Мовний омбудсмен уточнив, кому доведеться обов'язково складати іспит з української

3 січня 2021, 15:44
Тарас Кремінь прояснив ситуацію з мовним законом, який нещодавно набув чинності.
Кремінь
Тарас Кремінь / УНІАН

Згідно з основними положеннями мовного закону, складати іспит з української мови повинні будуть насамперед державні службовці та особи, які бажають отримати українське громадянство.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі каналу Україна 24. За словами мовного омбудсмена, насамперед іспит на знання української мови стосуватиметься тих осіб, які претендують на державні посади.

Кремінь стверджує, що мова про міністрів, керівників обласних державних, районних адміністрацій, керівників держпідприємств.

"Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов'язаною з державною владою. Щодо іншої категорії - ті громадяни, які отримують громадянство. Це громадяни інших країн, які здавши держіспит, мають право отримати громадянство нашої країни. Звичайно, будуть і ті категорії, які не складатимуть (мовний іспит ‒ Главред), принаймні у 2021 році. Можливо, будуть якісь зміни до закону. Це стосується насамперед депутатів, така норма закону, нічого не поробиш, і правоохоронні структури", ‒ підсумував він.

читайте такожОбслуговування по-новому: що і як змінює мовний закон України з січня

Мовний закон в Україні - що було раніше:

  • Нагадаємо, закон Про забезпечення функціонування української мови парламент прийняв у квітні 2019 року. Восени 2019 року стало відомо, що у Зеленського передумали переглядати закон про мову.
  • Озвучено штрафи за порушення мовного закону після 16 січня. Омбудсмен нагадав нюанси законодавчої ініціативи.
  • 3 листопада 2020 року стало відомо про підсумки засідання КСУ за законом про мову. Про дату наступного засідання Конституційного Суду з даного питання не повідомляється.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти