Дурова відпустили з-під варти: усе, що відомо про справу засновника Telegram

28 серпня 2024, 17:45
321
Експерти зазначають, що Дуров міг навмисне полетіти до Франції, побоюючись загрози від Кремля.
Павло Дуров
Павла Дурова відпустили з-під варти / instagram.com /durov

Засновника Telegram Павла Дурова відпустили з-під варти в залі суду після майже чотирьох днів утримання під вартою. За кілька днів, що минули з моменту арешту, справа набула серйозних обертів. Главред зібрав усе, що відомо про справу.

Затримання Павла Дурова - у чому причина

Павла Дурова затримали в суботу, 24 серпня, у французькому аеропорту Ле-Бурже під час виходу з приватного літака, на якому 39-річний мільярдер прилетів з Азербайджану. Разом із ним на борту перебували охоронець і неназвана жінка.

За даними французького телеканала TF1, прізвище Дурова фігурувало у списку розшукуваних осіб і на його ім'я було видано ордер на обшук Національного управління судової поліції Франції (OFMIN) на підставі попереднього розслідування.

відео дня

Як уточнили у пресслужбі прокуратури Парижа, Павла Дурова підозрюють у сприянні злочинній діяльності організованих груп, відмові від передачі інформації владі та співучасті у злочинах, пов'язаних із дитячою порнографією, наркоторгівлею, шахрайством і відмиванням грошей.

Хто такий Павло Дуров?

Павло Дуров - російський підприємець, програміст, доларовий мільярдер. Один із творців забороненої в Україні соціальної мережі "ВКонтакте" та однойменної компанії. Засновник кросплатформенного месенджера Telegram та інших проектів, повідомляє Вікіпедія.

За даними Reuters із посиланням на представника французької поліції, засновника Telegram також звинувачують у бездіяльностіпідчас адміністрування платформи щодо скоєних через неї фінансових і кіберзлочинів, повідомив агентству представник французької поліції.

Наразі у цій справі розслідують 12 ймовірних злочинів, а судовий розгляд у Франції щодо Дурова було розпочато 8 липня. Йому загрожує 20 років в'язниці.

Крім Павла Дурова, за даними Politico, у березні поточного року французькі правоохоронці видали ордер на арешт його брата Миколи, співзасновника Telegram, після того, як платформа "не дала відповіді" на судовий запит щодо ідентифікації користувача Telegram і "практично повної відсутності співпраці" з французькою та європейською владою.

Дурова затримали - реакція Макрона і Telegram

Незважаючи на наявність подвійного громадянства РФ і Франції, Дуров уже тривалий час проживав в ОАЕ і нібито знав про своє оголошення в розшук у Франції, а тому уникав відвідування як цієї країни, так і інших країн ЄС.

Команда Telegram у коментарі, випущеному через добу після затримання Дурова, заявила, що йому "немає чого приховувати", "він часто подорожує Європою", а сама платформа дотримується законів ЄС.

"Абсурдно стверджувати, що платформа або її власник несуть відповідальність за зловживання цією платформою", - зазначили в компанії.

У Франції, своєю чергою, політичні мотиви затримання заперечують. Зокрема, президент Франції Еммануель Макрон за два дні після арешту Дурова виступив із заявою, в якій заявив, що Франція "глибоко прихильна до свободи вираження думок і комунікації, інновацій та духу підприємництва", а дотримання закону в ній забезпечується судовою владою, що має повну незалежність.

"Затримання генерального директора Telegram відбулося в рамках судового розслідування, що триває. Це в жодному разі не політичне рішення. Рішення з цього питання залишається за суддями", - йдеться у заяві Макрона, опублікованій у понеділок, 26 серпня, на платформі Х.

Реакція Росії

Єдиною стороною, яка помітно занервувала через затримання Дурова, очікувано виявилася Росія. Незважаючи на те, що представники Павла Дурова не стали звертатися по допомогу до російського посольства, російські чиновники все ж влаштували істерику. Так, за даними росЗМІ, співробітники адміністрації президента і уряду Росії, а також співробітники деяких силових відомств отримали вказівку видалити з Telegram робочі листування.Заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв назвав затримання Дурова "політичним переслідуванням" і заявив, що Дуров "прорахувався, коли залишив Росію в бажанні стати "людиною світу", для західних країн він непередбачуваний і небезпечний росіянин". Крім того, він назвав Telegram платформою, яка дає змогу Росії публікувати матеріали і доводити їх до відома "пересічного українця".

"Телеграмом як месенджером користується величезна кількість наших людей, зокрема тих, які перебувають на лінії бойового зіткнення. І про це неодноразово говорив наш ворог, що вони не можуть це контролювати. А матеріали, які ми там (у Телеграмі) публікуємо, доходять до сприйняття пересічного українця. І в нього теж починаються розумові процеси, що все дещо інакше, ніж показують у них по телевізору. Тому це очевидно політична історія. І з нею необхідно розбиратися", - сказав Медведєв.

Водночас прес-секретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив про готовність сприяти Павлу Дурову.

"З урахуванням його російського громадянства ми готові надавати всю необхідну допомогу і сприяння, але тут ситуація ускладнена також тим, що він є і громадянином Франції теж", - заявив Пєсков.

Крім подільників Путіна, затримання Дурова розкритикував скандальний американський винахідник, мільярдер Ілон Маск, який закликав звільнити засновника Telegram і навіть запустив хештег на платформі Х FreePavel.

Засновник криптовалюти Ethereum російського походження Віталій Бутерін назвав арешт Дурова "загрозою щодо майбутнього програмного забезпечення та свободи комунікацій у Європі". А екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден назвав затримання Дурова "зазіханням на основні права людини, на свободу слова та об'єднань".

Чи заблокують Телеграм в Україні

Нагадаємо, що раніше глава Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов зазначав, що месенджер Telegram становить проблему для національної безпеки України. Однак, за його словами, Telegram допомагає інформаційно впливати на людей на тимчасово окупованих територіях.

На думку голови парламентського комітету зі свободи слова Ярослава Юрчишина, після затримання Дурова Україна має запровадити більш жорстке регулювання Telegram раніше, ніж це зроблять інші країни.

Однак президент Володимир Зеленський під час пресконференції 27 серпня заявив, що до питання регулювання роботи соціальних мереж потрібно ставитися з обережністю.

"Я дуже обережно ставлюся до регулювання таких процесів, тому що спочатку ГУР попросить, потім інша розвідка - ще щось, СБУ попросить третє, і таким чином можна все зарегулювати", - сказав глава держави.

Чим закінчиться історія з арештом

На думку політичного експерта і керівника Центру громадської аналітики "Вежа" Валерія Клочка, Дуров міг навмисне полетіти до Франції, побоюючись загрози від Кремля.

"Я не відкидаю версії про те, що Дуров утік до Франції свідомо, тому що він наблизився до ситуації, що залишаючись в Азербайджані, з ним могло щось статися. І якщо його випустили, то, ймовірно, це так і є", - сказав Клочок "Главреду".

І додав, що в публічному просторі "Телеграму" нічого не загрожує, однак Дуров після слідства може піти на контроль обумовлених у матеріалах французьких правоохоронців матеріалів, що потрапляють у месенджер в обмін, наприклад, на розвиток і популяризацію як самого месенджера, так і криптовалюти Toncoin.

Хто такий Валерій Клочок

Валерій Клочок - громадський і політичний діяч, магістр державної служби.

З 2017 року активно займається політичною та економічною аналітикою.

З 2022 року - керівник Центру громадської аналітики "Вежа", голова благодійного фонду "Нова дорога".

З 2020 до 2022 року співпрацював із незалежною неурядовою організацією Growford Institute (Think Tank), яка здійснює стратегічні глобальні дослідження у сфері економіки та фінансів, оцінює системні ризики та розробляє оптимальні моделі економічного розвитку для країн, регіонів і світу загалом.

З 2016 по 2018 рік - голова центрального Виконавчого комітету всеукраїнської партії.

З 2006 по 2016 рік - керівник прес-служби народного депутата, керівник прес-служби всеукраїнської партії.

З 2010 року - по сьогодні - засновник, директор приватного підприємства.

З 2005 по 2006 рік - головний консультант секретаріату депутатської фракції у Верховній Раді України IV скликання.

2005 рік (з березня по жовтень) - начальник відділу з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю (прес-служба) Державної митної служби України, радник митної служби III рангу.

З 2004 по 2005 роки - прес-секретар депутатської групи у Верховній Раді України IV скликання.

З 2003 по 2004 роки - інспектор відділу освіти районної державної адміністрації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти