США у вогні - погроза Трампа, мародерство в Нью-Йорку і причина смерті Флойда

2 червня 2020, 10:06оновлено 2 червня 2020, 15:57
Президент США закликав у кожному місті забезпечити присутність силовиків до того часу, поки не припиняться масові акції.

Протести в США почалися тиждень тому після вбивства поліцейським темношкірого у місті Міннеаполіс. Президент США Дональд Трамп закликав губернаторів всіх штатів розгорнути національну гвардію для припинення протестів у країні.

Про це він заявив під час прес-конференції у Білому домі.

Трамп підкреслив, що інакше уряд США виведе на вулиці Збройні сили.

"Я развернуЗбройні сили США і швидко вирішу проблему", - додав Трамп.

Він закликав у кожному місті забезпечити присутність силовиків до того часу, поки не припиняться масові акції.

Відзначимо, вже 26 з 50 штатів ввели військову поліцію Національної гвардії США.

Число охоплених протестами американських міст перевищило 350.

Розгін мітингувальників біля Білого дому

У Вашингтоні поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі, щоб розігнати мітингувальників біля Білого дому, які зібралися на "чорний майдан". Після цього президент США Дональд Трамп виступив з промовою, повідомляє Reuters.

Після свого виступу президент США залишив територію Білого дому через район, який перед цим очистили для нього. Він перейшов до церкви Св. Іоанна, де позував для фото з Біблією, знайденою на місці протестів.

Протести в США
Протести в США / Reuters

Для розгону протестувальників задіяли військову поліцію Національної гвардії, секретну службу, поліцію Міністерства внутрішньої безпеки, а також поліцію округу Колумбія. Білий дім сказав, що територію очищають перед комендантською годиною.

Причина смерті Флойда

Водночас незалежна судмедекспертиза, яку замовила сім'я Джорджа Флойда в США, показала, що він помер внаслідок кардіопульмонального шоку (зупинка серця і дихання). Він помер через жорсткі методи затримання поліцією штату Міннесота, пише видання The Guardian.

Лікарі прийшли до висновку, що Флойд помер через відсутність припливу крові до мозку, якому сприяло стискання шиї і спини з боку поліцейських. У звіті медекспертів додається, що Флойд, ймовірно, "помер на місці".

Також судмедексперти прийшли до висновку, що Флойда вбили.

Сент-Луїс

Вогонь по співробітниках поліції відкрили протестувальники в Сент-Луїсі. Чотири поліцейських отримали вогнепальні поранення.

Мародерство

Хвиля протестів в США через загибель афроамериканця Джорджа Флойда після брутального затримання поліцією переросла в безлади та мародерство. У мережі з'явилося відео, на якому натовп американців грабує товарні потяги.

Як повідомляють ЗМІ, по всій країні протестувальники не тільки проводять маніфестації, але і громлять магазини й машини, що стоять на вулицях.

Також мародери спустошили магазини модного району Сохо в Нью-Йорку. Фото заворушень опублікував блогер Денис Самсебесказал в Facebook.

США у вогні - погроза Трампа, мародерство в Нью-Йорку і причина смерті Флойда
У Нью-Йорку розгромили елітний район / фото facebook.com/samsebeskazal

За його словами, елітного району Сохо "більше немає".

США у вогні - погроза Трампа, мародерство в Нью-Йорку і причина смерті Флойда
У Нью-Йорку розгромили елітний район / фото facebook.com/samsebeskazal

Як відомо, 25 травня у місті Міннеаполіс, штат Міннесота, поліцейський убив 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда – він наступив йому на шию. Після чого люди звинуватили правоохоронців у расизмі і спалили поліцейський відділок. Потім "вибухнула" вся країна - народ вийшов на вулиці і влаштував масові заворушення. Американські міста одне за одним почали запроваджувати комендантську годину через погроми.

читайте такожЗМІ назвали прізвище українця, що в'їхав у натовп протестувальників в Міннеаполісі

Нагадаємо, раніше з'явилися нові деталі вбивства поліцейським афроамериканця Джорджа Флойда. Як виявилося, жертва і вбивця разом працювали охоронцями-вишибалами в одному з нічних клубів Міннеаполіса.

За повідомленнями ЗМІ, Шовен охороняв клуб ззовні, Флойд - всередині.

"Вони обидва були вишибалами в цьому ресторані впродовж 17 років. Офіцер Шовен знав Джорджа. Вони були колегами протягом дуже довгого часу", - заявила віце-президент міської ради Міннеаполіса Андреа Дженкінс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти