В  Офісі генпрокурора відповідальність за реєстрацію провадження стосовно депутата Жупанина переклали на САП

19 серпня 2024, 14:26
79

В НАБУ раніше повідомили, що проводить аналітичну роботу матеріалів журналістів проєкту Bihus.Info, а власне, даних, що були опубліковані про подорожі та вартісний відпочинок нардепа "слуги" Андрія Жупанина в Лондоні. І тоді ж в Бюро уточнили, що реєстрація кримінального провадження за фактами можливого незаконного збагачення Жупанина належить до компетенції Генерального прокурора України. У відповіді на уточнюючий запит Комерсанта українського з цього приводу, Офіс генпрокурора переклав відповідальність за відкриття провадження на САП, пише komersant.info.

Так, у запиті до ОГП Комерсант український поцікавився:

"Зважаючи на отриману від НАБУ відповідь на запит видання Комерсанта українського про те, що виключно Генеральний прокурор має повноваження вносити до ЄРДР відомості стосовно вчинення правопорушення народними депутатами, просимо повідомити:

відео дня

1. Чи відкрито ОГП кримінальне провадження стосовно фактів, оприлюднених журналістами (Bihus.Info), про ймовірне незаконне збагачення Андрія Жупанина?

2. Чи відкрито ОГП кримінальне провадження стосовно фактів, оприлюднених журналістами, про отримання компенсацій за оренду житла Андрієм Жупаниним, в той час, як його офіційна дружина з 2018 року, володіє квартирою в столиці?"

У відповідь на запит, в ОГП повідомили:

"Інформуємо, що Ваш запит, (…), направлено за належністю для розгляду в межах компетенції до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", – повідомили в Офісі генпрокурора.

НАЗК теж перевіряє

Як писав Комерсант український Komersant.Info, Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало повну перевірку декларації за 2023 рік народного депутата України Жупанина Андрія Вікторовича.

Що передувало: Лондон, апартаменти, статки

Народний депутат від партії "Слуга народу" Андрій Жупанин опинився в центрі скандалу через свої регулярні поїздки до Лондона під час повномасштабної війни в Україні. Журналістське розслідування Bihus.Info виявило, що депутат досить часто відвідує британську столицю, де часто проводить час з дружиною і проживає в елітних апартаментах орієнтовною вартістю понад 5 000 фунтів стерлінгів на місяць.

Акцентувалося на тому, що Жупанин регулярно відвідує Лондон, попри дію в Україні заборони на виїзд депутатів з країни у недержавних справах, що введена РНБО в січні 2023 року.

Компенсація за оренду

Андрій Жупанин, згідно з декларацією про доходи, орендує квартиру в Києві за 240 тис. грн на рік. Ці кошти йому компенсує держава.

Водночас дружина Жупанина має власну квартиру в Києві ще з 2018 року, про що політик теж зазначає у своїй декларації.

Розкішне життя

Окрім згаданих вище частих візитів до Лондона, увагу громадськості привернув й розкішний спосіб життя родини Жупанина. Дружина депутата Богдана, регулярно демонструє в соціальних мережах дорогі прикраси, одяг від люксових брендів та свій відпочинок.

Згідно з офіційною декларацією Жупанина, його особисті статки відносно невеликі – близько 40 тисяч гривень та 70 тисяч доларів заощаджень. Натомість на його дружину, яка, відповідно до декларації депутата, ніде не працює, записані значні суми готівкою: 1,5 мільйона гривень, 130 тисяч фунтів стерлінгів, 195 тисяч євро та 182 тисячі доларів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти