Експерт пояснив, чи всерйоз має намір Путін відновити імперію з центром у Москві

13 квітня 2023, 04:00
Для Путіна і кремлівських бонз, вважає політичний експерт Максим Розумний, головне, щоб весь пострадянський простір залишився "санітарною зоною".
Путін, Росія
Володимир Путін / колаж фото УНІАН і ua.depositphotos.com

Повноцінно відновлювати імперію з центром в Москві російський диктатор Володимир Путін і його поплічники не мають наміру - через надзвичайну дорожнечу такого проекту. Про це в інтерв'ю "Главреду" сказав доктор політичних наук, політичний експерт Максим Розумний.

"Це нібито намір Путіна відновити імперію, вплив Росії, всіх приєднати назад – це фіктивна стратегія, яка лежить виключно в ідеологічній площині. Вона потрібна для того, щоб мотивувати російське населення, показати велич Путіна. Насправді, ніхто ніяку імперію відновлювати не збирається, тому що Путіну і так дуже важко прогодувати ФСБ, Міністерство оборони, Сечіна, Патрушева і всіх цих "хлопців". Брати на себе ще й повне утримання Білорусі, України, Центральної Азії – це занадто важко. Адже якщо ти створюєш імперію, когось до себе приєднуєш, повинен його годувати. Ніхто цього робити не збирався як мінімум з 2014 року, а з 2018 – точно (після перевиборів Путіна)", − сказав він.

Як вважає Розумний, для Путіна і Кремлівських бонз головне, щоб весь пострадянський простір залишився "санітарною зоною".

"До цієї втрати Путін і Кремль ставляться дуже спокійно. Для них головне, щоб на пострадянському просторі не виросло нічого путнього, щоб він залишився санітарною зоною, де Росія зможе мати свої точкові інтереси. Вдається їм поки тримати Лукашенка - відмінно, отримали вони золоте родовище в Киргизстані - відмінно. А когось куди – небудь інтегрувати − ні, їм це не потрібно", - сказав він.

За словами Розумного, все великі і шалено розпіарені проекти такого роду Кремль потроху згортає.

"Практично всі інтеграційні проекти зупинені - ЄврАзЕС, ОДКБ, СНД. Їх зустрічі проходять формально нормально, але насправді ніяких стратегій і ніяких перспектив з усього цього не проглядається. Тобто Росія згорнула не тільки свої інноваційні проекти (вони будували Далекосхідний космодром, Сколково і т.п.). Реінтеграційні проекти, мені здається, вона теж тихенько закрила і намагається просто нікого не упустити, щоб ніхто не став поганим прикладом для сусідів", − підсумував експерт.

Хто такий Максим Розумний

Максим Розумний - український політолог, філософ, поет. Доктор політичних наук (2007 р.), кандидат філософських наук (1996 р.), голова Наукового товариства "Гуманітарна Колегія" (з 1997 р.), член Науково-експертної колегії при Кабінеті Міністрів України (з 2008 р.), пише Вікіпедія.

Майбутнє післявоєнної Росії

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що війна Росії проти України остаточно покладе край імперії.

"Я впевнений, що в найближчі кілька років ми побачимо процесію закликів до суверенітету на території Росії. Російська Федерація закінчить своє життя, як різні країни - Татарстан, Башкортостан тощо", - сказав він.

Російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що після переходу Збройних сил України в контрнаступ першим успіхом українських сил стане звільнення окупованого Росією Херсона. У РФ почнуться серйозні зміни, внаслідок яких держава зіткнеться з процесом розпаду.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти