"Викидні через вакцинацію, а епідемія COVID - 19-вигадка": у МОЗ "рознесли" популярні фейки

1 грудня 2021, 08:59
В українському Міністерстві охорони здоров'я в досить жорсткій формі рознесли найпопулярніші і, на думку лікарів, безглузді фейки про вакцинацію і коронавірус.
вакцинація
У МОЗ "рознесли" популярні фейки про вакцинацію / УНІАН

Досить часто в соцмережах можна зустріти твердження-мовляв, в офіційних документах компанії Pfizer нібито є підтвердження можливості викидня навіть в результаті контакту зі шкірою вакцинованих.

Насправді ж, кажуть у МОЗ, у клінічних випробуваннях Pfizer немає ніяких даних про підтверджені випадки викиднів після вакцинації. У документах йдеться лише про те, що слід повідомляти про випадки, коли вагітна жінка контактувала з досліджуваним препаратом через шкіру або вдихання. Така реєстрація контактів є стандартною міжнародною практикою клінічних випробувань і не свідчить про ризики вакцинації для вагітних жінок.

Далі, в соцмережах деякі користувачі заявляють, що ні епідемії, ні пандемії, ні карантину немає як таких. І це нібито підтверджують у МОЗ України. Як доказ наводиться відповідь центру на запит, в якому говориться: "За період з 01.03.2020 по 01.08.2021 епідемій на території України не зареєстровано".

відео дня

На ділі ж, як пояснили в Центрі громадського здоров'я МОЗ у коментарі проекту StopFake − лише особливість використання термінів, адже в нормативно-правових актах використовується не термін "епідемія", а "медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру державного рівня". Тому на запит про надання списку епідемій з встановлюючими їх документами була дана саме така відповідь.

читайте такожУ МОЗ розгромили головні фейки про вакцину CoviShield

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко прокоментував темпи вакцинації від коронавірусу в країні.

"Вакцина у нас є, здібності системи охорони здоров'я теж є. Але російська пропаганда, яка розганяє фейки на території нашої країни, не дозволяє нам рухатися такими темпами, як інші європейські держави. У нас гібридна війна, і нам доводиться воювати на всіх фронтах. Але, я думаю, що ми впораємося", - сказав чиновник.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти