Парламент Литви ухвалив резолюцію про запрошення України до НАТО

6 квітня 2023, 14:51
Сейм Литви прийняв резолюцію про запрошення України в НАТО на саміті у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня.
Литва, НАТО
Прапори України, Литви та емблема НАТО / Колаж фото УНІАН

Сейм Литви прийняв резолюцію до літнього саміту (11-12 липня) НАТО у Вільнюсі, яка включає офіційне запрошення для України про приєднання до Північноатлантичного альянсу. Про це повідомляє пресслужба парламенту Литви.

У документі йдеться, що на саміті НАТО у Вільнюсі необхідно запросити Україну приєднатися до НАТО, а підписати протоколи про членство і запустити процес ратифікації, коли умови це дозволять.

Литовські парламентарі вважають, що такий крок буде стратегічним рішенням НАТО в прагненні до досягнення миру як в Україні, так і в Європі.

"Ми проти сірих зон безпеки, ми хочемо довести помилковість тези про те, що Росія має право вето на членство України. Ми думаємо, що Україна сприятиме нашій безпеці, зробить НАТО сильнішим", - заявив керівник литовського парламентського комітету у закордонних справах Жигімантас Павільйоніс.

Крім того, як говориться в документі, є необхідність посилити оборону в Балтійському регіоні, збільшити кількість військ НАТО в Литві до рівня армійської бригади і модернізувати систему протиповітряної оборони країни.

Членство України в Євросоюзі

17 червня 2022 року Європейська комісія винесла рекомендацію про надання Україні статусу країни-кандидата для вступу до Євросоюзу. Глава ЄК Урсула фон дер Ляєн офіційно зробила заяву про те, що Київ виконав вже 80% вимог ЄС.

23 червня Європарламент підтримав надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Крім України, ЄП підтримав надання цього статусу також сусідній Молдові.

2 лютого 2023 року в Києві відбулося історичне спільне засідання з представниками Єврокомісії та членами українського уряду. Глава ЄК Урсула фон дер Ляєн назвала Україну "серцем Європи, в якому сповідуються цінності ЄС". Вона акцентувала увагу на тому, що прапор України обов'язково буде розвиватися в штаб-квартирі Єврокомісії.

9 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський прибув до Брюсселя. Глава держави провів низку зустрічей з лідерами Європейського Союзу, виступив у Європарламенті та взяв участь у саміті країн-учасниць Євросоюзу.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти