Світан спрогнозував, чи влаштують окупанти аварію на Запорізькій АЕС

21 червня 2023, 12:04оновлено 21 червня 2023, 18:53
2038
Як каже військовий експерт Роман Світан, аварія на ЗАЕС набагато сильніше вдарить по самим російським окупантам, ніж по ЗСУ.
ЗАЕС, Світан
Експерт Роман Світан оцінив шанси того, що росіяни влаштують аварію на ЗАЕС / колаж Главред, фото УНІАН

Аварія, яку російські окупанти можуть влаштувати на Запорізькій АЕС, малоймовірна, але аж ніяк не неможлива.

Про це в інтерв'ю Главреду сказав полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан.

"Ні, це абсолютно різні сценарії. Справа в тому, що і підрив Каховської ГЕС, і "Кримського Титану" можуть бути викликані військовою доцільністю. Тобто в цих випадках у прийнятті рішення про підрив присутня військова складова. А по ЗАЕС ні військової доцільності, ні військової необхідності немає, оскільки вона розташована далеко за лінією фронту. Тобто напрямок наступальних дій знаходиться дуже далеко, і підрив ЗАЕС не вплине на рух українських військ", ‒ сказав він.

відео дня

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м.Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, що пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Як каже Світан, аварія на ЗАЕС набагато сильніше вдарить по самим російським окупантам.

"Більш того, підрив ЗАЕС більше вплине на російські війська, оскільки їм доведеться відразу йти вглиб Криму. Але питання також і в тому, куди піде хмара, адже ті струменеві течії, які починаються вище 5000 метрів, можуть закинути цю хмару також на Москву, Урал, оскільки швидкість течій досягає 100 кілометрів на годину. І те, до якої міри таке хмара буде наповнене радіаційними елементами і як вона себе поведе, досить складно спрогнозувати. Тому я поки не бачу не те, що доцільності і необхідності, але і того, як Путін буде пояснювати росіянам підрив і зараження вже російської території. Виходячи з цього, Путін навряд чи піде на підрив ЗАЕС, тому що тут він не отримає ніяких переваг, не затримає наше просування в бік Криму, а, навпаки, його прискорить", ‒ сказав він.

Як каже Світан, ніяк не можна виключати той факт, що хтось "з окупантів переплутає кнопки і може щось підірвати".

"Крім того, є економічна, політична і дипломатична складова такого кроку, оскільки після цього всю Росію (а не тільки Путіна) відразу викреслять зі списку рукостисканих, і Росатом першим постраждає від санкційного тиску. Однак і повністю виключати цього теж не можна, оскільки тут потрібно залишати відсоток "на дурня", тому що все ще може знайтися той, хто переплутає кнопки і може щось підірвати", - підсумував він.

Окупаційні війська Росії захопили Запорізьку АЕС

Найбільша в Європі Запорізька атомна електростанція перебуває під окупаційним контролем військ агресора Росії. Загарбники взяли її 4 березня після боїв з силами оборони України в Енергодарі. Росіяни своїми обстрілами пошкодили будівлі станції і взяли в полон її співробітників.

Окупанти РФ обладнали на ЗАЕС свої вогневі позиції і обстрілюють звідти міста України. В Енергоатомі повідомляли, що в машинному залі першого енергоблоку станції розміщено не менше 14 одиниць важкої військової техніки загарбників. Там же росіяни складують боєкомплект, зброю і вибухівку.

Восени минулого року з'явилася інформація, згідно з якою російські війська можуть забратися з території Запорізької АЕС. Однак у Кремлі заявили, що будуть і далі незаконно утримувати український атомний об'єкт.

Війна Росії та України:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти