Мовний скандал у Дніпрі: вчителька обізвала російськомовних дітей "ворогами держави"

28 січня 2021, 13:55оновлено 28 січня 2021, 14:42
За словами батьків, педагог вчить дітей, що російська мова – мова ворогів, росіяни – вороги, понаїхали, колонізували Україну.
Школа
Вчителька обізвала російськомовних дітей "ворогами держави" / REUTERS

У школі №137 міста Дніпро розгорівся мовний скандал. Як повідомляють батьки учнів, вчителька молодших класів Вікторія Жданова веде жорстку політику українізації, а дітей з російськомовних сімей взагалі називає ворогами держави. Інцидент оприлюднила депутат облради Олена Зеева.

"Нещодавно дали нам нового вчителя, а він вчить дітей, що російська мова – мова ворогів, росіяни – вороги, понаїхали, колонізували Україну, хто не говорить українською-"ворог держави", і підтримує ворогів, що в Криму – вороги, що росіяни вбивають українців. Це все розповідають дітям 7-8 років (другий клас), у своєму віці вони вже стільки жахів про Сталіна знають – завдяки цьому вчителю", ‒ цитує вона вчителів.

Мовний скандал у Дніпрі: вчителька обізвала російськомовних дітей 'ворогами держави'

За словами батьків, вчителька регулярно говорить дітям про радянського диктатора Йосипа Сталіна і детально переказує льодові душу історичні події. Вони хотіли зустрітися з педагогом, щоб обговорити ситуацію, але та продовжує у вкрай непримиренній формі жорстко відстоювати свою позицію.

"Імперія розпалася, Московська мова втратила статус державної. Якщо хтось через це страждає, я втішати не буду. Немає терміна "російськомовні" і україномовні. Є українці та є росіяни. Є наслідки колонізації. Є діалектичний атлас, які однозначно підтверджує, що єдиною мовою на території України була і є споконвіку Українська мова", ‒ написала вона в батьківському чаті в месенджері Viber.

Мовний скандал у Дніпрі: вчителька обізвала російськомовних дітей 'ворогами держави'
Мовний скандал у Дніпрі: вчителька обізвала російськомовних дітей 'ворогами держави'
Мовний скандал у Дніпрі: вчителька обізвала російськомовних дітей 'ворогами держави'

Адміністрація школи №137 відповідає батькам, що в діях вчительки немає ніякого криміналу і відмовилися замінити його іншим педагогом. Вони пояснили, що Вікторія Жданова – досвідчений учитель, на уроках чітко дотримується державної політики в мовному питанні і законодавство не порушує. Однак її попросили більше не коментувати в месенджерах політичні погляди батьків.

"Що вчитель говорить неправильно? Хто буде заперечувати, що у нас сьомий рік йде війна? На Сході досі стріляють і гинуть герої. Те, що викладач прищеплює любов до української мови, я вважаю, це плюс", - заявила директор школи Ірина Гайдар у коментарі для порталу 49000.

читайте такожЗакон про мову запрацював у сфері обслуговування: Мовний омбудсмен попередив, кому загрожує покарання

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • 16 січня, в Україні вступив у дію закон"Про забезпечення функціонування української мови як державної".
  • Згідно з документом у всій сфері обслуговування в країні повинен використовуватися виключно Українська мова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти