Перший дзвінок не Зеленському: Байден і Путін телефоном обговорили Україну

26 січня 2021, 20:47оновлено 26 січня 2021, 21:48
Президент США під час розмови з главою Кремля заявив про підтримку суверенітету України.
Байден, Путін
Путін і Байден телефоном обговорили Україну / Reuters

У вівторок, 26 січня, президент США Джо Байден і глава Кремля Володимир Путін провели першу телефонну розмову, під час якої обговорили ситуацію в Україні.

Як повідомляє Reuters, про телефонну розмову між президентами Росії та США оголосила прессекретарка Білого дому Джен Псакі.

Вона сказала, що серед тем були пропозиція Байдена про продовження нового договору щодо скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь з Росією на п'ять років і "рішуча підтримка США суверенітету України" перед обличчям тривалої російської агресії.

Водночас у Кремлі повідомили, що Путін і Байден обговорили "внутрішньоукраїнське врегулювання", а також російську ініціативу щодо проведення саміту постійних членів Радбезу ООН.

"Серед міжнародних тем порушувалися односторонній вихід США з Договору з відкритого неба, проблематика збереження Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми, внутрішньоукраїнське врегулювання, а також російська ініціатива про проведення саміту постійних членів Радбезу ООН", - зазначили у Кремлі.

Відносини Росії та США - про що йшлося раніше:

  • 24 листопада 2020 року Джо Байден заявив, що його адміністрація кине виклик ворогам США і має намір знову зробити Америку світовим лідером. За його словами, США більше не уникатимуть жорсткого відстоювання своїх цінностей.
  • 14 грудня 2020 року США звинуватили Росію у новій кібератаці. Хакери, що працюють на Росію, відстежували внутрішній поштовий трафік в міністерствах фінансів і торгівлі США.
  • 15 грудня 2020 року глава Кремля Володимир Путін привітав Джо Байдена з перемогою на виборах президента США. Путін у своєму посланні побажав обраному президенту США успіхів і висловив упевненість, що Росія та Америка можуть, попри розбіжності, сприяти розв'язанню багатьох проблем.
  • 19 грудня 2020 року Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео зробив різке висловлювання на адресу Росії і президента Володимира Путіна. В інтерв'ю, опублікованому на сайті уряду США, він заявив, що Росія входить до числа ворогів США. Також Помпео запевнив, що Путін є реальною загрозою для всіх американців, які люблять свободу.
  • 23 грудня 2020 року офіційна Москва закликала США продовжити угоду про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) вже найближчим часом. Цей договір є останньою домовленістю двох держав, що регулює найбільші світові ядерні арсенали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти