен з нас мав досвід, коли ввечері людина сідала в купе, коли одна людина мала якісь катаральні прояви і на ранок ці ж прояви є і у тебе - або горло болить, або закладеність носа, або може бути навіть температура.

Ну а з приводу наших автобусів і говорити нема про що - на жаль, поки весь транспорт, який їздить по наших дорогах, не відповідає загальноприйнятим європейським або міжнародним стандартам.

- Ви сказали, що на свята знижується кількість циркулюючих вірусів. Чи "боїться" коронавірус мінусової температури?

- На вулиці, при дотриманні фізичної дистанції, ризику зараження гострими респіраторними захворюваннями, в тому числі, і COVID-19, немає. Тому що тут потрібно говорити про наявність концентрації інфекційного аерозолю, а на вулиці він в будь-якому випадку, хоч це буде теплу пору року, хоч холодну, буде розсіюватися. Звичайно ж, на SARS-cov-2, збудник COVID-19, впливає температура – при 60°С він практично моментально вмирає, ну і, відповідно, при мінусовій він теж швидко вмирає.

- Існує думка, що введення локдауну на зимові свята буде великою помилкою саме з цієї причини. Таким чином ми змістимо пік захворюваності на ще більш небезпечний період і тоді в Україні повториться ситуація як в Латинській Америці - коли померлих не встигали ховати і люди тривалий час "жили" з померлими родичами вдома або залишали тіла прямо на вулицях. Чи так це?

- Ми не можемо себе порівнювати з Латинською Америкою, тому що у нас інші реалії поширення COVID-19 – в нашій країні він має значення виключно в замкнутих приміщеннях, в транспорті, в громадських місцях. Тому, якщо ми впливаємо на зниження скупчення людей в приміщеннях, тоді у нас буде знижуватися і захворюваність.

З приводу ГРЗ тут дискутабельне питання. COVID-19, наприклад, показав, що влітку він не знижувався. Спочатку було припущення, що він буде вести себе як сезонне ГРЗ, але він себе так не повів. Це пояснюється тим, що це новий вірус, людство з ним ще не зустрічалося. Відповідно, він патогенний до людини. Як пишуть різні видання, коронавірусу потрібно кілька циклів, щоб він перейшов в розряд сезонних.

Андрій Александрін
Андрій Александрін вважає, що новий локдаун нічого не дасть / скріншот

- Якщо опустити політичний контекст, чи потрібні були в Україні весняний локдаун і літній карантин із зонуванням? Або вони також були помилковими?

- Я категорично проти введення будь-яких локдаунів, бо їх усі можна замінити якісною підготовкою і впровадженням програм інфекційної безпеки. І локдаун має сенс вводити тільки в тому випадку, якщо за час карантинних заходів ми починаємо готувати будь-яку систему. Наприклад, готуємо ліжковий фонд, підводимо кисень, навчаємо медичних співробітників різних спеціальностей питань інтенсивної терапії, впроваджуємо програму безпеки в дитячих садах, школах, готуємо транспорт (наприклад, збільшуємо його кількість для того, щоб люди не набивалися туди в годину пік).

А якщо ми вводимо карантинні заходи, як в нашій країні, для того, щоб просто знизити захворюваність, то тоді це не має ніякого сенсу і веде тільки до занепаду економіки.

Можу навести як приклад, коли щорічно в школах вводять карантин. Яка його мета? Він потрібен для того, щоб діти перехворіли вдома і повернулися в школу знову здоровими. Так у нас відбувається по колу 2-3 рази протягом одного навчального року, але системно у нас ніхто не запобігає інфікованості дитячого населення, тому що в наших садках, школах створені всі умови для того, щоб діти інфікували один одного просто тому, що відсутня вентиляція, діти знаходяться в одному замкнутому просторі, працюють батареї, повітря висушується. Діти це повітря вдихають, відповідно, висушується їх слизова і організм стає сприйнятливим до різних інфекційних патогенів. Досить однієї дитини, який занесе в клас будь-який вірус і весь клас або навіть школа, як зазвичай, перехворіють.

читайте такожЧому карантин на новорічні свята-повна нісенітницяІсторично у нас так склалося, що під карантинними заходами мається на увазі, що всіх потрібно відіслати додому і закрити школу, але нічого при цьому ніколи не робилося. Якби у нас був здоровий глузд і наші численні перевіряючі органи стукалися і вимагали від державної системи, в тому числі, створення якісної вентиляції, зволоження повітря, наявності можливості для дітей вимити руки з милом, тоді б ми значно знизили захворюваність дітей і це значно б вплинуло на зниження захворюваності всього населення України.

- Після закінчення зимових канікул, як ви вважаєте, чи варто знову відкривати школи і вузи?

-Звичайно ж, нам усім потрібно спробувати протриматися до того, як вакцина з'явиться в Україні. З усіх центральних органів влади, на мою думку, найкраще спрацьовує (навіть при всій моїй критиці) Міністерство охорони здоров'я. Тому що тільки МОЗ дійсно щось робить - я не бачу, щоб щось робило Міністерство освіти, Національна поліція, Держпродспоживслужба. Це повністю імпотентні органи, які показали своє безсилля і неефективність у протидії пандемії COVID-19. Тільки МОЗ розгортає додаткові ліжка, проводить кисень, мобілізує медичне співтовариство, незважаючи на те, що у нас йде величезний відтік медичних співробітників закордон або ж вони просто звільняються і йдуть в Інші сфери.

Ми повинні розуміти, скільки у нас залишилося медиків сьогодні. Тому що коли ми їздимо по різних лікувальних установах, в деяких з них вже закриваються цілі відділення тільки тому, що у них нікому працювати і, відповідно, приймати пацієнтів. COVID-19 вніс серйозні корективи в надання медичної допомоги іншим соматичним захворюванням, не пов'язаним з інфекційними захворюваннями і COVID. Тому тут варто розглядати мультимодальний підхід як рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я, тобто дивитися, хто ефективніше спрацьовує, а хто є слабкою ланкою і недопрацьовує.

Я б на місці наших політиків і управлінців на національному рівні проаналізував би ситуацію і натиснув для того, щоб ми разом змогли якось вплинути на зміну поведінки людини не шляхом жорсткого контролю або введення локдаунів, а шляхом донесення правдивої інформації до населення.

- Якщо уряд, який радиться з епідеміологами, розуміє, що толку від локдаунів немає, то виникає логічне запитання-навіщо їх вводять?

- Наш уряд не радиться з епідеміологами. Відбувається підміна понять, коли весь наш уряд, включаючи головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, говорять про те, що прийняття рішень ґрунтується на роботі кращих епідеміологів країни. Так назвіть конкретні прізвища кращих епідеміологів країни, на рекомендаціях яких ви ґрунтуєтеся. Йде повноцінний саботаж, який кидає тінь на таку професію епідеміолога. Я особисто знаю практично всіх епідеміологів нашої країни і не знаю жодного, який був би включений в робочу групу МОЗ, на підставі рекомендацій якого МОЗ приймало б будь-які рішення. Це все відверта брехня і маніпулювання даними.читайте такожВведення локдауна доведе Україну до голодних бунтів

- Нещодавно Рада встановила штрафи за відсутність або неправильне носіння масок. Чи може це спрацювати?

- Повертаємося ще до одного правила ВООЗ: перед тим, як впроваджувати програми з інфекційної безпеки, необхідно мати прихильність керівництва. Поки у нас на законодавчому рівні офіційний саботаж.

Наприклад, у нас є органи центральної виконавчої влади. МОЗ говорить, як потрібно робити, але якщо який-небудь політик або член уряду, або чиновник має іншу точку зору і говорить про це, то він повинен нести дуже жорстке покарання, аж до позбавлення чинів і позбавлення права займати державну позицію.

Чому це дуже важливо? Тому що це все екстраполюється в поведінці людини. Коли ми бачимо, що хтось із народних депутатів приходить в Раду грає в клоунаду і одягає маску з вишиванки, в сіточку, ходить взагалі без маски або ж дозволяє собі висловлюватися про те, що маски не діють і потрібно пити віскі або якийсь інший алкоголь, їсти часник і цибулю, то за такі висловлювання і таку поведінку чиновників або депутатів вони повинні нести покарання. Тобто починати потрібно з них. До населення застосовувати будь-які штрафні санкції теж потрібно, але необхідна чітка послідовність.

- Зараз мери кількох міст вже заявили про те, що не будуть виконувати приписи Кабміну. Наскільки це може відбитися на зростанні захворюваності?

- Тут ми більше йдемо в політичне русло або навіть питання децентралізації. Але на мою особисту думку і досвід, якраз місцева влада набагато ефективніше спрацьовує, ніж центральна в боротьбі з COVID-19. Не всі, але є яскраві приклади.

- Наскільки часті у вашій практиці випадки повторного зараження коронавірусом? Як взагалі зрозуміти, що людина заразилася вдруге?

- Насправді, така практика невелика. Це не поодинокі випадки, але це і не несе масовий характер. Мені складно судити, тому що я безпосередньо не займаюся лікуванням пацієнтів – ми працюємо, в тому числі, в лікувальних установах з організації питань інфекційної безпеки як медичного персоналу, так і пацієнтів і їх відвідувачів.

Але виходячи з доказової бази можу прокоментувати, що коли в лютому 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я заявила про те, що вироблення колективного імунітету або поява його в світі можливе тільки тоді, коли 45-60% населення всієї земної кулі зустрінеться з збудником COVID-19, пізніше, в червні, з'явилися дослідження, які спростували цю ситуацію і показали, що у людей, які перехворіли COVID-19, антитіла до вірусу зникають через 2-3 місяці і люди можуть захворіти повторно. Що ми, в принципі, і бачимо на практиці – знаю кількох лікарів, які самі захворіли по другому колу і вдруге клінічно вони перенесли хворобу набагато серйозніше, ніж вперше.

- Тобто повторне зараження, як правило, проходить важче?

- Я не кажу "як правило", але я чув про те, що люди вдруге переносили це важче.

- Я правильно розумію, що якщо імунітет від коронавірусу зберігається в середньому 4 місяці, а далі можливе повторне зараження, то сподіватися на вироблення загальнонаціонального імунітету немає сенсу? Є тільки один порятунок-вакцина?

- Поки так. Тому як би держава себе не захистила від обов'язку впроваджувати ефективні програми інфекційної безпеки, ми все-таки повинні до цього прийти. Як показують соціологічні дослідження, які проводилися в жовтні, тільки 50% населення готові зробити вакцинопрофілактику від COVID-19, навіть якщо вона буде в наявності. Останні дослідження нещодавно показали, що 60% відмовляються робити вакцинацію від COVID-19, навіть якщо вона буде безкоштовною. Це жахливі цифри, які ще раз показують неефективність комунікаційної стратегії держави по відношенню до суспільства.читайте такожЛокдаун по-українськи: все, чого ви боїтеся, обов'язково станеться

- У вересні в одному з інтерв'ю ви говорили, що вже в жовтні-листопаді лікарям доведеться вибирати з трьох пацієнтів одного. Ваш прогноз збувся - вони вже роблять такий непростий вибір? Якщо ні, то що ще можна зробити зараз, щоб цього уникнути?

- Так, на жаль, мій прогноз збувся. Знову ж таки, ми прийшли до того, що політична криза в державі призвела до неефективних рішень щодо COVID-19 як на національному, так і на місцевих рівнях.

- Деякі експерти вже зараз кажуть, що навесні Україні не уникнути ще однієї хвилі коронавірусу. Як ви вважаєте, що її може спровокувати і якою ця хвиля може бути? Гірше зимово-осінньої?

- У нас все ще триває наростання першої хвилі. Зараз, в грудні, ми очікуємо приходу циркуляції вірусів і ще не знаємо, як поведе себе масова мікс-інфекція "COVID+грип", тому що провалена повністю кампанія вакцинопрофілактики від грипу (як, в принципі, і в попередні роки, я не здивований).

І я прекрасно розумію, що навіть якщо з'явиться вакцина від COVID-19, глобально нічого не зміниться. Адже якщо ми провалили кампанію проти грипу, то кампанію проти COVID ми точно провалимо.

Тому що вакцина проти грипу не передбачає жорстких вимог до холодового ланцюга глибокої заморозки вакцини до -70°С. А коли у нас з'явиться вакцина від COVID, яка цього вимагає, то тут ми точно не впораємося – наша державна система взагалі не готова до прийому такого роду вакцини. Вона просто не доїде до споживача, а якщо доїде, то буде порушена і буде, як мінімум, неефективна, якщо не небезпечна.

- Якщо допустити, що держава якимось чином візьметься за те, щоб налагодити зберігання вакцини, скільки доз вакцини потрібно Україні, щоб переломити ситуацію і" утримувати " захворюваність на рівні, який здатна витримати наша медсистема?

- Я не можу сказати скільки доз, тому що не знаю, яку кількість населення України потрібно вакцинувати двічі. Особливо людей з груп ризику - це приблизно 20-25% населення.

- Нещодавно у Жовкві Львівської області був інцидент, під час якого після відключення світла загинули двоє пацієнтів, підключених до ШВЛ. Як виявилося, там вчасно не підключили генератор, який був один на два відділення. Наскільки зараз така практика поширена по країні?

- Практично кожен лікувальний заклад в Україні має проблему з електропостачанням. Тому що зараз, коли включили велику кількість кисневих концентраторів, ШВЛ і будь-якого іншого додаткового обладнання, напруга електромереж лікувальних установ не витримує. Це ще одна розкрита проблема, тому що лікувальні установи в усьому світі технічно оснащені різними інженерними рішеннями, але в нашій країні ніколи не враховувалося, що саме до лікувального закладу повинна бути підведена велика кількість потужностей і повинна бути обов'язкове аварійне включення генератора. Це не вина головних лікарів або медичних співробітників - це вина системи загалом, тобто всіх контролюючих органів, які щорічно, як мінімум, по разу ходять з перевірками, дають дозвіл на продовження роботи, тим самим займаючись корупційною діяльністю.

- Італійські онкологи виявили антитіла до коронавірусу в аналізах крові, взятих у вересні 2019 року. Виходить, що місцем зародження пандемії був не Китайський Ухань? Що взагалі нам дасть знання країни" народження " коронавірусу?

- З точки зору епідеміології дуже важливо знати так званого першого пацієнта, тобто того, з кого почався весь ланцюжок, тому що досі навколо цього є багато міфів. В Ухані розташована одна з лабораторії, яка спеціалізувалася на дослідження і вивчення коронавірусів. Останні 40 років людство серйозно і глибоко вивчало коронавіруси і після того, як в 2002-му році з'явився Sars-1, дуже патогенний до людини, останні 18 років це вивчення поглиблювалося. А в останні чотири роки в наукових статтях все частіше і частіше з'являлися гіпотези про появу пандемічного штаму коронавірусу тому те, що відбувається зараз, було цілком очікувано.

- До речі про Китай. У той час, як по всьому світу країни кожен день фіксують все нові антирекорди, в Китаї (як в Багдаді) все спокійно. У чому секрет китайців? Як при такій щільності населення у них такі "смішні" показники захворюваності?

- Азіатські країни не просто налагодили серйозну систему виявлення, а й працює з контактними особами. Тобто їх не тільки виявляють, а й створюють умови, при яких люди можуть йти на самоізоляцію, а держава забезпечує мінімальний соціальний пакет, при якому людина може існувати. Коли ми бачили ситуацію, при якій повністю взяли в оточення Ухань, то хочу зауважити, що тоді були поквартирні обходи медичних співробітників разом з поліцією і у людей постійно перевірялося самопочуття. Так влада мінімізувала спілкування людей один з одним і це дало те, що в Китаї змогли зупинити розвиток епідемії. Те ж саме було в Південній Кореї, Японії.

І ще тут потрібно сказати про культуру суспільства тому що, якщо держава впроваджує якісь заходи, то досить жорстко там їх починають виконувати і дотримуватися.читайте такожКитайський секрет: що приховують у Пекіні про коронавірус

- Швеція, яка свого часу відмовилася від жорстких заходів, випередила сильно постраждалу навесні Італію за кількістю померлих від коронавірусу. Чому так сталося і чи означає Це, що їх рішення відмовитися від карантину все-таки було помилковим?

- Шведська система є передовою у всьому світі, принаймні, якщо говорити про європейські країни. Ми не беремо тут азіатські країни, тому що вони звичайно виграли найбільше. У європейських країнах неможливо було запровадити такі жорсткі карантинні заходи, бо там більш демократичне суспільства і держава не має такої ваги. Крім того, є таке поняття, як підтасовка даних і статистичні дані в Італії, як мені здається, недостатньо об'єктивно відображають картину, не кажучи вже про нашу країну.

- За вашими прогнозами, яку кількість заражених в день ми будемо мати вже з 1 січня? І якою буде ситуація на початок весни?

- Не можна сказати, тому що ми досі не маємо реальної картини - офіційну статистику в нашій країні можна множити в кілька разів як мінімум.

- А якщо говорити про реальну кількість хворих, то скільки відсотків українців, за вашими підрахунками, вже перехворіли?

- Теж неможливо сказати, тому що у нас відсутня система епіднагляду і жодного дослідження за весь цей період часу, на моє обурення, не проводилося. У нас держустанова-Центр громадського здоров'я МОЗ України, яке відповідає за систему епіднагляду інфекційних та неінфекційних захворювань. При цьому центрі є підрозділ - Центр грипу та гострих респіраторних захворювань, при ньому є епідеміологічний відділ, відділ антибіотикорезистентності інфекційного контролю і, маючи таку кількість штату і таку кількість структур, ми взагалі не побачили ніякої ефективності з боку цього підрозділу.

Тому ми сьогодні є сліпими кошенятами, тому і приймаються такі сліпі рішення, як введення локдауну, карантину вихідного дня. У нас хаотичне прийняття рішень, яке не призведе ні до якого ефекту.

- Більшість людей по всьому світу зараз цікавить тільки одне питання-коли ми зможемо повернутися до нормального життя?

- Всередині своєї команди ми намагалися прогнозувати ситуацію. У тому випадку, якщо наша держава підготується і восени 2021 року у нас почнеться широкомасштабна вакцинальна кампанія, то до червня 2022 року ми можемо повернутися до нормального життя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти