Чи можливий сценарій Карабаху для Донбасу: експерт оцінив шанси

12 січня 2021, 05:48
У разі ескалації конфлікту українська армія готова піти в контрнаступ і дійти до кордонів.
Донбас, бій
Військові розглядають всі варіанти повернення Донбасу, зокрема і силовий / УНІАН

Силовий сценарій повернення Донбасу можна було б реалізувати, але він призведе до втрат серед мирних жителів.

Про це розповів радник з інформаційної політики української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович в інтерв'ю Politeka.

"Нам доведеться проводити операцію в багатомільйонній міській агломерації. Це незмінні втрати серед мирних жителів. Не хотілося б навіть мінімальних втрат серед мирних жителів. Це ж наші громадяни. Я не хочу їх вбивати, я хочу їх захистити і врятувати", - сказав Арестович.

При цьому він зазначив, що силовий варіант вирішення конфлікту на Донбасі найімовірніше розглядається Генеральним штабом, тому що військові розглядають всі варіанти. Однак політичного рішення немає.

"Політичне рішення дуже чітке - політико-дипломатичний шлях і сильна військова складова для того, щоби підтримати зусилля дипломатії", - зазначив Арестович.

Він додав, що Україна піде на силову операцію лише у разі, якщо росіяни її нав'яжуть, тобто якщо буде ескалація, то українська армія готова піти в контрнаступ і дійти до кордонів.

"Питання лише в тому, що першими не хотілося б починати, тому що політико-дипломатичний шлях – це спільне рішення України та її партнерів", - резюмував радник з інформаційної політики української делегації в Тристоронній контактній групі.

читайте такожУкраїна дає Росії "Золотий міст", щоб піти з Донбасу-Арестович

Переговори щодо Донбасу - новини:

  • Українська сторона підготувала План спільних кроків для Тристоронньої контактної групи.
  • Україна пропонує повністю припинити конфлікт і демілітаризувати тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей на початку 2021 року. Це необхідно для проведення там місцевих виборів 31 березня.
  • 5 листопада в Москві та "ДНР " відповіли на пропозицію України щодо Донбасу. Зокрема, в РФ заявили, що чекають пропозицій української делегації в письмовому вигляді.
  • 25 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що на даний момент немає передумов для прямих переговорів з главою РФ Володимиром Путіним. Розмова відбудеться в тому випадку, якщо виникнуть проблеми з організацією зустрічі радників лідерів країн нормандського формату. При цьому глави двох держав повинні вести діалог про врегулювання російсько-українського конфлікту.
  • 29 грудня в Кремлі заявили, що хотіли б нормалізувати відносини з Києвом, і оцінили шанси на можливі контакти між президентами Росії та України - Володимиром Путіним і Володимиром Зеленським.
  • За словами прес-секретаря російського лідера Дмитра Пєскова, "для розмови на вищому рівні щонайменше повинні дозріти передумови". При цьому він зазначив, що в Кремлі поки "не бачать і не чують" політичної волі до нормалізації двосторонніх відносин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти