Світу загрожує нова пандемія через смертельно небезпечний вірус Nipah - ВООЗ

28 січня 2021, 06:41
Смертність від захворювання може скласти 40-70%, а сам вірус дуже швидко поширюється.
Пандемія, коронавірус
Світу загрожує пандемія вірусу Nipah / Reuters

Світ ще не встиг подолати пандемію коронавірусу, а у Всесвітній організації охорони здоров'я вже б'ють на сполох через ризик нової пандемії через вірус Nipah (Ніпах) або NiV.

Смертність від захворювання може скласти 40-70%, а сам вірус дуже швидко поширюється. Ліків від нього поки що не існує, пише The Guardian.

"Вірус ніпах - ще одне інфекційне захворювання, що викликає велику стурбованість. Ніпах може "вибухнути" в будь-який момент. Наступна пандемія може бути лікарсько-стійкою інфекцією", - зазначила директор організації Access to Medicine Foundation Джаясрі К Айер.

Вперше вірус виявили в 1999 році під час спалаху хвороби в Малайзії серед фермерів-свинарів, які живуть на річці Ніпах, звідки захворювання й отримало назву. Після цього в Південній Азії сталося ще 12 спалахів хвороби.

Переносником є представники сімейства криланових, зокрема летючі лисиці. Самі тварини не хворіють. Зараження людей відбувалося після контакту з хворими свинями, а також в результаті вживання плодів - фініків, свіжого соку фінікової пальми, забрудненого виділеннями заражених криланів.

Хвороба може протікати безсимптомно, а у важких випадках викликати серйозні респіраторні проблеми, енцефаліт, набряк мозку.

Для профілактики NiV ВООЗ рекомендує скоротити доступ кажанів до фінікових пальм та інших свіжих продуктів харчування. Свіжозібраний фініковий сік необхідно кип'ятити, а фрукти - мити і очищати від шкірки перед вживанням.

При контакті з хворою твариною слід носити рукавички і захисний одяг, а також дотримуватися рекомендовані процедури забою і вибракування.

Що стосується зниження ризику передачі вірусу від людини до людини, ВООЗ рекомендує уникати фізичного контакту з людьми, інфікованими NiV, регулярно мити руки і використовувати засоби індивідуального захисту.

Пандемія коронавірусу COVID-19

  • Кількість заражених коронавірусом у світі перевищила нову психологічну позначку - захворіли COVID-19 понад 100 мільйонів людей.
  • Станом на ранок середи, 27 січня, в Україні виявили ще 3776 хворих на коронавірус, всього - понад 1,2 млн заражених.
  • 2021 рік стане роком закінчення пандемії. При цьому для країн, які запровадили масову вакцинацію від коронавірусу - це буде рік закінчення пандемії та збереження життів, а для країн, які природним чином отримають цей імунітет - це буде також рік закінчення пандемії, але без збереження життів. До таких країн відноситься зокрема і Україна. Таку думку озвучив імунолог Борис Донськой.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти