Топ екологічних проблем України: забруднення води, повітря і зростання числа відходів - опитування

17 вересня 2021, 14:50
Відповідальність за вирішення екологічних проблем, в першу чергу, повинна взяти на себе держава.
Топ екологічних проблем України: забруднення води, повітря і зростання числа відходів - опитування

Основними екологічними проблемами в Україні є забруднення водойм, атмосферного повітря, а також зростання числа як промислових, так і побутових відходів, які накопичуються в навколишньому середовищі і практично не переробляються.

Про це повідомляється в статті УНІАН. Згідно з даними дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна і Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні, за те, що основною проблемою в Україні є нестача питної води (внаслідок забруднень) проголосували 51% українців, за збільшення числа промислових і побутових відходів – 45,9%, і за забруднення повітря – 38,1% громадян.

Окремої уваги до себе потребує проблема забруднення українських водойм. Тільки в головній водній артерії України - річці Дніпро за останні роки виявили понад 160 речовин-забруднювачів, і ця кількість постійно зростає. Зокрема, екологи відзначають високий вміст у воді сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів, синтетичного мускусу, важких металів, серед яких цинк, мідь і ртуть. Через високий рівень забруднення вода в річках цвіте, перетворюючись в каламутний зелений кисіль.

відео дня

Крім того, в Україні критично знижується рівень підземних вод, оскільки вода не потрапляє в підземні горизонти так, як слід було б, а швидко стікає в море.

Тим часом, якщо рівень води в нашій країні падає, середньорічна температура, навпаки, зростає. У літній сезон це - поряд з несвідомими громадянами, що спалюють листя, незважаючи на застереження екологів, - призводить до регулярних лісових пожеж. А враховуючи масштаб лісових рубок в країні, проблема збереження українських лісів стає особливо актуальною в контексті збереження деяких видів тварин, популяція яких вже зараз стрімко скорочується.

При цьому, в статті наголошується, що відповідальність за вирішення цих екологічних проблем повинен нести не тільки український бізнес, на який традиційно вішають всіх собак внаслідок популізму чиновників, а, в першу чергу, держава, якій необхідно нарешті почати проводити грамотну природоохоронну політику, і всі громадяни.

Багато соціально відповідальних компаній в Україні вкладають космічні кошти в екологічну модернізацію своїх підприємств, а отримують за це – в кращому випадку, подяку від влади, а в гіршому – ще більшу зарегульованість бізнес-процесів.

"Те, що практично відсутні програми стимулювання до екомодернізації свідчить, що держава не зацікавлена протягнути руку допомоги підприємцям. Потрібно чесно відповісти на питання: чого хоче держава? Держава дійсно хоче зробити менш шкідливими для навколишнього середовища галузі господарювання, зменшити техногенне навантаження, або ж планує зосередитися тільки на адміністративній частині та контролі? Ми бачили також результати в екологічний день у Верховній Раді, коли більшість потрібних проектів законів депутати провалили, але дуже успішно протягнули в першому читанні законопроект Про державний екологічний контроль, який посилюватиме тиск на суб'єктів господарювання", - наводяться в статті слова президента Професійної асоціації екологів Людмила Циганок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти