Американський генерал назвав два сценарії продовження війни між Україною і РФ

19 березня 2022, 07:36оновлено 19 березня 2022, 09:04
Росія може напасти на НАТО, зараз надзвичайно висока загроза загальносвітового конфлікту, вважає генерал.
Американський генерал назвав два сценарії продовження війни між Україною і РФ
Американський генерал назвав два сценарії війни між Україною і РФ/ Twitter Wes Clark

Найвірогіднішими зараз є два сценарії розвитку подій у війні між Україною та Росією – або Україна швидко програє, або вона мужньо боротиметься, і тоді розсерджений Путін нападе на НАТО.

Такі можливі варіанти озвучив колишній командувач Об'єднаними силами НАТО у Європі, генерал армії США у відставці Веслі Кларк, пише Главком з посиланням на "Настоящее время".

Перший сценарій, за словами Кларка, передбачає швидку поразку України у війні упродовж наступних двох-трьох тижнів. За його словами, у столиці держави може початися гуманітарна криза, яка призведе до наслідків, що будуть навіть гіршими від Маріуполя.

За цього сценарію, у Європу виїдуть ще більше українських біженців – приблизно 10 мільйонів людей. При цьому Росія бомбардуватиме навіть західні міста, зокрема Львів, а світ почне ставитися до нашої держави як до Афганістану.

Згідно з другим сценарієм, Україна буде мужньо боротися, але для цього західні держави повинні надавати їй допомогу. Та в цьому випадку "гнів Путіна" може перекинутися на НАТО – в якийсь момент президент країни-агресорки може вдатися до ескалації і напасти на країни Північноатлантичного альянсу.

Проте Путін уже намагається вдатися до ескалації, наголошує американський генерал. Так, російський президент уже попросив Башара Асада відправити на допомогу 40 тисяч військових, і є ризик застосування хімічної зброї.

"Згідно із даними нашої (американської – ред.) розвідки, росіяни намагаються завербувати африканських солдат, багато з яких намагаються потрапити до Білорусі, а звідти до Європи, щоби отримати там прихисток. Так що можлива ескалація. І Путін в якийсь момент може нанести удар і по НАТО. Путін захоче перейти до ескалації, як тільки вона стане потрібним способом для досягнення цілі", – наголосив Веслі Кларк.

Генерал армії США зазначає, що не варто очікувати вирішення цієї ситуації найближчим часом. За його словами, наслідки бездіяльності західних держав можуть бути дуже трагічними, адже зараз дуже висока загроза загальносвітового конфлікту.

Кларк наголосив, що західним країнам потрібно допомогти українцям. Також він зазначив, що "апетити" Путіна значно більші і не поширюються тільки на Україну – президент країни-агресорки хоче встановити контроль і над країнами Балтії. Крім цього, Путін бажає змінити світовий порядок, який був встановлений після Другої світової війни.

Нагадаємо, раніше ізраїльський офіцер розвінчав міф про російську армію і назвав дату вступу України в НАТО. За його словами, РФ дуже переоцінила свою сили і це зіграло проти неї.

Раніше президент України Володимир Зеленський за підсумками 23 дня героїчного опору російським окупантам записав нове звернення до українців. Він підкреслив, що прийшов час для переговорів з Росією. Це, за словами Зеленського, єдиний шанс для країни-агресора знизити збиток від власних помилок.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти