Вкрадена ікона з Луганська: Боснія цинічно відповіла на вимогу України

16 січня 2021, 18:17
У Сараєво закликали Дмитра Кулебу "припинити грати в Twitter-дипломатію".
Ікона для Лаврова
У босії спливла вкрадена в Україні ікона / СРНА

Боснія і Герцеговина вимагає від України надати докази про право власності на ікону, яку голова президії Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову.

При цьому Додік звинуватив міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу в некомпетентності і в тому, що МЗС України продовжує "неправдиві звинувачення" з приводу ікони, повідомляє Rtrs.tv.

"Офіс прямо просив посольство України надати всі юридично обґрунтовані факти і докази, що підтверджують приналежність ікони Україні, а також всі докази того, що зазначена ікона була відчужена, включаючи інформацію про спосіб відчуження, час, місце і власника", - йдеться в спеціальній заяві офісу представника сербів у президії Босії і Герцеговини.

відео дня

Там впевнені, що Україна не надала таку інформацію: "Обґрунтовувати звинувачення на основі невірно інтерпретованих статей у ЗМІ, а потім публічно заявляти про брехню і висувати звинувачення - це демонстрація аматорства і відсутності базових знань у галузі права, міжнародних відносин і дипломатії".

Крім того, в офісі Додіка закликали Дмитра Кулебу "припинити грати в Twitter-дипломатію" і діяти "відповідно до міжнародного права і конвенцій".

Додік наполягає, що історію про ікону сфабрикували в Боснії, і що Україна ніколи не піднімала питання про її зникнення.

читайте такожКиїв відповів на нахабну вимогу Сараєво щодо повернення подарованої Лаврову ікони

Скандал з українською іконою в Боснії:

  • Нагадаємо, в грудні 2020 року стало відомо, що член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував главі МЗС РФ Сергію Лаврову українську ікону XVIII століття.
  • У Посольстві України в Боснії і Герцеговині зажадали пояснень, як ікона потрапила в країну. Згодом у МЗС РФ заявили, що повернуть ікону дарувальникам для уточнення її історії по лінії Інтерполу.
  • За повідомленнями місцевих ЗМІ, ікона була написана майже 300 років тому і зберігалася в окупованому Луганську.
  • Україна залучила Інтерпол для встановлення обставин переміщення до Боснії подарованої Лаврову української ікони.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти