Туреччина на порозі змін: про що свідчать результати місцевих виборів

2 квітня 2024, 09:00
Партія Ердогана зазнала розгромної поразки вперше за 20 років свого перебування при владі.
Ердоган, Імамоглу
Місцеві вибори у Стамбулі виграв опонент Ердогана / Колаж Главред, фото: president.gov.ua, twitter.com/ekrem_imamoglu

31 березня в Туреччині відбулися місцеві вибори, в рамках яких обирали мерів, сільських старост і представників до регіональних і місцевих рад. І вперше партія чинного президента Реджепа Таїпа Ердогана ("Партія справедливості та розвитку") розгромно програла опозиції, "Республіканській народній партії".

Главред зібрав думки експертів про причини і те, що може чекати на Туреччину в найближчому майбутньому.

Ердоган програв уперше за 20 років

Основна інтрига, яка залишалася до кінця виборів, полягала в тому, чи зможе партія Ердогана відвоювати в опозиції контроль за Анкарою і Стамбулом.

відео дня

Після оголошення результатів, які показали, що на більшій частині території країни виборці відвернулися від правлячої партії, Ердоган визнав поразку.

Але варто зазначити, що результат виборів, ймовірно, не став для Ердогана несподіванкою, оскільки він і раніше натякав, що може піти з політики.

"Це фінал для мене, згідно з мандатом, наданим законом, це мої останні вибори", - говорив Ердоган напередодні.

Як уточнив експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ілія Куса, це вперше за понад 20 років, коли правляча партія в Туреччині програє вибори. За його словами, опозиція суттєво покращила свій результат і вийшла за рамки своїх традиційних космополітичних бастіонів в Ізмірі, Антальї та Стамбулі.

"Для Ердогана це були останні вибори... Наступні 4 роки правлячій партії треба буде попотіти, щоб повернути довіру виборців, розширити електоральну базу, підірвати позиції опозиції і повернутися до політики харизматичних партійних лідерів AKP за часів раннього Ердогана", - вважає Куса.

Хто такий Ілія Куса

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього".

За освітою Ілія - аналітик-міжнародник. Навчався в Інституті міжнародних відносин у Києві за спеціальністю "Міжнародна інформація". У нього є досвід роботи журналістом: редактором міжнародних новин і кореспондентом, а також якийсь час він працював перекладачем. На посаді аналітика співпрацював із низкою громадських організацій в Україні, на його рахунку чимало публікацій у різних виданнях на тему міжнародної політики, насамперед на тему Близького Сходу.

Володіє англійською та арабською мовами.

Дослідницькі інтереси: геополітика, міжнародна безпека, боротьба з тероризмом, Близький Схід, зовнішня політика.

Режим у Туреччині став уразливим

Насправді, причин для такого результату виборів у Туреччині виявилося з лишком. Головна з них - стійка висока інфляція, незважаючи на узгоджене Ердоганом підвищення ключової процентної ставки до 50%.

За словами публіциста Юрія Богданова, поточна ситуація - відображення тенденції останніх виборів, адже ПСР втрачала підтримку на місцевих виборах, незважаючи на всі кроки Ердогана з побудови диктатури.

"Фундаментальні причини втрати популярності партією Ердогана - економічна криза і втома від 20 років правління, що посилюються турецькою демографією. Загалом, Ердоган зумів побудувати електоральну автократію, подібну до раннього Путіна: закривав або захоплював медіа, витісняв із країни опозиціонерів, мінімізував політичну роль армії (особливо після невдалого або навіть інспірованого ним самим "військового заколоту" 2016 року). Він спирався на ісламських консерваторів, а потім на євроскептицизм значної частини суспільства", - каже Богданов.

Ба більше, вибори мера Стамбула виграв Екрем Імамоглу, який мав стати суперником Ердогана на виборах рік тому. Попри те, що у 2022 році проти нього ініціювали політичне переслідування, за результатами якого його спершу було засуджено на 2 роки в'язниці, але вже у 2023 році виправдали. Тепер перемога Імамоглу робить його головним кандидатом від опозиції на виборах президента 2028 року, де Ердоган, ймовірно, вже не буде балотуватися на новий термін.

"Цей неуспіх на місцевих виборах ще не означає, що режим Ердогана або його ідеологія приречені на поразку на парламентських і президентських виборах 2028 року. Бо й ідеї все ще популярні (розрив мінімальний), і контроль за медіа (що набагато важливіше на національних (виборах) виборах) нікуди не подівся, і адміністративні можливості переслідувати опозицію ще є. Але автократія в Туреччині дуже вразлива, це хороший сигнал", - зазначив Богданов.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, фахівець зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Наступник Ердогана - його зять?

Утім, навіть відхід самого Ердогана від влади навряд чи означатиме повноцінний транзит влади. За даними The Wall Street Journal, турецький лідер уже нібито знайшов собі наступника. А саме гендиректора компанії Baykar Makina і за сумісництвом свого зятя Сельчука Байрактара. ​

Сельчук Байрактар
Сельчук Байрактар / twitter.com/Selcuk

​Зокрема, бізнесмен останнім часом почав публічно підтримувати риторику Ердогана про "великі османські часи" Туреччини і брати участь разом із ним у проурядових мітингах проти операції Ізраїлю в Газі.

Примітно, що Сельчук Байрактар, який разом із його братом Халуком входять до найближчого кола радників Ердогана з міжнародних справ, і сам не відкидав такої можливості.

"Я не займаюся активною політикою, проте не відкидаю, що можу балотуватися на посаду президента Туреччини, якщо мене про це попросить мій тесть (Ердоган). Можливо, я б погодився", - заявляв раніше Сельчук Байрактар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти