Трампу загрожує імпічмент: у Конгресі США назвали терміни

8 січня 2021, 17:58
Демократи в нижній палаті Конгресу "здатні діяти дуже швидко", підкреслила Кетрін Кларк.
Дональд Трамп
Дональду Трампу пригрозили імпічментом / Фото Reuters

Президент США Дональд Трамп може піддатися процедурі імпічменту, заявила заступник спікера Палати представників Конгресу США Кетрін Кларк.

Як підкреслила вона в коментарі CNN, жорстке рішення може бути прийнято в середині наступного тижня.

Вона спрогнозувала, що демократи в нижній палаті Конгресу "здатні діяти дуже швидко".

На думку заступника спікера Конгресу, американські парламентарії в ситуації, що склалася "не можуть ховатися за процедурними правилами".

"Настав час діяти. Йдеться про кризу нашої Конституції і нашої демократії", - каже вона.

Вона впевнена, що " Трампа необхідно усунути з посади. Ми будемо діяти, використовуючи всі наявні інструменти, щоб гарантувати, що це відбудеться - з метою захисту нашої демократії".

читайте також"Добити трампізм": на США чекають репресії і заворушення - експерт

  • Нагадаємо, кількість жертв заворушень на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні зросла до 5 осіб.
  • 3 листопада 2020 року в США відбулися вибори президента.
  • 6 січня у Вашингтоні сотні прихильників президента США Дональда Трампа увірвалися в будівлю Капітолію в той час, коли там проходило спеціальне спільне засідання обох палат Конгресу за твердженням перемоги Джо Байдена. В ході зіткнень загинули чотири людини.
  • Після кількох годин заворушень поліція звільнила будівлю Капітолію від протестувальників. Спецзасідання відновилося. Конгрес США 7 січня затвердив перемогу Байдена на виборах президента: за Байдена проголосували 306 членів колегії вибірників, а за Трампа - 232. Інавгурація Байдена запланована на 20 січня.
  • Демократична партія США після інавгурації Байдена контролюватиме обидві палати Конгресу.

Виборча система США. Як обирають президента і віце-президента

Президента і віце-президента США вибирають разом на виборах, які проходять раз на чотири роки. Американський президент не може обіймати цю посаду більше двох термінів.

Вибори в США непрямі. Переможець виборчих перегонів визначається не простою більшістю голосів виборців, а результатом голосування делегатів від кожного штату - Колегії виборників.

Виборників – зазвичай це сенатори і конгресмени, популярні політики або люди, особисто близькі до відповідного кандидата в президенти – відбирають на партійних з'їздах в кожному штаті або їх вибирає партійне керівництво штатного рівня.

До дня виборів в США в кожному штаті існують два списки вибірників, представлених Демократичною і Республіканською партіями. Наразі кількість вибірників становить 538.

День голосування вибірників припадає на 41-й день після дня всенародного голосування на виборах президента. Всенародне голосування відбувається у вівторок після першого понеділка листопада кожного четвертого року.

У Колегії виборників окремо відбувається голосування щодо кандидатури віце-президента, яка на всенародному голосуванні включена в бюлетень як єдиний пункт з президентською кандидатурою від тієї ж партії.

Практично у всіх штатах діє система "переможець отримує все", тобто всі голоси виборників штату переходять до кандидата, який набрав найбільшу кількість голосів виборців. Винятком є ​​штати Мен і Небраска, де в кожному з виборчих округів обирається по одному виборнику, а решта місць (їх завжди два) визначається за підсумками загального голосування в штаті.

Хоча Конституція США не зобов'язує виборників голосувати за кандидата, який отримав найбільшу кількість голосів, закони 33 штатів і округу Колумбія вимагають від них дотримуватися цього правила. Виборників, які голосують врозріз з їхніми зобов'язаннями, називають "ненадійними". У п'яти американських штатах таким людям загрожує покарання, а в 14 - передбачаєттся скасування голосування із заміною виборника.

Голосування виграє кандидат, який набрав принаймні 270 голосів Колегії виборників. У разі, якщо ніхто з кандидатів не отримав цієї більшості, президент обирається Палатою представників з числа не більше трьох кандидатів, які отримали більшість.

За результатами виборів 2020, офіційно ім'я нового президента США оголосять 6 січня на спеціальному засіданні Конгресу, а 20 січня він разом зі своїм віце-президентом офіційно вступить на посаду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти