Вирок Навальному: Захід вимагає негайно звільнити опозиціонера

2 лютого 2021, 20:40
У Німеччині зажадали негайно звільнити російського опозиціонера.
Вирок Навальному: Захід вимагає негайно звільнити опозиціонера
Навального відправили в колонію на 3,5 роки / Reuters

Глава міністерства закордонних справ Німеччини Хайко Маас закликав російську владу відпустити опозиціонера Олексія Навального, якому суд 2 лютого замінив умовний термін ув'язнення на реальний.

"Вирок проти Олексія Навального - це жорсткий удар по чітко прописаних законом прав і принципу правової держави в Росії. Європейський суд з прав людини ще в 2017 році розкритикував цей процес як довільний", - заявив глава МЗС Німеччина в Twitter.

Маас також зажадав негайно звільнити російського опозиціонера.

"Олексій Навальний повинен бути негайно звільнений", - додав Маас.

читайте такожУ Навального закликали людей виходити на Манежну площу: почалися затримання

Пізніше міністр закордонних справ Великобританія Домінік Рааб і держсекретар США Ентоні Блінкен закликали "негайно і без всяких умов" звільнити Олексія Навального, а також затриманих на акціях на його підтримку.

"Сполучені Штати глибоко стурбовані діями Росії щодо Олексія Навального. Ми повторюємо наш заклик до його негайного і беззастережного звільнення, а також до звільнення всіх незаконно затриманих за здійснення своїх прав", — написав у Twitter Блінкен.

В Раді Європи вважають вирок опозиційному політику Олексію Навальному ігноруванням Росією міжнародних зобов'язань щодо захисту прав людини.

"Сьогоднішнє рішення суду засудити Олексія Навального до трьох з половиною років колонії підриває довіру і йде в протиріччя з міжнародними зобов'язаннями Росії в області прав людини", - заявила комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович.

читайте такожНавальний в суді назвав Путіна "отруйником трусів" і " людиною в бункері"

Міятович нагадала, що пред'явлені Навальному звинувачення визнані Європейським судом з прав людини свавіллям.

Нагадаємо, російському опозиціонеру Олексію Навальному суд Москви змінив умовний термін на реальний у справі Ів Роше. Його відправили в колонію загального режиму на 3,5 роки.

Вирок Навальному - про що раніше повідомляв Главред:

Чому затримали Навального

У Олексія Навального є умовний термін - 3,5 роки з випробувальним терміном 5 років. Його політик отримав за звинуваченням у розкраданнях у фірмах Ів Роше.

Термін повинен бути закінчуватися 30 грудня 2020. За російським законодавством умовний засуджений повинен з певною періодичністю відзначатися за місцем реєстрації.

До свого отруєння, коли опозиціонер був здоровий і перебував у Росії, він не прийшов на реєстрацію шість разів:

  • 13 січня,
  • 27 січня,
  • 3 лютого,
  • 16 березня,
  • 6 липня,
  • 17 серпня.

Незважаючи на це, дружина Навального отримала дозвіл на його транспортування до Німеччини, коли він перебував у комі.

Як повідомляють ЗМІ, під час лікування у російських правоохоронців претензій до Навального не виникало. Питання почали з'являтися після 12 жовтня, коли його виписали з клініки Шаріте.

Однак Навальний продовжував перебувати в Німеччині. За два дні до закінчення його випробувального терміну ФСВП відправила Навальному попередження: якщо до 29 грудня 2020 року, він не приїде, то служба може попросити замінити умовний термін на реальний.

Незважаючи на попередження, опозиціонер не прибув до Росії. Після чого ФСВП, згідно із законом, 30 грудня оголосила Навального в розшук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти