Лукашенко загнаний у кут і змушений здати Білорусь Путіну - журналіст

1 березня 2021, 05:43
Економіка Білорусі не може забезпечити потреби держави, тому Лукашенко змушений просити грошей у Росії, вважає Іван Яковина.
Лукашенко
Лукашенку критично важливий кредит від Москви, інакше на його режим у Білорусі чекає крах - журналіст / Reuters

На перемовинах президента РФ Володимира Путіна і глави Білорусі Олександра Лукашенка ймовірно йшлося про надання Мінську кредиту в розмірі 3,5$ млрд. Лукашенко критично потребує фінансування з Москви, тому що без цих грошей на його режим очікує крах. Політик опинився в складній ситуації, тому що в обмін на гроші Путін буде лобіювати внесення змін до Конституції республіки, які включають часткову втрату суверенітету білоруської держави, сказав в ефірі телеканалу Україна 24 журналіст Іван Яковина.

За його словами, економіка Білорусі самостійно не може забезпечити життєдіяльність держави і режиму Олександра Лукашенка. Тому в кризові моменти Мінськ гостро потребує додаткового фінансування.

"Я вважаю, що вони говорили про виділення Білорусі 3,5 млрд доларів кредиту, оскільки білоруська економіка сама себе нездатна підтримувати, і як тільки там закінчуються гроші, настає ризик падіння режиму Лукашенка. Тому для Лукашенка критично важливо отримувати фінансування з Москви", - вважає Яковина.

На думку журналіста, в обмін на надання грошових коштів Володимир Путін вимагатиме від Олександра Лукашенка внесення змін до Конституції, що передбачають передачу певних державних функцій на рівень Союзної держави Росії та Білорусі.

"В обмін на це, швидше за все, Путін вимагає включення до нової Конституцію Білорусі положень про часткову втрату суверенітету цієї країни, тобто про деяке підпорядкування тих чи інших функцій наднаціональним органам, органам так званої Союзної держави", - додав він.читайте такожЕксперт пояснив, чому Лукашенко не погодився на приєднання Білорусі до Росії

Також Яковина підкреслив, що наразі білоруський глава держави Олександр Лукашенко опинився фактично загнаним в кут. Він став токсичним для Заходу і може домовлятися тільки з Росією, тоді як Москва наполягатиме на реалізації своїх політичних інтересів.

"Путіну вигідно, щоб у Лукашенка взагалі не було б, куди бігти. Але зараз Лукашенко демонструє, що він ніби як впорався з протестами. Думаю, Путін його все одно дотисне і змусить підписати", - підкреслив Іван Яковина.

Відносини Росії та Білорусі

  • Глава Білорусі Олександр Лукашенко під час свого виступу у ході Всебілоруських народних зборів 11 лютого заявив, що Мінськ не планує переглядати співпрацю з Москвою у форматі Союзної держави. Білорусь влаштовує нинішній механізм, який передбачає збереження суверенітету двох держав.
  • Пізніше Лукашенко доручив білоруській владі розглянути можливість внесення змін до Конституції Білорусі, які припускають відмову держави від нейтрального статусу.
  • Перемовини Путіна і Лукашенка пройшли 23 лютого у Сочі. Під час дискусії сторони домовилися про подальшу інтеграцію Росії та Білорусі. За словами Лукашенка, залишилося виконати 6-7 дорожніх карт з 33, раніше передбачених угодами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти