У НАТО новий генсек: хто ним став і коли почне виконувати обов’язки

26 червня 2024, 11:35оновлено 26 червня, 12:10
297
Новий генсек Альянсу офіційно почне виконувати свої обов’язки з 1 жовтня 2024 року, замінивши на цій посаді Єнса Столтенберга.
Флаг НАТО, Марк Рютте
Марк Рютте став новим генсеком НАТО/ колаж: Главред, фото: president.gov.ua

Прем'єрміністр Нідерландів Марк Рютте офіційно став новим генсеком Північноатлантичного альянсу. Посли НАТО затвердили його на цю посаду у середу, 26 червня, повідомляє Reuters.

"Північноатлантична рада вирішила призначити прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО, який змінить Єнса Столтенберга", – зазначається у заяві НАТО.

Рютте офіційно почне виконувати свої обов’язки з 1 жовтня цього року, замінивши на цій посаді Єнса Столтенберга. Саме на початку жовтня закінчиться термін повноважень Столтенберга, який перебував на цій посаді 10 років.

відео дня

Зазначається, що призначення Марка Рютте на цю посаду стало формальністю після того, як президент Румунії Клаус Йоханніс, котрий був єдиним суперником Рютте, оголосив про свій вихід з перегонів, коли не зумів набрати достатню кількість голосів.

Хто такий Марк Рютте?

Марк Рютте – нідерландський політик, лідер Народної партії за свободу і демократію з 2006 до 2023 року. Прем'єрміністр Нідерландів з 14 жовтня 2010 року.

Після закінчення інституту працював упродовж десяти років у харчовій компанії, поки 2002 року не перейшов у сферу національної політики. Був міністром у соціальних справ, згодом – освіти, культури і науки в першому і другому уряді Балкененде, очолював фракцію Народної партії за свободу і демократію в другій палаті Генеральних штатів.

Рютте оголосив про намір балотуватись на посаду Генерального секретаря НАТО замість Єнса Столтенберґа в жовтні 2023, і його намір отримав офіційну підтримку від урядів США, Великої Британії, Німеччини і Франції у лютому 2024 року. Маркові Рютте протягом наступних місяців вдалося подолати опозицію Туреччини, Угорщини, Словаччини і Румунії, причому його останній конкурент, президент Румунії Клаус Йоганніс, відмовився від змагання за посаду в червні 2024 року, пише Вікіпедія.

Ставлення Марка Рютте до України – останні новини

За кілька днів до повномасштабної війни у 2022 році нідерландський прем'єр-міністр Марк Рютте публічно назвав президента Росії Володимира Путіна "божевільним" через ескалацію, яку Путін влаштував навколо України. Також Рютте тоді закликав до санкцій проти РФ.

1 березня 2024 року Україна підписала важливу безпекову угоду з Нідерландами. Угода про гарантії безпеки передбачає потужну підтримку для України.

В серединці квітня 2024 року Рютте запропонував викупити Patriot для України у країн, які їх мають, але не хочуть передавати українцям. Потреба в наданні Україні систем Patriot є нагальною, заявив Рютте.

У червні цього року прем’єр Нідерландів назвав "правильною" відсутність Росії на Саміті миру, який відбувся 15-16 червня у Швейцарії. Під час другого пленарного засідання саміту Рютте зауважив, що нинішня зустріч – сигнал Путіну. Він додав, що усі країни-учасниці заходу згодні, що Росія у цей час не повинна бути за цим столом.

"Відсутність Росії за цим столом на Саміті миру – це абсолютно правильне рішення. Мир буде тоді, коли Росія поважатиме міжнародні принципи та Статут ООН", – наголосив Рютте.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти