Шантаж Путіна через ПП-2 і угода Зеленського з Газпромом: експерт розкрив мету Кремля щодо Європи

26 жовтня 2021, 07:00
Дії Газпрому щодо ситуації з газовою кризою у Європі продиктовані політичними цілями, вважає Михайло Крутихін.

Путина
Володимир Путін шантажує Європу Північним потоком-2 і намагається домогтися її капітуляції - експерт / Reuters

Ціна на газ у Європі зросла виходячи з об'єктивних причин, пов'язаних із зростанням вартості палива у Азії, куди почали прокачувати так звані зайві обсяги скрапленого газу. Далі до ситуації підключився Газпром, дії якого продиктовані політичними міркуваннями і вказівками з Кремля. На енергетичну кризу в ЄС безпосередньо впливає президент РФ Володимир Путін, який шантажує Європу Північним потоком-2 і намагається домогтися її капітуляції. Про це заявив експерт у сфері енергетики Михайло Крутихін.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що спочатку ціни на газ у Європі зросли з цілком зрозумілих причин, пов'язаних з перенаправленням певних обсягів палива на ринки Азії, де також підвищилися ціни. На наступному етапі з'явився вже Газпром, який є політичним інструментом в руках Москви і отримує вказівки з Кремля.

"Ціни на газ у Європі полізли вгору спочатку з об'єктивних причин - коли ціни підвищилися у Азії і туди кинувся так званий зайвий зріджений природний газ. А потім вже включився до справи "Газпром". А "Газпром" у нас не зовсім комерційна організація, тому що все, що він робив у цей період кризи і що продовжує робити, — це не комерційні справи, а справи, продиктовані політичними міркуваннями. І оскільки це політика, то пряму вказівку "Газпром" отримує, природно, з Кремля", - вважає Крутихін.

За його словами, з'являються підстави стверджувати, що до газової кризи у Європі має відношення президент РФ Володимир Путін. До того ж він відкрито каже, що росіяни забезпечать додаткові постачання газу до ЄС виключно шляхом магістралі Північний потік-2. І це можна назвати шантажем.

"Ось в цьому відношенні можна казати, що президент Путін має безпосереднє відношення до того, що наразі відбувається. І він це підтвердив в останніх виступах. Він сказав: "Так, ми можемо дати Європі додатковий газ, десь на 10% більше, ніж зараз, але цей газ повинен йти через "Північний потік-2". Тобто це формула шантажу", - додав експерт.читайте такожУкраїна трощить газову кризу в ЄС: Київ своєю ГТС готовий постачати Європі 55 млрд кубометрів газу

Крім того, він прокоментував озвучену Зеленським ініціативу України, яка готова забезпечити додаткові 55 мільярдів кубометрів газу в Європу своєю ГТС, причому з транзитною знижкою для Газпрому в 50%. На його думку, Київ діє у своїх комерційних інтересах, а Зеленський, по суті, відповідає на шантаж Путіна. Якщо Росія не згодна на такі умови, то це означає, що Москва використовує газ у якості політичного інструменту тиску на Європу.

"На перший погляд це виключно комерційне оголошення. Є вільні потужності, Європа хоче додатковий газ. Чому б цей газ не отримати Європі через українську територію? І дійсно запропоновано, за транзитною угодою можна прокачати 40 млрд кубометрів на рік. Будь ласка, каже українська сторона, ми ще 55 млрд можемо прокачати. Більш того, зробити 50% знижку. Я думаю, український президент чудово розумів, що це відповідь на російський шантаж. І якщо Росія на такі умови не погоджується, то тут немає жодної комерції, а є чисто політична спроба змусити Європу капітулювати перед умовами Москви", - підкреслив Михайло Крутихін.

Газова криза у Європі

Євросоюз зіткнувся з серйозною газовою кризою з початку серпня поточного року. Ціна на газ у Європі різко злетіла і регулярно ставила нові рекорди. Наприклад, 6 жовтня паливо на біржах подорожчало до 1924 доларів за тисячу кубометрів.

Того ж дня глава Кремля Володимир Путін зробив заяву про те, що Газпром готовий додатково прокачати 15% газу до Європи. Після цього ціни на газ різко впали до 980 доларів.читайте такожЄвропі взимку загрожують величезні збитки: Зеленський закликав вирішити газову кризу і запропонував РФ угоду

За даними на вівторок, 26 жовтня, ціна на газ на нідерландському хабі TTF становить близько 1000 доларів за одну тисячу кубічних метрів.

Шантаж Газпрому і запуск трубопроводу ПП-2

Газова криза у Європі продиктована цілою низкою факторів, серед яких низькі запаси газу в підземних сховищах після торішньої холодної зими і позиція Газпрому, який має намір запустити свій газопровід ПП-2 в обхід України, і не хоче реалізувати додаткове прокачування газу через українську ГТС.

У Нафтогазі вважають, що Газпром шантажує Європу питанням газу. За словами керівника української державної компанії Юрія Вітренка, Росія на цей рік забронювала менше постачань газу шляхом ГТС України, а наразі й зовсім відкрито ставить ультиматум ЄС: або дешевий газ і робота ПП-2, або проблеми з постачанням газу через українську трубу і дефіцит палива.

У компанії-операторі ГТС України також стверджують, що рекордні ціни на газ у Європі пов'язані з позицією Газпрому, який торгується за преференції в умовах сертифікації Північного потоку-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти