"Стратегічні партнери". Як Вірменію перетворили на перевалочний пункт для санкційки

24 березня 2023, 15:37
Російський голова уряду Мішустін констатує, що товарообіг між росією та Вірменією зріс майже наполовину.
'Стратегічні партнери'. Як Вірменію перетворили на перевалочний пункт для санкційки
Нікол Пашинян та Володимир Путін

Відповідно до спостережень авторитетних західних джерел, подібний зріст імпорту та експорту став можливим завдяки тому, що Вірменія, фактично, стала майданчиком для посередницьких закупівель підсанкційних товарів на західних ринках з подальшою переправкою їх до рф. Як повідомляє 5 канал, стосується це не лише цивільних, але і військових потреб агресора.

Про торгівлю іранськими дронами через вірменський ринок повідомлення звучать вже довгий час. Польське видання New Eastern Europe зазначає, що Іран підтримує війну Росії проти України руками Вірменії, постачаючи рф іранські безпілотники та ракети через вірменський повітряний простір та аеропорти. Однак дронами співпраця не обмежується. Загалом, дані Берлінського центру Південного Кавказу Deutsches Zentrum für Südkaukasus, засновані на офіційній статистиці Вірменії, свідчать, що експорт з ЄС до Вірменії у 2021 році становив €753 млн, а у 2022 - вже €1,3 млрд.

При цьому експорт з Вірменії до рф у 2021 році становив $840 млн, а у 2022-му зріс до $2,4 млрд.

відео дня

Ці красномовні цифри демонструють, що саме вірмени стали "офіційним байєром" для росіян на заході. Так Єреван допомагає закуповувати для російського ринку сучасну електронну техніку, смартфони, а також нові автомобілі західних марок.

Однак, торгуючи холодильниками і пральними машинами і поставляючи їх на ринок рф, Вірменія, фактично, допомагає війні проти України.

За даними видання Bloomberg, Вірменія імпортувала більше пральних машин із Європейського Союзу за перші вісім місяців 2022 року, ніж за останні два роки разом узяті. Офіційні особи в Європі вже заявили, що бачили частини холодильників і пральних машин, що опиняються в російській військовій техніці, такій як танки, після її вторгнення в Україну.

Захід визнає: Вірменія перетворилась на перевалочний пункт "санкційки" до росії. І поки самим росіянам торгувати на заході нібито заборонено, за них це цілком успішно роблять вірмени. Так в Тристоронній ноті Мін'юсту, Мінторгівлі та Казначейства США Вірменію було названо серед майданчиків, які зазвичай використовуються для незаконної переправки санкційних товарів обмеженого доступу в Росію та Білорусь.

Власне, ані росіяни, ані самі вірмени і не намагаються приховувати подібну співпрацю. Адже сам голова уряду Вірменії 7 вересня публічно визнав співпрацю з агресорами. Нікол Пашинян назвав росію "найближчим партнером і стратегічним союзником Вірменії". Тим часом російський колега Пашиняна Мішустін наголосив: "Разом із нашими вірменськими партнерами ми приймаємо оперативні рішення, спрямовані на захист нашого торгово-економічного співробітництва, зокрема, в умовах незаконних санкцій проти РФ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти