Заборона УПЦ МП в Україні: що творили "священики" під час війни і що їм загрожує

20 серпня 2024, 17:05
219
Главред розбирався, кому підпорядковується Українська православна церква Московського патріархату і яка доля її чекає.
Запрет УПЦ МП в Украине
Заборона УПЦ МП в Україні / Колаж Главред, фото: скріншот YouTube, СБУ

Верховна Рада України ухвалила законопроект про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії. Згідно з цим законопроектом, буде припинено діяльність УПЦ МП.

Главред розбирався, кому підпорядковується Українська православна церква Московського патріархату і яка доля її чекає.

Скільки церков РПЦ в Україні?

За даними Опендатабот, на початок 2023 року в реєстрі налічується майже 9 тисяч церков, підпорядкованих Московському патріархату. Цікаво, що ще перед вторгненням РФ тільки 34 церкви офіційно мали ознаки зв'язків із патріархатом країни-агресора.

відео дня

Також примітно, що від початку повномасштабної війни і до кінця 2022 року до Православної Церкви України перейшло 214 релігійних громад.

Майже третина церков, які змінили свою приналежність, розташована в Києві та області - 20 церков. У Вінницькій та Хмельницькій областях - по 10 релігійних установ, які перейшли до Православної Церкви України.

Сколько церквей РПЦ в Украине
Скільки церков РПЦ в Україні / Фото: Опендатабот

У чому різниця між УПЦ МП і ПЦУ?

На цю тему можна говорити багато, але ситуацію ідеально прояснюють слова священика Андрія Дудченка.

"В УПЦ не все гаразд, і в ПЦУ не все гаразд, але є одна суттєва різниця: є ті, хто належать до однієї церковної структури з тими, хто прийшов вбивати, катувати та нищити нас, і є ті, хто належить до Церкви, яка насправді є Українською, а не ховає свою приналежність до Московського патріархату за непоминанням і виправленням статуту".

Хто такий Андрій Дудченко?

Андрій Володимирович Дудченко - протоієрей ПЦУ, богослов, публіцист, клірик Спасо-Преображенського собору в Києві, викладач у Київській Православній богословській академії ПЦУ. Із січня 2019 року викладає в Київській православній богословській академії ПЦУ, читає курси історичної літургіки, літургійного богослов'я, історії та теорії нехристиянських релігій.

Скандали в РПЦ

Під час війни (як і до неї) представники УПЦ МП неодноразово потрапляли в скандальні ситуації. Так, від початку вторгнення РФ в Україну (станом на 4 жовтня 2023 року) СБУ викрила понад 60 кліриків УПЦ (МП), які працювали на РФ, продавали зброю та дитячу порнографію.

Так, наприклад, настоятель Свято-Тихвинського храму Сєвєродонецької єпархії УПЦ (МП) у квітні 2022 року "здавав" російським окупантам учасників руху опору на території громади. За "наводкою" колаборанта в рясі загарбники викрадали потерпілих і ув'язнювали їх у катівнях російських катівень.

Він отримав 12 років в'язниці, але разом із полоненими російськими військовими, вдалося обміняти на 63 українських захисників.

Окрім нього в результаті оперативних і слідчих дій 26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру, а ще 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Завдяки цьому двох засуджених кліриків-колабораціоністів вдалося обміняти на українських воїнів, які перебували в полоні в ра**истів.

Що буде з УПЦ Московського патріархату?

Спікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що діяльність Російської православної церкви в Україні буде негайно заборонена. Водночас українським релігійним організаціям, підозрюваним у зв'язках із РПЦ, нададуть 9 місяців для розриву таких зв'язків.

Для організацій, які можуть бути пов'язані з РПЦ, спочатку проведуть експертизу. Якщо буде встановлено співпрацю, ухвалять рішення про припинення їхньої діяльності, однак це рішення може бути оскаржене в суді.

"Ми порахували таким чином, що десь місяць на набрання законом чинності, 3 місяці, щоб Кабмін напрацював нормативну базу, після цього ціла низка імплементацій. Тобто через 9 місяців організації, на які поширюватиметься закон, можуть бути визнані в суді такими, що припинили свою діяльність", - додав Стефанчук.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти