З'явиться новий статус-кво: експерт розповів, якими будуть наслідки Третьої світової війни

21 липня 2022, 11:22оновлено 21 липня 2022, 14:37
Світ вже кілька років перебуває на етапі переходу від старої системи міжнародних відносин до нової багатополюсної системи, яка ще не сформувалася.
Третя світова війна, Ілля Куса
Третя світова війна вже почалася - Ілія Куса / Колаж Pixabay, УНІАН

Третя світова війна в Україні вже почалася, але не через війну в Україні. Таку думку в інтерв'ю Главреду озвучив експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

"Якщо ми маємо на увазі Третю світову як Другу, коли багато країн воюють між собою фізично, то цього не станеться. Тому що світ вже інший, та й війни ведуться по-іншому. Якщо ж ми маємо на увазі якесь світове потрясіння політико-економічного характеру, яке призводить до радикальної зміни системи міжнародних відносин (як це сталося під час Другої світової), то я вважаю, що вона вже триває", - заявив експерт.

За його словами, світ уже кілька років перебуває на етапі переходу від старої системи міжнародних відносин, яка склалася після Другої світової війни і сформувалася після завершення Холодної війни до якоїсь нової багатополюсної системи, яка ще не сформувалася.

Причому дат для відліку нової війни є одразу кілька.

"Можна вважати початком процесу пандемію, тому що глобальна економіка отримала дуже серйозний удар саме тоді і багато проблем в енергетиці, на ринку продовольства – наслідки пандемії, які просто були посилені війною в Україні. Адже проблеми почали наростати, коли країни стали виходити з постковідного стану - трильйони доларів були надруковані під час пандемії, що розігнало інфляцію. Але є й інша думка, що це наслідки фінансової кризи 2008 р., яка не закінчилася, і це ще одна його хвиля", - сказав Куса.

І додав, що точкою відліку можна вважати і військове вторгнення США в Ірак в 2003 році. Тому що саме війна в Іраку стала початком кінця американського домінування.

На думку Куси, в будь-якому випадку, безвідносно того, які події будуть відбуватися в рамках світового процесу, умовної Третьої світової, вона завершиться формуванням нового світового порядку, нового статусу-кво.

читайте такожВійна в Україні буде довгою, відхід Путіна нічого не змінить - Ілія КусаТретя світова війна - новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти