Bayraktar на Донбасі і рішення щодо ПП-2: експерт оголосив про Пакт Меркель-Путіна у Європі

29 жовтня 2021, 06:06оновлено 29 жовтня 2021, 10:26
Німеччина перетворюється на справжнього союзника Росії, вважає Михайло Гончар.
Меркель Путін
Німеччина і Росія стали союзниками, а Європа починає жити в умовах пакту "Меркель-Путіна" - експерт / ВВС

Стурбована заява ФРН у зв'язку з вимушеним застосуванням ЗСУ безпілотників Bayraktar на Донбасі, позитивний звіт щодо сертифікації Північного потоку-2 та ігнорування положення статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо атомної енергії вказують на те, що Німеччина стала союзником Росії. Європа починає жити в умовах "пакту Меркель-Путіна", а співпраця Берліна і Москви тільки зміцнюватиметься. Про це заявив експерт з питань енергетики та безпеки Михайло Гончар.

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook він написав про те, що існує три ключові ознаки перетворення ФРН тепер вже в союзника РФ. На таку логіку розвитку подій показують процеси, які відбулися днями.

"Німеччина - це вже не просто партнер Росії, а фактично її союзник. Не гібридний. Контури цього союзництва вчора-позавчора проявилися особливо відверто", - вважає експерт.

За його словами, першим фактором є реакція Німеччини на загострення російсько-українського конфлікту на Донбасі. У Берліні заявили про стурбованість тим, що Україна вимушено застосувала Bayraktar щодо противника.

"У Берліні дуже стурбовані збільшенням інтенсивності бойових дій на сході України, а також повідомленням Генштабу української армії, згідно з яким українські Збройні сили у відповідь на артобстріл і загибель одного і поранення ще одного солдата застосували дрон типу "Байрактар", — за заявою МЗС ФРН", - зазначив Гончар.

Другим моментом, як стверджує він, є надання Мінекономіки ФРН офіційного звіту німецькому регулятору про те, що сертифікація проекту ПП-2 не несе енергетичної загрози Європу.

"Міністерство економіки та енергетики Німеччини представило німецькому регулятору офіційний висновок, що сертифікація оператора "Північного потоку-2" не загрожує безпеці постачань газу до Німеччини та інших країн Європейського Союзу", - додав Гончар.

Третій пункт - ігнорування одного з положень Асоціації України і ЄС, що передбачає співпрацю сторін в питаннях газу і безпеки постачань.читайте такожУ Росії заберуть ПП-2, а Газпром сподівається на ФРН: у Польщі назвали сценарій Європи щодо трубопроводу

"Берліном проігноровано положення ст.274 "Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, і Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку": "сторони повинні докладати зусиль для сприяння використанню інфраструктури передачі і зберігання газу і, у разі необхідності проводити консультації один з одним або координувати свої дії з розвитку інфраструктури. Сторони повинні співпрацювати в питаннях, що стосуються торгівлі природним газом, сталого розвитку та безпеки постачань", - резюмував він.

Експерт вказав, що Європа вже починає жити в реаліях "пакту Путіна-Меркель", а російська сторона у таких умовах навіть не заперечуватиме знаходження своїх військ на Донбасі.

"Кількість пунктів можна продовжувати ретроспективно. Суті це не змінить. Шило вилазить з мішка. За таких обставин Путіну вже навіть не варто вдаватися до "аргументів" типу "іхтамнет". Отже, Європа починає жити в нових реаліях російсько-німецького пакту Путіна-Меркель", - підкреслив Михайло Гончар.

Застосування БПЛА на Донбасі

Український волонтер Роман Доник 26 жовтня розповів про те, що ЗСУ підняли в повітря безпілотник Bayraktar і завдали удару по позиціях російських гібридних військ "ДНР" у відповідь на обстріли військових України в районі населеного пункту Гранітне. В результаті була знищена ворожа гармата.

У ВСУ підтвердили використання Bayraktar під час військового конфлікту на Донбасі. За даними українських військових, російські бойовики 26 жовтня застосували гаубиці Д-30 з метою обстрілу військ України в районі Гранітного. Двоє військових ЗСУ отримали поранення, один з них загинув. Наказ застосувати Bayraktar віддав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

У Франції та Німеччині висловили стурбованість загостренням військового конфлікту на Донбасі та застосуванням ЗСУ безпілотників Bayraktar. Вони закликали сторони до стабілізації ситуації в зоні конфронтації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти