Український льотчик-ас розповів про складнощі виконання фігур вищого пілотажу: можна відключитися

9 червня 2021, 17:45
Тимур Фаткуллін поділився, що постійно тренується на аеродромі, який знаходиться під Києвом.
Український льотчик-ас розповів про складнощі виконання фігур вищого пілотажу: можна відключитися
Тимур Фаткуллін розповів про складнощі виконання фігур вищого пілотажу / Скріншот

Майстер спорту міжнародного класу з літакового спорту Тимур Фаткуллін в рамках проєкту "Робимо українське", який підготувала група "Метінвест" до свого 15-річчя, розповів про труднощі виконання фігур вищого пілотажу.

Він зазначив, що подібні екстремальні польоти серйозний стрес для організму, тому пілот повинен бути фізично загартованим.

Під час виконання трюків рівень навантаження на організм і кровоносну систему зростає у вісім разів, мозок відчуває нестачу кисню і навіть чути, як похрускують хребці.

"У цей момент в очах починаються мушки, звук завмирає потихеньку, ти погано бачиш вже, вертикаль може бути не такою чистою у цей момент. Якщо ти прорахувався по лінії швидкості, то перевантаження буде затяжним і великим, і в підсумку ти можеш відключитися. Тому, напевно, називається вищий пілотаж", - сказав він.

Допомагає підтримувати організм в тонусі постійна практика - Тимур чотири дні на тиждень тренується на аеродромі під Києвом. При цьому він ретельно готується до кожного вильоту й обмірковує кожну фігуру, яку буде відпрацьовувати.

"Ми не вигадуємо їх самі, є каталог Аресті міжнародний, в якому тисячі фігур і їхніх комбінацій. Вони розбиті по родинах. У суддів є цей комплекс. Ось все, як намальовано тут, точнісінько вони повинні побачити наживо. Тобто, це твої ноти. Ти їх і пам'ятаєш напам'ять, але і підглядаєш, щоб не забути щось" ,- зазначив він.

Такий підхід до справи пояснює, чому відео команди Фаткулліна сьогодні шалено популярні у всьому світі, а його шоу стало брендом. Більш того, у 2019 році в Чехії на Чемпіонаті світу з вищого пілотажу українська збірна вперше в історії завоювала все золото змагань. Серед чемпіонів був також герой сюжету.

Подивитися повністю випуск "Робимо українське", присвячений Тимуру, можна на сторінці проєкту.

Також в рамках проєкту "Робимо українське" будуть показані історії інших українців, які створюють щось особливе для України, що робить її відомою в усьому світі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти