Бійня на Кавказі: в Баку і Єревані назвали способи зупинити війну за Карабах

4 жовтня 2020, 19:58оновлено 4 жовтня 2020, 20:41
У Баку побоюються перетворення конфлікту на велику регіональну пожежу.
Вірменія, азербайджан, Нагірний карабах
Війна за Нагірний Карабах / скріншот

У Вірменії та Азербайджані висловлюють різні точки зору з приводу кроків для завершення війни за Нагірний Карабах.

У коментарі РБК про це розповіли парламентарії з Баку і Єревану.

Погляд з Єревана

Необхідно, щоб Азербайджан і Туреччина припинили агресивні дій щодо населення Нагірного Карабаху, заявила депутат Національних зборів Вірменії Ануш Беглоян.

Вона вважає за необхідне припинення агресивної риторики, виведення іноземних найманців з території з лінії зіткнення конфлікту.

На її думку, зупинити війну в регіоні можуть Росія, Франція і США, які є співголовами Мінської групи ОБСЄ і членами Радбезу ООН. "Ми вважаємо, що Туреччина як основний спонсор і натхненник кидає виклик світовій спільноті тим, що ставить умову трьом з п'яти постійних членів РБ ООН", — пояснила Беглоян.

Як зазначив депутат Національних зборів Вірменії Мікаел Золян, треті країни, тобто Туреччина, повинні бути виключені з цього процесу.

"Найманці, джихадисти, про яких йдеться на рівні лідерів країн, теж повинні бути виведені із зони конфлікту. Після цього можна приступати до переговорів", - підкреслив він.

Погляд з Баку

У свою чергу депутат Міллі Меджлісу Азербайджану Расім Мусабеков вважає, що зараз важливо, щоб збройний конфлікт не перетворився на велику регіональну пожежу.

"А далі вже політичний переговорний процес, в рамках якого, якщо не врегулювати конфлікт повністю, але хоча б вийти на такий рівень врегулювання, при якому відновлення масштабних військових дій буде неможливо або мінімально", — вважає він.

Він нагадав, що з азербайджанської сторони це безумовна вимога виконання Вірменією принципів РБ ОНН, які були прийняті 26-27 років тому, які вимагали виведення Вірменських сил з окупованих районів Нагірного Карабаху.

читайте такожАлієв зажадав вибачень від Макрона: що стало причиною гучного скандалу

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян оцінив ймовірність залучення збройних сил Росії на тлі загострення війни за Нагірний Карабах.

Він підкреслив, що ЗС РФ за відповідних умов можуть бути використані для забезпечення безпеки Вірменії.

  • 27 вересня, Вірменія та Азербайджан почали бойові дії в районі Нагірного Карабаху.
  • Сторони звинуватили один одного у взаємних обстрілах, в результаті яких є загиблі.
  • Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що військова операція в Карабасі є відповіддю на артилерійський обстріл з боку противника, в якому загинули азербайджанські мирні жителі.

Історія війни за Нагірний Карабах

  • На початку 1990-х років в результаті збройного конфлікту з Вірменією і вірменським населенням Нагірного Карабаху Азербайджан втратив контроль над цією територією.
  • Режим припинення вогню між Вірменією і самопроголошеною Нагірно-Карабахською республікою, з одного боку, і Азербайджаном, з іншого боку, був встановлений в травні 1994 року.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти