Удар Росії з Воронежа і війська у Білорусі: експерт пояснив, чого побоюватися Україні

13 вересня 2021, 05:28оновлено 14 вересня 2021, 12:10
У Києві повинні стежити за тим, що відбувається з авіацією і ракетами на військовій базі Барановичі у Білорусі, сказав Олександр Мусієнко.
Російські війська
У 300 км від Харкова базуються підрозділи армії Росії, які беруть участь у навчаннях Захід-2021, - експерт / УНІАН

Найбільш серйозна загроза для України з боку РФ йде не з Білорусі, де наразі проходять військові навчання Захід-2021, а з іншого напрямку. Неподалік від Воронежа, який знаходиться в 300 кілометрах від Харкова, базуються підрозділи російської армії, що створює загрозу для української держави. Виклики з РБ менш вірогідні, проте Київ повинен пильно стежити за ситуацією. Про це заявив військовий експерт Олександр Мусієнко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він сказав, що заяви про погрози з Білорусі перебільшені. Однак рівень загроз для української держави, як і раніше, залишається високим. Практично у Воронежі, 300 кілометрів від Харкова, базуються російські військові підрозділи, які також беруть участь у навчаннях. Цей напрямок і є загрозою.

"Тих загроз, які можуть йти з Білорусі, наразі не дуже багато, всупереч тому, що багато експертів заявляють, що мало не наступ може бути звідти. Для нас загрози залишаються незмінними: 20-а і 8-а армії, які знаходяться практично у Воронежі - 20-а армія знаходиться там зі штабом, це 300 км до Харкова. Там ударна група військ створена і продовжує створюватися. Це ті ж армійські об'єднання, які беруть участь в цих навчаннях. Загроза - це якраз цей напрямок", - зазначив експерт.читайте такожКонтрудар України та провокації на Донбасі: ЗСУ рішуче відреагують на навчання Захід-2021

відео дня

Крім того, за його словами, Києву потрібно стежити за ситуацією з авіацією і ракетами на військовій базі Барановичі у Білорусі. Після навчань Захід-2021 більшість військової техніки, швидше за все, буде виведено, але Україна все одно повинна уважно спостерігати за ситуацією.

"Потрібно буде відстежувати, чи залишиться щось, чи вийде все, чи залишиться обмежена кількість. Поки що можна зі стриманими прогнозами сказати, що якщо щось і залишиться російське, то в невеликих обсягах. Але разом з тим, враховуючи, що нарощується мілітаристська істерія у Росії, втрачати пильність не можна", - підкреслив Олександр Мусієнко.

Навчання Росії та Білорусі біля кордонів України

Військові навчання РФ і Білорусі Захід-2021 стартували в п'ятницю, 10 вересня. У маневрах планується задіяти близько 200 тисяч людей особового складу, приблизно 80 одиниць літаків і вертольотів, а також 760 одиниць бойової техніки. Маневри вже називають найбільшими навчаннями у Європі за 40 років. Вони триватимуть до 16 вересня.

За два дні до початку навчань стало відомо, що на аеродром Барановичі у Білорусі, який знаходиться в 430 кілометрах від Києва, перекинули винищувачі Су-30СМ. Операція проведена в рамках створення російсько-білоруського навчально-бойового центру.

Україна в контексті війни з Росією і складних політичних відносин з Білоруссю розглядає ці навчання як потенційну загрозу державній безпеці. Київ вже посилив спостереження за кордоном з білоруською державою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти