Україна звинуватила Путіна в провокації через указ стосовно Донбасу

7 листопада 2020, 11:24
413
РФ намагається легалізувати незаконну видачу документів в ОРДЛО, підкреслили в МЗС.
Путина
Володимир Путін / УНІАН

Міністерство закордонних справ України висловило Міністерству закордонних справ Російської Федерації протест у зв'язку з черговим провокаційним указом президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Як йдеться у заяві на сайті МЗС України, указом Путіна РФ намагається легалізувати незаконну видачу в окремих районах Донецької та Луганської областей України документів і реєстраційних знаків транспортних засобів жителям цих районів, а також надання їм російського громадянства в спрощеному порядку.

"Протиправне рішення Кремля відкрито суперечить зобов’язанням російської сторони за Мінськими домовленостями, ігнорує зусилля, що докладаються в Нормандському форматі та Тристоронній контактній групі для підтримання режиму припинення вогню та мирного врегулювання конфлікту в окремих районах Донецької і Луганської областей України. Вкотре наголошуємо, що кремлівські укази стосовно т.зв. "визнання документів і реєстраційних знаків" та "спрощеного порядку" надання громадянства Російської Федерації жителям окремих районів Донецької і Луганської областей України не визнаватимуться українською стороною", - йдеться в повідомленні.

У МЗС зазначають, що міжнародне співтовариство також не визнаватиме ці російські документи і будь-які угоди на їх основі.

"У зв’язку з публікацією цього указу МЗС висловлює рішучий протест російській стороні з направленням відповідної ноти, закликає наших міжнародних партнерів, насамперед по лінії Нормандського формату, засудити дії РФ та вжити необхідних засобів тиску, у т.ч. санкційного. Це питання якнайшвидше буде порушене Україною на міжнародних платформах, зокрема в рамках ООН, ОБСЄ та РЄ", - підсумували в МЗС.

Нагадаємо, раніше прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував вимогу України припинити роздачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу.

За його словами, РФ продовжить "захист етнічних росіян" на Донбасі, незважаючи на вимоги України.

Роздача паспортів РФ на Донбасі:

  • Російський глава держави Володимир Путін у липні минулого року підписав указ, на підставі якого Росія запропонувала жителям Донбасу отримати своє громадянство в спрощеній формі. Для цього від них вимагали документи, в яких зазначено постійне місце проживання в Донецькій і Луганській областях станом на квітень 2014 року.
  • У червні 2020 року заступник голови Держдуми РФ у справах СНД Віктор Водолацький заявив, що громадянство Росії на непідконтрольному Донбасі вже отримали 187 тисяч осіб. До кінця року Москва планує роздати ще 800 тисяч своїх паспортів.
  • Міністр з питань окупованих територій Олексій Резніков вважає, що Україна не каратиме таких громадян, однак вони повинні будуть зробити вибір і відмовитися від одного з громадянств.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти