Кремль оприлюднив заяву Путіна, Пашиняна і Алієва щодо Нагірного Карабаху

10 листопада 2020, 11:13оновлено 10 листопада 2020, 11:51
Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розгортається миротворчий контингент Російської Федерації у кількості 1960 військовослужбовців.
Путина
У Путіна опублікували текст заяви щодо Нагірного Карабаху / Reuters

На сайті Кремля опубліковано заяву прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, лідера Азербайджану Ільхама Алієва і президента Росії Володимира Путіна щодо перемир'я в Нагірному Карабасі.

"Оголошується про повне припинення вогню і всіх військових дій у зоні нагірно-карабаського конфлікту з 00 годин 00 хвилин за московським часом 10 листопада 2020 року. Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія, далі іменовані Сторонами, зупиняються на займаних ними позиціях.",- йдеться у повідомленні на сайті Кремля.

У ньому зазначено, що Агдамський район повертається Азербайджанській Республіці до 20 листопада 2020 року.

"Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі й уздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент Російської Федерації у кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки", - сказано в повідомленні.

У тексті заяви сказано, що миротворчий контингент Російської Федерації розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту Російської Федерації - 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про намір припинити застосування даного положення.

"Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року – Лачинський район. Лачинський коридор (шириною 5 км), який забезпечуватиме зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не зачіпатиме м.Шушу, яке залишається під контролем миротворчого контингенту Російської Федерації", - свідчить один з пунктів заяви.

читайте такожРосія відправила до Карабаху 10 літаків з миротворцями: чим вони озброєніВодночас Азербайджанська Республіка гарантує безпеку руху по Лачинському коридору громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

"Внутрішньо переміщені особи й біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху і прилеглі райони під контролем Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Проводиться обмін військовополоненими, заручниками та іншими утримуваними особами і тілами загиблих", - наголошується в заяві Путіна, Пашиняна й Алієва.

Договір про припинення війни в Карабасі – про що повідомлялося раніше:

  • Лідери Вірменії, Азербайджану і Росії підписали спільний документ про припинення бойових дій у Нагірному Карабасі. Після підписання документа в Єревані почалися масові заворушення.
  • Тисячі протестувальників увірвалися до будівлі уряду Вірменії й почали розбивати там меблі та техніку. Крім того, обурений натовп побив спікера Арарата Мірзояна. зараз він перебуває у лікарні.
  • Опозиційні фракції намагаються скликати позачергове засідання парламенту Вірменії й скасувати рішення щодо перемир'я. Також опозиція має намір відправити у відставку прем'єра Нікола Пашиняна.
  • Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Вірменія капітулювала, підписавши домовленості про припинення військових дій у Нагірному Карабасі.
  • Президент Вірменії Армен Саргсян заявив, що дізнався з преси про підписання домовленостей про припинення бойових дій у Нагірному Карабасі.

Конфлікт в Нагірному Карабасі - що важливо знати:

Азербайджан і Вірменія перебувають у стані військового конфлікту через суперечку про приналежність Нагірного Карабаху. У далекому 1991 році Нагірний Карабах, за підтримки Єревана, оголосив про свій суверенітет і незалежність від Азербайджану. Це стало причиною трирічного збройного конфлікту.

У період збройного зіткнення загинули понад 30 тисяч осіб.

Держави підписали Бішкекський протокол про перемир'я і перевели конфлікт у заморожений стан. Однак час від часу між Єреваном і Баку відбуваються перестрілки.

Міжнародна спільнота вважає Нагірний Карабах територією Азербайджану. Такої ж позиції дотримується й офіційний Київ.

27 вересня збройні сили Азербайджану напали на невизнану Нагірно-Карабаську Республіку. Між силами Вірменії та Азербайджану знову почалися запеклі бої.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти