На Харківщині підозру отримали вже понад пів тисячі колаборантів - прокурор області Фільчаков

14 лютого 2023, 19:41оновлено 14 лютого 2023, 20:47
Також прокуратура арештувала активи 130 підприємств, засновниками яких є росіяни.
На Харківщині підозру отримали вже понад пів тисячі колаборантів - прокурор області Фільчаков
Олександр Фільчаков

За фактами державної зради з початку війни в Харківській області повідомлено про підозру 52 особам, серед них і голови суду, і поліцейські, і прикордонники, і лісники. Окрім цього, за фактами скоєння майже двох з половиною тисяч злочинів проти основ національної безпеки про підозру вже повідомлено 475 особам, у тому числі 295 колаборантам, 112 зрадникам та 35 пособникам державі-агресору.

Зокрема, серед підозрюваних є колишня голова Вовчанського районного суду Ірина Уханьова.

Про це, виступаючи на сесії Харківської обласної ради, розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, інформує пресслужба відомства.

відео дня

Також у Харківській області оголосили підозру колишньому голові Балаклійського районного суду, який пішов на співпрацю з окупаційною адміністрацією у Куп'янську.

"Уже на цьому тижні повідомлено про підозру ще одному зраднику – голові Балаклійського районного суду, який, перебуваючи на тимчасово окупованій території міста Куп’янськ, добровільно перейшов на бік ворога та обійняв посаду "виконувача обов’язків заступника начальника управління – начальника юридичного відділу" у незаконному самопроголошеному органі влади – "тимчасовій цивільній адміністрації Харківської області". Зрадник надавав громадянам України юридичні консультації щодо законодавства рф, а також схиляв їх перейти на бік ворога та співпрацювати з окупаційною владою", - сказав Фільчаков.

Іншим напрямком роботи обласної прокуратури є допомога ЗСУ, арешт активів підприємств, які заснували росіяни та перерахунок коштів до бюджету. Зокрема на Харківщині наклали арешт на майно понад 130 підприємств, що заснували росіяни. На рахунки армії перераховані майже 5 млн грн, внесених як застави у кримінальних провадженнях і 215 тис. грн – арештованих у кримінальних провадженнях. Передано за згодою власників на потреби Збройних Сил України 3 автомобілі. Забезпечено передачу АРМА арештованих у кримінальних провадженнях грошових коштів у розмірі 3,5 млн грн.

"За ініціативою обласної прокуратури судом накладено арешт на корпоративні права та майно 131 підприємства, засновниками яких є підприємства країни-агресора, на суму понад 920 млн грн, а також 3 автотранспортних засоби, 25 об’єктів нерухомого майна, з яких майно на суму понад 880 млн грн вже передано в управління АРМА", - наголосив Фільчаков.

Паралельно на Харківщині створені мобільні слідчо-прокурорські групи, які з відповідними фахівцями належно фіксують та розслідують воєнні злочини російських окупантів, беруть участь у першочергових необхідних слідчих діях, у тому числі на територіях, наближених до бойових дій та найбільш небезпечних. На цей час прокурори самостійно провели понад 2,5 тисячі оглядів, 4,5 тисячі допитів та призначили понад 2 тисячі експертиз.

"Задля забезпечення притягнення до відповідальності винних в агресивній війні проти України нами використовуються засоби міжнародного співробітництва. Ми вже співпрацювали з головним прокурором Міжнародного кримінального суду, працівниками поліції Словаччини, литовськими фахівцями, експертами Національної жандармерії Франції та Королівським інститутом оборонних та безпекових досліджень", - наголосив керівник обласної прокуратури.

Він додав, що наразі створено та діють 17 міжвідомчих робочих груп з пріоритетних напрямів нашої роботи. Зокрема, у сфері протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним зі збройною агресією рф проти України, а також з питань виявлення майна, коштів, корпоративних прав та інших активів, що безпосередньо або через афілійованих осіб належать рф та її резидентам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти