В Україні металурги вклали додатковий прибуток від зростання цін на залізну руду в модернізацію

3 грудня 2021, 12:50оновлено 7 грудня 2021, 13:18
Українські компанії ГМК мають намір збільшити розмір інвестицій і наступного року.
Металургія заводд
В Україні металурги вклали додатковий прибуток від зростання цін на залізну руду в модернізацію / УНІАН

Українські підприємства гірничо-металургійного комплексу (ГМК) вклали додатковий прибуток, який отримали завдяки зростанню цін на залізну руду і металургійну продукцію у 2021 році, у модернізацію і розвиток виробництва.

Як пише "Мінпром", компанія "Метінвест" розпочала будівництво нового цеху холодної прокатки на Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча вартістю 1 млрд дол. Новий технологічний ланцюжок, який включає сучасну машину безперервного лиття заготовки, реконструйований стан 1700 і новий цех холодної прокатки, дасть можливість компанії досягти світового рівня якості продукції на всіх етапах виробництва - від напівфабрикатів до прокату з покриттям.

При цьому на ММК ім. Ілліча, що входить до складу "Метінвесту", зараз активно будують очисну установку на четвертій доменній печі – вона дозволить якісно знизити рівень забруднювальних викидів. Ціна проєкту - 27 мільйонів доларів. Зазначається, що подібні аспіраційні системи підприємство вже обладнало на печах №3 та №5.

відео дня

Тим часом на північному гірничо-збагачувальному комбінаті "Метінвесту" нещодавно ввели в експлуатацію другий пусковий комплекс циклічно-потокової технології (ЦПТ) - його будівництво обійшлося компанії у 200 мільйонів доларів. Введення в експлуатацію ЦПТ в Першотравневому кар'єрі дозволить в довгостроковій перспективі стабільно видобувати руду в проєктних показниках - 23 мільйони тонн на рік, зазначив гендиректор ПівнГЗК Андрій Скачков.

Крім того, цього року в Маріуполі почалося будівництво першого недержавного гірничо-металургійного університету "Метінвест політехніка" – перших студентів приймуть вже у вересні наступного року. Також за підтримки "Метінвесту" в Маріуполі проводять реконструкцію парку ім. Гурова і Пірса на міській набережній, до того ж будують перший в Україні багатоквартирний сталевий будинок.

Найбільший в Україні металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" теж реконструює агломераційний цех №2 і конвертери з будівництвом нових газоочисток загальною вартістю у 280 мільйонів доларів. Ще 270 мільйонів доларів компанія вкладе в реконструкцію доменної печі №9, завдяки чому використання дорогого газу буде замінено на пиловугільне паливо.

Своєю чергою гірничодобувна компанія Ferrexpo спільно з Vodafone Україна розпочала інвестиційний проєкт з будівництва "розумного кар'єра". Так, на підприємстві запустили найбільший млин для подрібнення залізної руди в Україні. Вперше в Україні виробнича лінія такого типу і потужності запускалася і налаштовувалася за допомогою дистанційного керування.

За інформацією видання, українські компанії ГМК планують збільшити розмір інвестицій і наступного року. Зокрема, "Метінвест" хоче вкласти в модернізацію і розвиток виробництва 800-850 мільйонів доларів,"АрселорМіттал Кривий Ріг" – 600 мільйонів доларів, Ferrexpo – 300 мільйонів доларів, а "Інтерпайп" – 136 мільйонів доларів.

Нагадаємо, у другій половині 2020 року ціни на залізну руду пішли вгору, досягнувши максимальних значень майже за 10 років – на рівні 200 доларів за тонну. Ця тенденція збереглася і в першій половині 2021 року. А все через масовий запуск виробництва після простою на початку пандемії коронавірусу, що призвело до підвищених попитів на сировинні ресурси. Завдяки цьому українські підприємства ГМК змогли істотно збільшити доходи. Проте, у другій половині 2021 року ціни пішли вниз, опустившись нижче 100 доларів за тонну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти